02.11.2016

Завершення першого етапу електронного декларування стало справжнім вододілом у проведенні антикорупційних реформ в Україні. 

Та окрім того, із цим кроком Україна зняла всі питання країн-членів ЄС щодо нашої готовності до візової лібералізації. Поява будь-яких нових вимог до України означатиме штучне затягування. “Європейська правда” та експерти “Реанімаційного пакету реформ” ініціювали спільне звернення до країн-членів ЄС та інституцій Євросоюзу, де ми висловлюємо солідарну позицію громадянського суспільства з цього приводу.

Також документ доступний англійською та французькою мовами. 

* * * * *

У ніч на понеділок Україна зробила черговий справді революційний крок у сфері протидії корупції.

Впровадження електронного декларування статків, доходів та видатків посадовців стало найчутливішою реформою у цій сфері від 2014 року. Це – спільне досягнення як громадянського суспільства та міжнародних партнерів, так і реформаторів у всіх гілках влади, незважаючи на спротив представників старої корумпованої системи, не здатних пояснити походження своїх статків.

Щоби подолати ендемічну корупцію, Україна запровадила одну з найбільш прогресивних систем розкриття інформації про статки державних службовців та політиків у світі.

З 1 вересня до 30 жовтня свої статки задекларували понад 103 тисячі посадовців. Серед них – Президент України, члени Уряду, народні депутати, судді, прокурори.

Є всі підстави говорити про успіх.

Якість декларування також перевищила очікування – активісти та журналісти вже зараз розслідують походження готівкових коштів та цінного майна, які представники політичної еліти були вимушені задекларувати. Інформація, що стала публічною, викликає справедливе обурення громадян, зайвий раз ілюструючи, чому ця реформа мала такий шалений опір з боку деяких посадовців.

Це не є завершенням шляху. В 2017 році декларування пошириться на всіх посадовців.

Ще важливіше, що держава має запровадити дієвий механізм перевірки великого масиву декларацій. Індикатором належної роботи системи електронного декларування надалі має стати притягнення чиновників та депутатів до адміністративної та кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та незаконне збагачення.

Та з успішним завершенням першої хвилі е-декларування топ-посадовців ми близькі до незворотної точки на цьому шляху.

В майбутньому можуть виникнути ще спроби відкату реформи назад, але ми готові постійно моніторити та контролювати дії влади, щоб захистити щойно запущену систему. Кінцевою метою ми бачимо формування нульової толерантності українців до корупції.

Ми вдячні міжнародним партнерам, експертам та дипломатам ЄС, урядам країн G7 та членів ЄС, представникам МВФ та ПРООН. Без вашого тиску цей успіх навряд чи був можливим. Водночас ми, представники громадянського суспільства та антикорупційні активісти, просимо Вас гідно його оцінити.

Ключовим фактором успіху була обіцяна практична підтримка України, включаючи візову лібералізацію з ЄС для громадян України.

Ми виконали ПДВЛ ще в 2015 році, довели, що можемо змусити систему працювати, і віримо, що заслужили на аналогічні дії з боку ЄС.

Затримка зі скасуванням віз вже зараз породжує в Україні зневіру в надійність ЄС. Саме томуми закликаємо ЄС невідкладно запустити процедуру тріалогу щодо рішення про скасування віз, а також не пізніше кінця року остаточно запровадити безвізовий режим. Оперативне рішення щодо візової лібералізації не лише посилить довіру українського суспільства до європейських партнерів, а й гарантуватиме незворотність європейського курсу української влади.

Громадянське суспільство України і надалі буде не лише стежити за ходом антикорупційних реформ, але й брати активну участь в їх розробці та імплементації.

Наступними важливими кроками мають стати посилення спроможності НАБУ як уповноваженого правоохоронного органу щодо розслідування корупційних злочинів. Зокрема, для ефективного розслідування походження статків посадовців НАБУ потребує законодавчо наданого права на автономне прослуховування за рішенням суду.

Справедливий та неупереджений розгляд справ щодо високопосадової корупції неможливий без створення незалежних антикорупційних судів, відбір суддів яких здійснюватиметься із залученням міжнародних партнерів України.

Ми також вітаємо ідею ЄС запровадити пост-моніторинг виконання ПДВЛ, щоб зберегти досягнення реформ. Водночас ми наголошуємо, що

подальше просування дорогою реформ не має затримувати рішення ЄС щодо візової лібералізації для України.

21 листопада, коли Європейський парламент розпочне черговий пленарний тиждень, Україна відзначатиме трагічну і в той же час величну дату початку Революції Гідності.

Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за їх постійну допомогу впродовж останніх років і сподіваємося що символічність дати допоможе нам всім знайти правильні рішення для подальшої ще активнішої співпрації в боротьбі за Нову європейську Україну.

Звернення підписали:

Реанімаційний пакет реформ
“Європейська правда”
Трансперенсі Інтернешнл Україна (TI-Україна)
Центр демократії та верховенства права (CEDEM)
ГО “Центр Протидії Корупції”
Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”
ЦентрUA
ГО “Антикорупційний штаб”
ГО “Центр сприяння реформам”
ГО “Європа без бар’єрів”
Український незалежний центр політичних досліджень
Інститут Світової Політики
Інститут Євро-Атлантичного співробітництва
Центр громадянського представництва “Життя”
Центр економічної стратегії
ГО “Детектор медіа”
ГО “Культурна Асамблея”
Центр локального самоврядування
ГО “Асоціація розвитку та безпеки”
Пласт – Національна Скаутська організація України
Благодійний фонд “Восток-SOS”
ГО “Український науковий клуб”
Ініціатива E+
ГО “Ліга Інтернів”
ГО “Євромайдан Преса”
Міжнародний Фонд “Відродження”

ЄвроПравда