+7 балів за 5 років (CPI-2013 – 25, 2018 – 32 бали)

Порівняно з попереднім рейтингом Україна додала 2 бали та посіла 120 місце.

Зважаючи на аналіз досліджень, на основі яких розраховано CPI, ріст показників відбувся, зокрема, завдяки оцінці ситуації з боку бізнесу. Позитивний вплив справили запровадження автоматичного відшкодування ПДВ, робота системи ProZorro, розширення сфери роботи ProZorro.Продажі та діяльність інституту бізнес-омбудсмена.

Із рекомендацій, які ми надавали на 2018 рік, було виконано тільки одну, та й тільки частково: запуск Антикорупційного суду у 2018 році. Було ухвалено відповідне законодавство, проте функціонувати суд почне лише цього року. Одним з головних факторів, що стримує антикорупційний поступ, досі залишається брак політичної волі.

Влада ігнорує рекомендації

Серед рекомендацій, що проігнорувала влада, були: підвищити роль громадськості у процесі перевірки кандидатів на посади суддів (ВККС успішно ігнорувало висновки Громадської ради доброчесності), НАБУ не отримало підсилення у вигляді власної «прослушки», перезапуск НАЗК (абсолютно недієвої та політично зангажованої інституції) не відбувся, запуску повноцінної автоматичної перевірки е-декларацій досі немає, СБУ та Нацполіція і надалі «бореться» з економічними злочинами. Тиск на активістів і журналістів продовжився.

А що там у сусідів?

Росія за минулий рік втратила ще один бал, має 28 балів і посіла 138-е місце. У Польщі 60, Словаччини 50, Румунії 47, Угорщини 46, Білорусі 44, Молдови 33. Середній показник країн ЄС – 66, найменше у Болгарії – 42.

Із теперішнім темпом до середнього показника країн ЄС «всього» 25 років.

Кроки на 2019-й

Що потрібно зробити владі щоб Україна по-справжньому просунулась у рейтингу:

– перезапустити НАЗК;

– впровадити належну автоматичну перевірку декларацій і моніторинг рівня життя декларантів;

– забезпечити ефективну роботу реєстру бенефіціарів;

– змінити керівництво антикорупційної прокуратури, яке повністю скомпрометувало себе після «акваріумної» справи;

– надати більше інструментів (прослушка) для ефективної роботи НАБУ;

– запустити ефективний продаж майна неплатоспроможних підприємств і забезпечити продаж прострочених кредитів державних банків за допомогою прозорих аукціонів;

– покарати винних у організації нападів на антикорупційних активістів, продемонструвавши, що правоохоронні органи та судова система готові протистояти такому ганебному явищу.

Таким чином, темп зростання можливо збільшити в 2-3 рази.

Та чи готова чинна влада та політики до цих кроків?!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(131) "Із теперішнім темпом до середнього показника країн ЄС «всього» 25 років." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

Із теперішнім темпом до середнього показника країн ЄС «всього» 25 років.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна