Transparency International Україна провела дослідження «Прозорість корпоративної звітності», присвячене оцінці рівня прозорості українських компаній та впровадження антикорупційних заходів.

МЕТОДИ ОЦІНКИ

У ході дослідження вивчалися веб-сайти та юридичні документи 50 приватних компаній та холдингів, що були представлені у рейтингу «Найбільші бізнеси України» журналу Forbes у 2015 році, та 50 державних компаній зі списку, що оприлюднило на своєму сайті Мінекономрозвитку. Автори вивчили інформацію щодо прозорості українських підприємств, проаналізували їхні етичні кодекси та антикорупційні програми. Для проведення оцінювання прозорості корпоративної звітності компаній були розроблені анкети, які містили 27 питань. За відповідь на кожне з питань ставився 1 бал, 0,5 бали або 0 балів. У підсумку респонденти отримували від 0 балів (найнижчий показник – відсутність інформації) до 10 балів (найвищий можливий показник прозорості).

НАЙБІЛЬШ ПРОЗОРІ КОМПАНІЇ

Згідно з результатами дослідження, лише 38% приватних та державних українських компаній працюють на засадах прозорості та підзвітності. Вони отримали більше 5 балів із 10 можливих у рейтингу прозорості корпоративної звітності. Майже 62% – далекі від стандартів прозорості. Вони отримали менше 5 балів. Середній бал прозорості досліджених компаній дорівнює 3. Найвищі показники прозорості мають ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укртелеком» – вони отримали по 8,9 бали. Також достатньо прозорими є компанії ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», ПАТ «Миколаївобленерго», Philip Morris Україна, ПАТ «Укргідроенерго», ПАТ «Хмельницькобленерго», ДП «Укрспирт», Сингента Україна, ВАТ «Тернопільобленерго», Ferrexpo, ПУМБ, Cargill Україна та НАК «Нафтогаз України». Їхні оцінки є вищими за 7 балів. Однак третина компаній, які брали участь в опитуванні, на жаль, не змогла отримати жодного балу за прозорість. 40 вітчизняних компаній оприлюднили на власних сайтах досить якісні антикорупційні програми. Найуспішнішими в цьому плані є ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», ТОВ «ДТЕК» – їхні антикорупційні програми відповідають питанням дослідження на 93%. Компанії PepsiCO Україна, БадМ, Philip Morris Україна, ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укртелеком», ПАТ «Хмельницькобленерго», Сингента мають програми, що відповідають зазначеним питанням більше ніж на 70%.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТІВ

Співавтор дослідження, аналітик Transparency International Україна Дмитро ЯКИМЧУК так прокоментував результати проведеного опитування: «За підсумками дослідження, 62 компанії набрали менше 5 балів, а 30 компаній взагалі отримали 0 балів. Це свідчить про вкрай низьке бажання бізнесу добровільно здійснювати антикорупційні заходи, показувати прозору корпоративну звітність. Окреме питання – запровадження кодексів етики чи антикорупційних програм. 57 компаній не публікують текст програми на своїх сайтах або не мають їх взагалі. Лише 21 компанія намагається запроваджувати хоча б половину положень, які ми оцінювали. Проте високі бали не гарантують, що компанія прозора і безкорупційна, адже ми оцінювали лише інформацію, доступну на веб-сайтах». Він також наголосив, що навіть якщо компаній мають такі програми, часто вони є лише формальними документами. Найефективніше задекларовані антикорупційні стандарти запроваджуються на практиці тоді, коли їх просуває керівник компанії або інша впливова посадова особа. «Взагалі, посада Уповноваженого з питань реалізації антикорупційної програми, або, так званий «комплаєнс-офіцер» мала би бути на рівні директорів, проте в жодній з компаній ми цього не побачили, – наголосив другий співавтор дослідження, голова Комплаєнс-клубу Американської торгової палати Юрій ВОЙЦІЦЬКИЙ. – Сьогодні ми чекаємо на затвердження «Типової антикорупційної програми юридичної особи», яку підготувало Нацагентство з питань запобігання корупції. Сподіваємося, що цей документ підштовхне процес запровадження антикорупційних програм та антикорупційної політики в українському бізнесі». На його думку, гарним стимулом для бізнесу міг би бути міжнародний сертифікат за стандартом ISO. Як підсумок слід зазначити, що існування серйозних корупційних чинників негативно впливає на економічне зростання, послаблює чесну конкуренцію та порушує баланс у системі розподілу ресурсів. Ознаками корупції у корпоративному секторі є закритість компаній, відсутність інформації про них у відкритому доступі, відмова від запровадження антикорупційних програм. Тому Transparency International Україна закликає представників бізнесу приєднуватися до світового тренду і рухатися до корпоративної прозорості, запроваджувати всередині компаній антикорупційні стандарти. Адже сьогодні підзвітність суспільству є ознакою професіоналізму і свідчить про відмінну репутацію бізнес-структури.

Детальніше про дослідження

Завантажити дослідження

Джерело: FinPost