Про законодавчі ініціативи які підтримує Transparency International Україна в сфері публічних закупівель. Скільки індикаторів ризиків має бути в новій методології? На яку суму обов’язково треба оголошувати конкуретні відкриті торги? Позиція TI Україна щодо цього у розповіді директора Програми інноваційних проектів Віктора Нестулі в студії 5 каналу.

 

 

Ольга Калиновська, ведуча, 5 канал : Ви плануєте ініціювати зміни до закону «Про публічні закупівлі»? І коли можуть з’явитися ці зміни?

Віктор Нестуля, директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна: Про такі зміни говорили давно. І був уже зареєстрований у Верховній Раді під номером 4738, який врегульовує питання моніторингу публічних закупівель. Перша редакція, яка була запропонована депутатами нас не влаштовувала. Тому що моніторинг стосувався, умовно кажучи, паперу. І для того, щоб проаналізувати закупівлю в електронній системі, треба було запитувати знову ксерокопії чи роздруківки. Ми категорично проти цього, тому що, коли ми запроваджуємо електронну систему, то звичайно і комунікації, в тому числі, і моніторинг мають відбуватися в онлайні. І перше, на чому ми наполягали, і в чому депутати дослухались до нас, це введення електронних кабінетів для Державної аудиторської служби, щоб виключно вся комунікація була в онлайні, щоб всі могли побачити, які питання задавали, які відповіді давали. Але головне не стільки кабінети, скільки те, що система ProZorro сьогодні продукує величезну кількість відкритих даних, які може проаналізувати комп’ютер. І, от на такі дані треба розбудовувати автоматичні системи моніторингу і індикаторів ризику. І, власне, така система розбудована ще на пілотному проекті. На той час у нас було 16 індикаторів ризику, які показували, яка із процедур закупівлі є потенційно неефективна, чи потенційно може бути корумпована і підлягала більш ретельному вивченню і розпочинанню моніторингових процедур. Станом на сьогодні, коли ми вже маємо сотні тисяч закупівель, ми цю методологію допрацювали. Вона, звичайно, стала дуже складна, потребує навчання і професіоналізму. Ідентифікаторів уже 130. Ми верифікуємо цю методологію з представниками ЄБРР.  І, я думаю, що презентуємо офіційно 24 січня. І, власне, це суттєво підвищить ефективність моніторингу. І спростить навантаження на контролюючі органи. Оскільки, там буде чітко вказано на якому етапі можуть бути ті, чи інші порушення.

Ольга Калиновська, ведуча, 5 канал : Поправте мене, якщо я не права, 130 оцих індикаторів червоних, це означає, щонайменше, 130 шляхів обходу, намагання обійти програму ProZorro, ви фактично зафіксували?

Віктор Нестуля, директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна: Ні. Насправді, це 130 індикаторів, які дають можливість не обійти систему ProZorro. Більшість з них це прості факти, які показують, що на тому, чи іншому етапі процедура не відповідає закону. Наприклад, якщо відповіли на питання учасника на годину пізніше, або взагалі не дали на нього відповідь. Це не неможливість обійти систему ProZorro, але це той фактор, який відлякує постачальника. Тому що одне із найважливіших завдань, яке стоїть перед командою ProZorro це повернення довіри бізнесу до української системи публічної закупівлі. Оскільки, підвищення конкуренції, воно прямо впливає і на зростання ефективності системи, ефективності кожної закупівлі, а отже і економії коштів. Так от, саме вчасна відповідь на питання, чи правильне визначення предмету закупівлі, правильно визначення, умовно кажучи, місця поставки товару, чи вказування термінів оплати безпосередньо в оголошенні, що спрощує вичитку цих оголошень, звичайно повертає довіру бізнесу. І впливає на ріст конкуренції. І от, переважна більшість таких індикаторів, вона, звичайно аналізує прості фактори, які дають нам можливість збільшити ефективність. Але там є і більш такі комплексні і складні. В тому числі і для пояснення. Насправді, у нас зараз йде дискусія чи треба публікувати всю методологію оцінки ризиків. Тому що, якщо ми всю її опублікуємо, то, відповідно зловмисники, знаючи, як ми оцінюємо ризики, будуть намагатися її обходити.

Ольга Калиновська, ведуча, 5 канал : Це стане просто навчальним інструментом для того, щоб обійти програму… Я повертаюся до змін в закон, які ви хочете ініціювати, прописати. Якщо ці зміни будуть ухвалені у Верховній Раді, то яка буде мінімальна вартість тендера, від якої її треба буде вже проводити через електронну систему?

Віктор Нестуля, директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна: Так, ми сьогодні просуваємо, в тому числі, і введення допорогових процедур під дію закону. Сьогодні цей поріг 200 тисяч, про що ми вже згадували. І є ще один такий поріг – 50 тисяч, від якого у замовника є вибір. Або проводити конкурентну процедуру, дуже просту, тривалістю від двох днів. Що не потребує додаткового навантаження. Або ж просто публікувати звіт про укладений договір, коли, умовно кажучи, замовник не виставляв ці торги на конкурентний ринок, а міг закупити товари, роботи чи послуги у будь кого. Звичайно, конкуренція, вона суттєво підвищує і ефективність, в тому числі, і якість наданих послуг і придбаних товарів. І, власне, ми просуваємо ідею, коли проста процедура, починаючи від 50 до 200 тисяч гривень буде передбачена Законом і ці процедури будуть зобов’язані йти на конкурентний ринок, і їх тривалість буде від 2 днів. Це несуттєве навантаження. Власне, сьогодні, для прикладу, всі замовники, підпорядковані КМДА чи Дніпропетровській ОДА, вони всі проводять допорогові закупівлі починаючи від 3000 гривень у системі ProZorro. І вони не скаржаться, що там є щось супер-складне. Вони отримують економію біля 14% від очікуваної вартості. І, насправді, вони задоволені. Коли ми приходили до онкодиспансера і він економив до 40% на хіміотерапію… Він раніше це закуповував за прямим контрактом, а коли вивів цю закупівлю на конкурентний ринок – отримав 40% економії, то головний лікар цього онкодиспансеру був дуже вдячний, оскільки, з його слів, вони змогли продовжити хіміотерапію своїм пацієнтам, завдяки цій економії ще на два місяці. А це людські життя. І, насправді, в багатьох сферах, і в охороні здоров’я, і в освіті, ця економія суттєво підвищує якість життя місцевих громад.

5 канал