Як підвищити ефективність антикорупційних інституцій в Україні? Як відрізнити антикорупційну боротьбу від популізму й політичних переслідувань? Відповідями на ці та інші питання поділився член правління Transparency International Ukraine Хосе Уґас під час розмови з Наталкою Гуменюк у програмі «Дуже важлива передача»

Ми зібрали 10 найважливіших тез цієї розмови.

1) Без політичної волі неможлива ефективна боротьба з корупцією. Якщо є політична воля, то великих корупціонерів можна притягти до відповідальності за дуже короткий термін і отримати обвинувальні вироки протягом одного або двох років. 

2) Ще зарано оцінювати новий український уряд. Вони повинні показати результати — розпочати прозорі юридичні процеси проти корупціонерів. Лише так можна відновити довіру громадськості.

3) Має бути змінена структура системи правосуддя. Дуже гарний старт — призначення суддів у Вищий антикорупційний суд. Це був прозорий процес за участі нейтральних міжнародних учасників, які відбирали найкращих кандидатів.

4) Якщо антикорупційні установи не координують між собою, то битву виграють корупціонери. Корумповані структури зазвичай дуже гнучкі й добре координуються.

5) Немає жодного політика, який би не казав, що його головне завдання — боротися з корупцією. Тому що боротьба з корупцією політично вигідна. Місія TI Ukraine та інших подібних громадських організацій — намагатися контролювати всіх цих кандидатів, отримати інформацію й опублікувати у відкритому доступі.

6) Безкарність — дуже негативний чинник у боротьбі з корупцією. Єдине обмеження, через яке не можна розслідувати корупційні схеми в минулому — якщо термін давності сплив.

7) Корупція є корупцією. Є дрібна, а є на вищих рівнях. Ми повинні боротися з обома.

8) Зараз корупції у світі більше, бо у світі більше грошей. З одного боку, нові технології, нові фінансові системи роблять легшим доступ до грошей і того, щоб переміщувати активи з одного ресурсу на інший. З іншого боку, нині існує більше можливостей для розслідування, відстеження всіх цих дій, координації між країнами.

9) Не варто недооцінювати тиск громадянського суспільства. Нічого не рухатиметься, якщо у вас досі є судді, пов’язані з корумпованими особами, або занадто потужні економічні групи. Єдиний вихід — мобілізувати громадян і союзників, журналістів, навіть керівників бізнесу, які готові змінити середовище і сказати: так більше тривати не може.

10) Корупція завжди бореться за своє існування. Ви не можете досягти хорошого результату в боротьбі з корупцією, а потім сісти й відпочивати. Треба продовжувати, оскільки корупція завжди повертається.

Хосе Уґас приїхав до України на запрошення Transparency International Ukraine з нагоди 5 років від отримання організацією повної акредитації представника глобального руху Transparency International. 

Джерело: hromadske.ua