Transparency International Україна презентувала аналітичне дослідження “Міністерство оборони. Відкриті закупівлі“. Звіт про публічні закупівлі оборонного відомства у 2016-ому році представили в Центральному будинку офіцерів ЗСУ. Головний автор дослідження, аналітик ТІ Україна Сергій Павлюк ознайомив журналістів з головними знахідками та висновками, до яких прийшла команда організації в ході вивчення тендерів військових.

Зокрема, він розкрив структуру та обсяг закупівель. Головним замовником МОУ є Департамент державних закупівель, який протягом 2016-го завершив процедури на суму понад 6,6 млрд. грн. (інші замовники – 0,87 млрд.грн.). Значна частина цих коштів іде на харчування. При тому в 2016-ому 98% обсягу фінансування на ці потреби освоїли 5 компаній. Це, в свою чергу узалежнює замовника від постачальника, який по суті перетворюється на монополіста. Натомість, позитивну оцінку ТІ Україна отримав експеримент з продовольчого забезпечення за новою системою. На практиці харчування Академії Сухопутних військ та Західної ВМБ виявилося дешевшим, але при тому з багатшим раціоном. Сергій Павлюк звернув увагу на негативні наслідки від практики планування закупівель, яка має місце у Міністерстві. В результаті на виготовлення та постачання великих партій товарів нерідко відводяться лічені дні (наприклад, 4 дні на поставку 40 000 наволочок). Експерт також вважає за доцільне відмовитися від практики застосування Технічних умов, які належать окремим постачальникам і щодо яких Замовник не може консультувати учасників. Інші замовники МОУ, окрім ДДЗ, часто віддають перевагу закупівлям поза системою ProZorro (31%). Вони опублікували звіти без розміщення самих договорів на суму понад 53 млн. грн. Також вони витратили 175 млн. грн. на опалення. Привертає увагу різниця у вартості 1 ГКал у різних замовників (від 597 до 2580 грн.). В якості позитивних прикладів, Сергій Павлюк навів закупівлі 3 полку спецпризначення та Харківського університету Повітряних сил, які були конкурентними та забезпечили значну економію.

Радник Президента України та міністра оборони Юрій Бірюков, прокоментував доречність таких висновків. За його словами, проблеми планування закупівель в армії зумовлені особливостями бюджетного процесу в Україні та хронічним недофінансуванням ЗСУ. Ситуацію може покращити перехід на середньострокові бюджети та використання рамкових угод на тривалий період з постачальниками. Також, за словами Бірюкова, недобросовісні постачальники віднайшли способи у який можна у власних інтересах паралізувати процес закупівлі Міністерства окремих товарів і послуг. При тому відбувається спекуляція ціновим фактором, який є визначальним у системі публічних закупівель ProZorro.

Координатор реформи системи харчування у ЗСУ Діана Петреня пояснила природу монополізму, яка склалася на ринку. За її словами, крупні постачальники штучно (Міністерство оборони не має впливу на ці процеси) видавлюють дрібніших учасників з торгів. В 2017 році ситуація принципово не змінилася, попри те, що кількість лотів склала 19 (в 2016 було 7). На ринку “конкурують” лише три компанії.

Виконавчий директор Transparency Internatioanal Україна Ярослав Юрчишин озвучив попередні рекомендації організації для МОУ, які можуть покращити ситуацію з публічними закупівлями. Серед них поділ лотів на харчових закупівлях на ще більшу кількість; поширення експерименту з новою системою харчування; вдосконалення системи планування; використання ТУ, які належать тільки відомству; провести аудит теплозабезпечення військових частин.

Остаточні рекомендації будуть надіслані Міністру оборони.

Завантажити весь текст дослідження можна за посиланням