NULL

Мета:

Забезпечити ефективність та прозорість системи публічних закупівель.

Дії

Transparency International Ukraine адмініструвала створення електронної системи публічних закупівель Prozorro. Після передачі її державному підприємству «Прозорро» ми зосередилися на моніторингу дотримання законодавства та розвитку аналітичних інструментів. Для цього TI Ukraine заснувала проєкт DOZORRO.

Моніторимо публічні закупівлі 

Ми відстежуємо важливі для суспільства закупівлі та ризикові тендери і перевіряємо їх на наявність порушень. Якщо виявляємо проблеми, звертаємося до замовників, щоб вони їх усунули. І за потреби — до відповідних контролюючих чи правоохоронних органів.

Досліджуємо роботу системи

DOZORRO аналізує закупівлі різних сфер і функціонування окремих інструментів системи. Наші дослідження дозволяють виявити прогалини та слабкі місця сфери публічних закупівель та пропонують варіанти, як їх усунути.

Аналізуємо законодавчі ініціативи

На основі ґрунтовної аналітики ми адвокуємо якісні зміни для вдосконалення сфери публічних закупівель, долучаємося до експертних груп для розробки рішень. Крім цього, команда DOZORRO захищає сферу від корупційних ідей.

Розвиваємо аналітичні інструменти

Публічний модуль аналітики BI Prozorro — потужний онлайн-інструмент для всебічного аналізу закупівель, який адмініструє наша команда. Він безкоштовний і доступний будь-кому. Ним користуються як замовники та бізнес, що бере участь у закупівлях, так і журналісти, органи контролю, і навіть саме ДП «Прозорро» та Міністерство економіки.

Професійний модуль аналітики — модуль аналітики даних системи Prozorro із розширеним функціоналом. Доступ до цього інструменту обмежений, ми надаємо його державним органам, громадським організаціям, науковцям і аналітикам.

Долучаємося до вдосконалення системи і сфери загалом

Наша команда надає пропозиції для вдосконалення якості даних, електронізації публічних закупівель та допомагає Prozorro їх впроваджувати. Окрім цього, допомагаємо підвищувати інституційну спроможність органів контролю та інших стейкхолдерів сфери.

Громадськість має працювати разом з державою та спільно розвивати прозорість і ефективність витрачання бюджетних коштів.

Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів

Команда інноваційних інструментів TI Ukraine

Відкриття даних у рази спрощує життя і навіть впливає на державну політику.

Менеджер проєкту BI Prozorro

Історію DOZORRO читайте українською або англійською.

Команда
Іван ЛАХТІОНОВ
Заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів
[email protected]
Сергій ПАВЛЮК
Менеджер проєкту BI Prozorro
[email protected]
Ярослав ПИЛИПЕНКО
Фахівець із публічних закупівель у програмі інноваційних проєктів
[email protected]
Вероніка БОРИСЕНКО
Менеджерка з міжнародних зв'язків та фандрайзингу
[email protected]
Валерія ЗАЛЄВСЬКА
Менеджерка з комунікацій
[email protected]
Катерина РУСІНА
Менеджерка з комунікацій
[email protected]
Анна КУЦ
Юридична радниця
Дарина СИНИЦЬКА
Бізнес-аналітикиня BI Prozorro
Ірина БАСОВА
Тренерка з публічного модуля аналітики BI Prozorro
Результати роботи за 2016-2023 роки
  • Брали участь у розробці та адвокації Законів 2265-VIII (щодо моніторингу закупівель) та  114-IX (масштабні зміни у сфері, які набули чинності 19 квітня 2020 року) та низки інших важливих для публічних закупівель змін. 
  • Загалом проаналізували приблизно 120 законодавчих ініціатив: адвокували за корисні та проти шкідливих.
  • Надіслали 31 тисячу звернень за нашими моніторингами. За фактами виявлених порушень відкрили понад 100 кримінальних проваджень.
  • Опублікували 25 досліджень про публічні закупівлі, які допомогли покращити сферу.
  • Допомогли запустити Державний оператор тилу — закупівельну агенцію, що забезпечує нелетальні потреби ЗСУ.
  • Із 2015 року розвиваємо аналітичні інструменти та навчаємо користуватися ними органи контролю, замовників, бізнес, громадських активістів та журналістів. Щороку BI Prozorro допомагає економити міським радам, які користуються модулем, понад 160 годин під час звітування.
  • У 2018 році OGP визнали DOZORRO найкращим проєктом із залучення громадян до реформ в Україні. У 2020 роль DOZORRO для розвитку сфери публічних закупівель відзначили у межах нагороди Digital Development Awards від USAID. А у 2021 році DOZORRO разом із Prozorro поставили в приклад в Антикорупційній стратегії США.