08.11.2016

Transparency International Україна закликає Уряд України чимшвидше розглянути та затвердити План дій ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2016-2018 роки. Організація нагадує, що відповідно до міжнародного календаря ініціативи, терміни затвердження вже спливли. Громадське обговорення проекту Плану дій, включаючи його погодження на засіданні Координаційної ради ініціативи, відбулося ще в червні цього року.

Україна вже опинилася серед країн, які досі не прийняли черговий План дій ПВУ. Це питання обов’язково буде підніматися на глобальному саміті ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», який відбудеться 7-9 грудня 2016 року в Парижі.

«Не зважаючи на досить вдалий загальний прогрес реалізації ПВУ за активної участі громадянського суспільства та міжнародної спільноти, механізм управління ініціативою вимагає кардинальної трансформації. Про це ми наголошували на останньому засіданні Координаційної ради. Мусимо впроваджувати нові стандарти відповідального належного врядування. Це потрібно для розбудови механізму ініціативи як цілісної системи дій. Між державними структурами та громадськістю має встановитися взаємодовіра, яка ґрунтується на делегуванні повноважень, прозорості, підзвітності та співвідповідальності», –заявила експерт з врядування ТІ Україна, член Координаційної ради Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Олеся Архипська.

За даними звіту «Індекс Відкритого Уряду» World Justice Project за 2015 рік Україна посіла 43 позицію серед 102 країн світу.  У групі «Країни Східної Європи та Центральної Азії» Україна посіла 4 позицію, поступившись Грузії, Боснії і Герцеговині та Македонії. Рейтингувалися країни не залежно від того, чи беруть вони у впровадженні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».  Оцінка відбувалася за чотирма параметрами: публічність законів та урядові дані, право на інформацію, участь громадян, механізми звернень. Країни, що беруть участь, мають більш високий рейтинг.

Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» – це багастороння Ініціатива, яка налічує 70 країн-учасниць, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року в ході сесії Генеральної Асамблеї ООН. Україна приєдналася до Ініціативи у вересні 2011 року.