08.11.2016

Громадські організації допомагають міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади боротися з корупцією. На минулому тижні було підписано розпорядження про початок роботи спільної ініціативи уряду та громадськості «Разом проти корупції».Ініціатива передбачає втілення 83 заходів, розроблених експертами Реанімаційного Пакету Реформ, РПР – Київ, Transparency International Україна, а також IDLO (International Development Law Organization).

Ініціатива як проект кристалізувалась ще влітку 2016 року.  Громадські експерти проаналізували факти та ризики корупції в українських міністерствах та напрацювали список конкретних заходів, які допомогли б мінімізувати ці ризики. Пізніше ці заходи були узгоджені з Секретаріатом Кабінету міністрів, а зараз експерти і представники міністерств спільно створюють плани реалізації цих заходів.

«В боротьбі з корупцією важливо не тільки реагувати на факти, які вже відбулися, але й багато уваги необхідно приділяти тому, щоб у корупціонерів не було можливості вимагати хабарі. І в державних органах насправді є немало людей, які реально зацікавлені боротися з корупцією. Ми, громадськість, тому й ініціювали такий проект, щоб допомогти цим людям, а також поділитися своїм досвідом», – каже координатор ініціативи «Разом проти корупції», експерт РПР Оксана Величко.

В межах ініціативи кожне міністерство, а також Державна аудиторська служба, Національне агентство з питань запобігання корупції та Фонд державного майна проведуть в середньому по п’ять заходів, націлених на зменшення корупційних ризиків. Наприклад, Міністерство освіти та науки займеться, серед іншого, спрощенням процедури ліцензування освітньої діяльності закладів вищої освіти, переведенням її в електронний формат. Міністерство внутрішніх справ – буде в тому числі запобігати проявам зловживання владою та службовим положенням під час складання іспитів на отримання посвідчень водія. Весь список заходів можна подивитися на сайті Кабміну. «Ми не робимо заходи для картинки. Ми робимо їх для реалізації. Попереджую всіх: якщо хтось вважає, що створення нормальних умов для роботи державних органів – це ненормально, то я можу сказати: до побачення», – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду під час презентації ініціативи.

Перші результати впровадження заходів державні органи мають показати до 9 грудня – Міжнародного дня боротьби з корупцією. В цей день громадськість проконтролює результати та відзначить, які інституції досягли найбільшого прогресу, а яким ще треба працювати. «Звітуватися про успіхи в антикорупційній боротьбі 9 грудня – це хороший крок, який буде стимулювати державні органи активно працювати в цьому напрямку, тому що вони знатимуть, що це день Х, в який громадськість прийде до них запитувати результати», – каже Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна. Надалі звіти будуть надаватися кожні три місяці.