21 грудня 2016 р. у Клубі Кабінету Міністрів України відбулась презентація плану дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2016 – 2018 роках.

Захід організували Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, Програма USAID «Рада: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», Фонд «Східна Європа» та громадська організація «Transparency International Україна».

Презентуючи новий план заходів з впровадження Ініціативи, перший заступник Міністра Кабінету Міністрів України Володимир Бондаренко наголосив, що цей документ готувався із широким залученням громадськості на різних етапах розроблення. «Для нас як для Уряду було головним вдосконалити алгоритм його підготовки, підвищити його якість, зокрема перейти від декларативного принципу формування до принципу наповнення його заходами, які є реальними для виконання, які насправді призводять до поняття «відкритий Уряд», – зазначив він.

Володимир Бондаренко представив 5 основних пріоритетів плану дій із впровадження Ініціативи, у рамках яких Урядом спільно з громадськістю визначено 17 зобов’язань. Зокрема, буде продовжено роботу над повноцінним введенням у дію системи подання та оприлюднення декларацій державних службовців, здійсненням публічних закупівель за допомогою електронних платформ, удосконаленням системи надання адміністративних послуг в Україні, відкриттям містобудівної документації, забезпеченням прозорості бюджетів всіх рівнів, впровадженням Ініціативи прозорості видобувних галузей, розробленням дорожньої карти електронної демократії в Україні.

У той же час новими і принципово важливими для України стануть заходи з впровадження міжнародних стандартів Ініціативи із забезпечення прозорості будівництва (CoST), введення в дію механізмів перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарів компаній, запровадження нових інструментів для громадського контролю за екологічним станом навколишнього середовища та функціонуванням електронної системи публічних закупівель «ProZorro», а також створення системи «Community policing».

Володимир Бондаренко також презентував пропозиції щодо удосконалення механізму формування та організації діяльності Координаційної ради з питань реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

З вітальним словом до учасників презентації звернувся директор Відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Томас Е. Уайт, який підкреслив, що USAID надає значну підтримку ініціативам, пов’язаним з підвищенням рівня відкритості та прозорості врядування в Україні, та налагодженням комунікації між Урядом і Парламентом під час здійснення відповідних реформ.

Амбіційним зобов’язанням України у рамках нового плану дій присвятила свій виступ Олеся Архипська, експерт з врядування громадської організації «Transparency International Україна», член Координаційної ради з реалізації в Україні міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Вона також зазначила, що у грудні 2016 р. Уряд України приєднався до Паризької декларації, обравши 3 колективні дії: відкритість публічних закупівель, припинення зловживань анонімних компаній (розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників) та створення механізмів постійного діалогу з громадянським суспільством для подальших дій. При цьому експерт вказала, що важлива не кількість зобов’язань, а їх реальне впровадження. Саме тому запроваджено 3 інститути моніторингу та оцінки Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»: це, з одного боку, уряд, з іншого, громадянське суспільство, і третій інститут – незалежна міжнародна оцінка.

Ігор Когут, директор Програми USAID «Рада: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» наголосив, що успішна реалізація заходів у рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» суттєво залежить від налагодження в процесі їх виконання належної комунікації між Урядом і Парламентом.

Закликав інститути громадянського суспільства активніше долучатися до розробки і впровадження важливих суспільно-економічних реформ та реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» директор Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів – прес-секретар Прем’єр-міністра України Дмитро Столярчук. Він підкреслив, що Прем’єр-міністр особисто приділяє значну увагу взаємодії з громадськими експертами. «Крім того, нещодавно Голова Уряду звернув увагу керівників органів виконавчої влади на необхідність підвищення якості державних рішень шляхом залучення заінтересованих сторін до цієї роботи», – додав Дмитро Столярчук, наголосивши, що з цією метою саме в рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» розробляється законопроект про публічні консультації.

Свою підтримку заходам у рамках нового плану дій з впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» висловили також директор програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський, директор Національного секретаріату COST в Україні Наталія Форсюк, експерт з питань демократичного врядування ПРООН в Україні Діана Зубко.

Завершуючи захід, заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів, завідуюча відділом сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю Наталія Окша висловила вдячність інститутам громадянського суспільства та міжнародним організаціям – партнерам Кабінету Міністрів у впровадженні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», та наголосила на відкритості до співпраці з іншими організаціями.

“Громадянське суспільство і влада”