Transparency International Україна спільно із Міністерством юстиції України, Державним агентством з питань електронного урядування та консорціумом OpenOwnership підписали Меморандум про взаєморозуміння та розвиток співпраці у напряму передачі відомостей про бенефіціарних власників до Глобального реєстру. Актуальні й точні дані про контролерів компаній будуть доступні онлайн, сприятимуть прозорості та зменшенню корупційних ризиків. Підписання Меморандуму відбулося під час міжнародного воркшопу від TI Україна «Як Україні нарешті досягти успіху у боротьбі з топ-корупцією і поверненні вкрадених активів?».

За умовами Меморандуму відомості про бенефіціарів мають бути відкритими й безоплатно передаватимуться до Глобального реєстру. Дані будуть доступні громадськості у структурованому й машинозчитуваному форматі, який можна завантажити. Для публікації використовуватимуть стандартну платформу OpenOwnership, завдяки чому відомості зможуть переглянути всі країни. ТІ Україна надаватиме уряду технічну підтримку процесу інтеграції. Перші результати спільної роботи планують представити після 31 грудня 2017 року.

Під час церемонії підписання Хосе Уґас, голова правління Transparency International, від імені керівної групи OpenOwnership зазначив: «Важливо, аби цей Меморандум став не просто документом про наміри сторін, але й реальним підґрунтям для продуктивної та ефективної роботи. Адже відкритість даних – це глобальний тренд, який зводить нанівець більшість корупційних ризиків. Світова мережа Тransparency Іnternational вітає цей крок України до відкритості даних».

Після запуску Глобального реєстру в квітні 2017 року Україна стала першою державою, яка офіційно підтвердила готовність інтегрувати дані про бенефіціарів в електронному вигляді. Підписання Меморандуму стало можливим завдяки підтримки Урядом ініціативи Transparency International Україна щодо передачі інформації про бенефіціарних власників до Глобального реєстру.

«Україна стала першою країною та починає розбудовувати нові тренди глобального партнерства, долучившись до створення реєстру бенефіціарів, – вважає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор ТІ Україна. – Підписання Меморандуму під час міжнародного воркшопу з пошуку відповідей у боротьбі із топ-корупцією і повернення вкрадених активів – це символічна подія. Ми вдячні уряду за оперативність ухвалених рішень»

Відкриття цієї інформації є одним із зобов’язань національного плану дій та Паризької декларації з впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», а також підсумкових документів Антикорупційного саміту в Лондоні 2016 року. Доступні дані про кінцевих власників компаній є важливими для боротьби з корупцією та забезпечення корпоративної звітності.

 «Ми поставили перед собою амбітну мету забезпечити прозорість та відкритість усіх процесів життя країни. Міністерство юстиції першим відкрило доступ до даних своїх реєстрів, а Україна першою серед європейських країн зобов’язала компанії оприлюднити дані про своїх реальних власників. Сьогодні ми так само першими з-поміж країн Європи підписали Меморандум, хто імплементуватиме власні інформаційні ресурси та реєстр бізнесу до глобальної бази даних. Створення такого реєстру – це справжній прорив у забезпеченні відкритості ведення бізнесу та боротьби з корупцією», – вважає Павло Петренко, Міністр юстиції України.

«Впевнений, що саме електронне урядування є ключем до ефективних реформ в Україні. А співпраця зі світовим антикорупційним лідером Transparency Inrernational розкриває перед нами додаткові можливості щодо забезпечення відкритості та прозорості відповідно до загальносвітових стандартів», – прокоментував Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування.

До запуску Глобального реєстру бенефіціарних власників приклався консорціум міжнародних організацій – Transparency International, OpenCorporates, World Wide Web Foundation, Global Witness, the B Team, ONE Campaign та Open Contracting Partnership. Його поява – результат політичної волі країн-учасниць глобального Антикорупційного саміту у м. Лондоні в травні 2016 року. Реєстр має стати авторитетним джерелом даних про власників компаній та організацій. Ці дані будуть пов’язані між собою в різних юрисдикціях, галузях, а також взаємодіятимуть із іншими базами даних.

Повний текст Меморандуму