Уряд підтримав ініціативу Transparency International Україна щодо передачі інформації про бенефіціарних власників до Глобального реєстру. Актуальні й точні дані про контролерів компаній, доступні онлайн, сприятимуть прозорості та зменшенню корупційних ризиків. Підписання Меморандуму про взаєморозуміння з консорціумом OpenOwnership відбудеться 22 травня під час міжнародного воркшопу від TI Україна про повернення вкрадених активів.

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови №593, які відкривають дані про кінцевих бенефіціарних власників. Віднині, інформація про контролерів юридичних осіб безоплатно передаватиметься до Глобального реєстру. Міністерство юстиції України, Державне агентство з питань електронного урядування, Transparency International Україна та консорціум OpenOwnership підпишуть  Меморандум про взаєморозуміння 22 травня під час міжнародного воркшопу «Як Україні нарешті досягти успіху у боротьбі з топ-корупцією і поверненні вкрадених активів?».

«Україна може не лише втілювати вже готові рішення в сфері більшої підзвітності влади, громадськості та електронного урядування, а й задавати тренди. Відкриття реєстру бенефіціарних власників, яке здійснив Уряд раніше, це вже був прорив. Зараз, долучаючись першою серед країн до створення реєстру бенефіціарів на глобальному рівні, Україна робить суттєвий крок в напрямку створення глобальних механізмів запобігання корупції», – вважає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор ТІ Україна.

Після запуску Глобального реєстру в квітні 2017 року Україна стала першою державою, яка офіційно підтвердила готовність інтегрувати дані про бенефіціарів в електронному вигляді.

«Ми поставили перед собою амбітну мету забезпечити прозорість та відкритість усіх процесів життя країни. Міністерство юстиції першим відкрило доступ до даних своїх реєстрів, а Україна першою серед європейських країн зобов’язала компанії оприлюднити дані про своїх реальних власників. Сьогодні ми так само першими з-поміж країн Європи підписали Меморандум, який забезпечить передачу даних про кінцевих бенефіціарів до глобальної бази даних. Створення такого реєстру – це справжній прорив у забезпеченні відкритості ведення бізнесу та боротьби з корупцією», – вважає Павло Петренко, Міністр юстиції України.

Відкриття цієї інформації є одним із зобов’язань національного плану дій та Паризької декларації з впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», а також підсумкових документів Антикорупційного саміту в Лондоні 2016 року. Доступні дані про кінцевих власників компаній є важливими для боротьби з корупцією та забезпечення корпоративної звітності.

«Саме електронне урядування є ключем до ефективних реформ в Україні, – пояснює Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування. – Участь у такому важливому міжнародному проекті розкриває перед нами додаткові можливості щодо забезпечення відкритості та прозорості відповідно до світових стандартів».

«Наша держава зробила справжній прорив із виконання антикорупційних зобов’язань, впровадження відкритих стандартів та відповідальної підзвітної політики з відкриття бенефіціарних власників, – прокоментувала Олеся Архипська, експерт з урядування ТІ Україна, член Координаційної ради ініціативи ПВУ. – Днями відбулася церемонія підписання Президентом Європарламенту та представником Мальтійського головування в Раді ЄС законодавчого рішення про запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України. ТІ Україна як представництво глобального руху Transparency International була і залишається рушієм цих змін спільно зі всіма партнерами».

До запуску Глобального реєстру бенефіціарних власників приклався консорціум міжнародних організацій – Transparency International, OpenCorporates, World Wide Web Foundation, Global Witness, the B Team, ONE Campaign та Open Contracting Partnership. Його поява – результат політичної волі країн-учасниць глобального Антикорупційного саміту у м. Лондоні в травні 2016 року. Реєстр має стати авторитетним джерелом даних про власників компаній та організацій. Ці дані будуть пов’язані між собою в різних юрисдикціях, галузях, а також взаємодіятимуть із іншими базами даних.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз