Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво Transparency International Україна закликають українську владу скасувати суперечливі зміни до Закону «Про запобігання корупції», метою яких, схоже, є залякування антикорупціонерів.

Про це 28 березня 2017 року Секретаріат глобальної мережі Transparency International  випустив офіційну заяву. Зміни до закону зобов’язують керівників антикорупційних організацій подавати e-декларації своїх активів, як це діє у випадку з чиновниками, суддями, старшими державними службовцями та членами парламенту.

Закон про e-декларування був введений для придушення корупції. Він дозволяє громадськості ретельно перевіряти статки чиновників, щоб переконатися в тому, що вони не зловживають службовим положенням задля збільшення власних активів, не враховуючи зарплатню. Він жодним чином не стосується борців з корупцією, які не отримують заробітну платню від держави.

«Ці нові положення потрібно негайно скасувати. Законодавці намагаються залякати громадянське суспільство і зокрема борців з корупцією. Якщо ці правки наберуть чинності, це свідчитиме про те, що вище керівництво не вважає серйозним питання боротьби з корупцією. Це означатиме, що влада стала на бік тих, хто хоче придушити антикорупційний рух. Ці правки є своєрідною помстою з боку законодавців, які не задоволені тим, що мають декларувати своє майно. Немає жодних підстав для виокремлення антикорупційних НГО», – сказав Хосе Угас, голова правління Transparency International.

 «Неурядові організації знаходяться під контролем громадськості та донорів. Відповідні органи перевіряють податкові та фінансові звіти. Наші щорічні звіти є доступними онлайн. Ці нові правки, що поширюються на контрагентів, які працюють з нами, не тільки ускладнять антикорупційну діяльність, але й життя тих людей, які опосередковано надають підтримку і допомогу в нашій роботі», – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

 

Контакт для медіа: Берлін,  Chris Sanders, T: +49 30 34 38 20 666,  [email protected]

Київ: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18,  [email protected]