Секретаріат глобального антикорупційного руху Transparency International, представництвом якого є Transparency International Україна, зробив важливу заяву щодо ситуації, яка склалася навколо призначення незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро в Україні (НАБУ). Публікуємо переклад повідомлення.

 Україна має блокувати заходи, які зривають боротьбу з корупцією – Transparency International

Доброчесність і робота Національного антикорупційного бюро в Україні (НАБУ) опиниться під загрозою, якщо при призначенні незалежного аудитора будуть здійснюватися маніпуляції. Про це повідомляє Секретаріат Transparency International.

«Ми закликаємо уряд України сприяти прозорості процедури відбору аудитора НАБУ, а також забезпечити кваліфікованими і незалежними кандидатами», – сказано у повідомленні. Також Transparency International разом із українським представництвом Transparency International Україна також закликають Уряд скасувати проект закону із поправками до Кримінально-процесуального кодексу, що порушують права людини та суперечать принципам Конституції України.

Transparency International звертає на це особливу увагу, оскільки такі дії можуть зірвати боротьбу із корупцією і сприяти тому, що винні залишаться непокараними.

«Україна потребує сильних лідерів у сфері боротьби із корупцією. НАБУ вважається незалежним, і здійснює у цьому напрямку певний прогрес. Цей орган розслідує складні справи проти високопосадовців. Тому його незалежність не можна ставити під загрозу. Але наразі у процесі відбору незалежного аудитора відбуваються непрозорі дії з боку влади, що може зашкодити ситуації», – заявляє виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

НАБУ займається розслідуванням справ проти політиків та бізнесменів, які тісно пов’язані із керівництвом країни. А роль аудитора полягає саме у забезпеченні доброчесності таких розслідувань.

Комітет Верховної Ради України з питань боротьби із корупцією порекомендував на посаду незалежного аудитора Роберта Сторча, заступника генерального інспектора Департаменту юстиції США. А от другий кандидат, Найджел Браун, слідчий та консультант зі Сполученого Королівства, був запропонований представниками політичної партії «Блок Петра Порошенка» без проведення жодних консультації.

Щодо запропонованих правок до Кримінально-процесуального кодексу Transparency International та ТІ Україна побоюються, що такі зміни закону позбавлять українців права на свій захист, скоротять їхні особисті свободи та повернуть репресивні положення, що містилися у Кримінально-процесуальному кодексі 1960 року. Новий Кодекс, прийнятий у 2012 році, мав гарантувати зазначені права. Внесені поправки нібито спрямовані на те, щоб притягнути до відповідальності колишнього Президента України Віктора Януковича, який втік із країни три роки тому. Але необхідно зазначити, що ці правки можуть завдати значної шкоди правам громадян.

«Янукович повинен бути притягнений до відповідальності у чинних конституційних рамках. Переписування законодавства і створення лазівок у системі сприятиме корупційним діянням високопосадовців. А тому цей процес має бути припинений. Українці потребують закону, який буде їх захищати, а не забезпечувати можливості для зловживання», – наголошує голова Правління Transparency International Хосе Угас.

Transparency International закликає міжнародну спільноту також тиснути на українську владу. Міжнародний валютний фонд, Європейський Союз та інші міжнародні партнери України не можуть мовчки спостерігати, як українська влада маніпулює системою, щоб уникнути потужних змін у сфері боротьби із корупцією.

Завантажити прес-реліз