Два місяці минуло від ганебного рішення Конституційного Суду, через яке вся країна опинилась у кризі. Дуже багато за цей час зроблено, написано, сказано. Ми зібрали головне станом на сьогодні у відповідях на 5 основних запитань.

 

Що з перевіркою декларацій?

Все начебто буде гаразд. Рада ухвалила Закон, який дозволить НАЗК у 2021 році знову перевіряти декларації всіх чиновників. Навіть суддів та суддів КСУ (з додатковими гарантіями захисту їхньої незалежності). 

Президент уже підписав цей закон. Тож тепер НАЗК має за місяць розробити проєкти порядку перевірки декларації суддів та суддів КСУ і надіслати їх до ВРП та КСУ. Протягом наступного місяця вони мають їх погодити. Якщо ж не погодять, перевірка декларацій суддів та суддів КСУ буде за загальним правилом.

 

Чи будуть “розганяти” суддів КСУ?

Ні. Навпаки, Комітет Ради підтримав оголошення конкурсу на нового суддю КСУ, однак за старим механізмом. Це суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії. 

А робоча група нардепів презентувала законопроєкт, який не порушує питання збільшення кворуму суддів для прийняття рішень і трохи підвищує необхідну кількість суддівських голосів “за” рішення. Це загрожує новими рішеннями КСУ, які збурять українське суспільство. На сайті Верховної Ради вже є текст відповідного законопроєкту, і ми в ТІ Україна готуємо його юридичний аналіз.

 

Чи будуть саджати за брехню в деклараціях?

Ні. Депутати ухвалили закон, який не передбачає “посадок” навіть для високопосадовців, хай би скільки вони не брехали в своїх деклараціях. Передбачено тільки “обмеження” волі за приховування статків на суму понад 9 млн грн. І дуже маленькі штрафи із тимчасовою забороною на держслужбу. 

Це суперечить як рекомендаціям ТІ Україна, так і висновку Венеціанської комісії. На жаль, ситуацію вже не можна виправити. Рада пішла на канікули. Це значить, що за декларації, які охоплюють 2020 рік, саджати вже не будуть. Можливість повернути позбавлення волі як дієву стримувальну санкцію з’явиться лише у 2021 році.

 

Як світ реагував на нашу ситуацію?

Оперативно. ЄС бачив ситуацію, що склалась одразу після розкритикованого Рішення КСУ, як загрозу тимчасового припинення безвізу. Венеціанська комісія на прохання української влади терміново вивчила ситуацію і затвердила 2 висновки з рекомендаціями щодо її вирішення. ТІ Україна їх аналізувала, і багато з думок Венеційки зійшлось з позицією організації.

 

Чи справді криза конституційного правосуддя закінчилась?

Ні. Влада здійснила тільки перший крок — повернення перевірок декларацій та повноважень НАЗК. Відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування радше скидається на “замилювання очей”, яке підтримали депутати всіх фракцій у Парламенті як нібито “єдиний можливий компроміс”. Реформування КСУ та організації його діяльності взагалі ще не розглядалось у сесійній залі Парламенту. 

Таким чином, і трьох місяців не вистачило українській владі, щоб розв’язати таку кризу. Найближчий термін для такого розгляду — кінець січня. 

Отож, можемо не панікувати. Але і радіти ще зарано.

Рухаємось!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(239) "І трьох місяців не вистачило українській владі, щоб розв’язати таку кризу. Найближчий термін для такого розгляду — кінець січня. " ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

І трьох місяців не вистачило українській владі, щоб розв’язати таку кризу. Найближчий термін для такого розгляду — кінець січня. 

Олександр Калітенко

Джерело: blog.liga.net