Орієнтуючись на зростання впливу авторитарних режимів, популярність фейкових новин та звуження простору для громадянського суспільства, некомерційні організації багатьох країн намагаються адаптуватися до нової реальності, яка часто їх дискредитує. І за допомогою соціальних медіа кожен охочий може підтримати їх у цьому.

Хав’єр Вілларако, який керує соціальними мережами в Transparency International, зазначає, що підтримати свою справу можна різними способами — не лише за допомогою волонтерства чи пожертвувань. 

Передусім він рекомендує дізнатися більше про роботу громадської організації, яка вас цікавить. Які її нинішні пріоритети? Хто її фінансує? Які її основні цінності? Розуміння цього допоможе вам прийняти кращі рішення та, ймовірно, спонукатиме її підтримати.

Загалом Хав’єр Вілларако виділяє 6 способів підтримки некомерційних організацій у соціальних мережах:

  1. Слідкуйте за ними в соціальних мережах

Подібна підтримка може здатися не такою вже й важливою. Але для громадських організацій підписка в соціальних мережах значить дуже багато. Нерідко збільшення кількості підписників помітно мотивує організацію.

Ба більше! Некомерційні організації, як правило, викривають правопорушення політиків, знаменитостей чи інших публічних осіб. Тому поширення такої інформації великою кількістю людей є важливим етапом роботи та може привернути потрібну увагу в потрібний момент. Крім цього, підписка на такі сторінки допоможе вам завжди бути в курсі останніх новин з тематики, якою займається організація.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(187) "Підтримати свою справу можна різними способами — не лише за допомогою волонтерства чи пожертвувань. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Підтримати свою справу можна різними способами — не лише за допомогою волонтерства чи пожертвувань. 

  1. Поділіться результатами їхньої роботи

Дослідження, доповіді, листи до парламентів, розслідування… ГО завжди працюють над чимось важливим — чи то для громади невеликого міста, чи для всієї планети. І дуже часто про результати їхньої роботи знають набагато менше людей, ніж воно того варте. Особливо, якщо організація молода і ще не має значного охоплення. 

Спільний доступ до роботи громадської організації — прекрасний спосіб підтримати її! Чому? Ось дві основні причини: 

  • У соціальних медіа інформація поширюється легко та швидко, що допомагає збільшити тиск та підвищити рівень обізнаності у проблемі.
  • Ваші друзі в соцмережах довіряють вам. Ця довіра також може поширитися на неурядову організацію, яку ви підтримуєте.  І спонукати інших до підтримки цієї громадської організації.
  1. Створюйте впізнаваність.

Це може бути не тільки поширення постів цікавої вам громадської організації. Наприклад, в Transparency International команда Хав’єра Вілларако створила декілька “крутих” gif-картинок та стікерів, які можна використовувати на будь-якій соціальній платформі.

Інші неурядові організації створюють футболки, сумки, блокноти, чашки… Використання та обмін наклейками та GIF — чудовий спосіб зрозуміти проблему чи організацію, яка нею займається.

  1. Вступайте в розмови (або розпалюйте їх!)

Соціальні медіа — це місце для бесід. Причому ви можете не тільки спілкуватися з відстежуваною некомерційною організацією, але ще й маєте змогу переписуватися з іншими людьми, яких турбують ті ж проблеми. Пам’ятайте, що підписка на сторінку Facebook або спільне відстежування Instagram чи Twitter, — це вже крок до створення СПІЛЬНОТИ.

Спільноти (або ком’юніті) обговорюють теми, навчаються та підтримують один одного. Тож просто спробуйте поділитися цікавим для вас постом на своїй сторінці, запитайте, що про це думають ваші друзі — і результат може вас здивувати!

  1. Пожертви на день народження

Звісно, не всі мають змогу пожертвувати достатньо грошей на важливу справу. Тим паче, якщо ви наполегливо працювали, щоб заощадити й купити такі жадані квитки на концерт Бейонсе, — ви справді на це заслуговуєте! Тож чи можна просити своїх друзів чи близьких жертвувати гроші на розвиток якоїсь громадської організації? Але якщо ви думаєте, що ваші друзі все ж мають таку змогу, — просто запитайте їх.

Facebook дозволяє розпочати збір коштів на благодійну організацію чи НУО в будь-який час. І день народження — чудовий привід зробити це. Для отримання додаткової інформації відвідайте сторінку Facebook щодо збору коштів тут. А на користь конфіденційності там: вам навіть не потрібно бути зареєстрованим у Facebook, щоб поділитися копійчиною для добра милої серцю ГО 🙂

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(217) "Пам’ятайте, що підписка на сторінку Facebook або спільне відстежування Instagram чи Twitter, — це вже крок до створення СПІЛЬНОТИ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Пам’ятайте, що підписка на сторінку Facebook або спільне відстежування Instagram чи Twitter, — це вже крок до створення СПІЛЬНОТИ.

  1. Використовуйте соціальні медіа для дій офлайн

Так, життя поза Інтернетом існує! І соціальні медіа можуть стати чудовою відправною точкою для цього. 

Якщо вас справді цікавить якась проблема, стати частиною групи людей, які турбуються та говорять про те ж саме, може виявитися гарною ідеєю. LinkedIn, Twitter, WhatsApp, Facebook або навіть Instagram мають групові функції, за допомогою яких можна спілкуватися, обмінюватися думками, ділитися новинами чи просто влаштувати офлайн-зустріч з однодумцями. А вже разом з ними ви зможете не тільки гарно провести час, а й зробити значно більше для важливої справи.

Хочете дізнатися, як ці поради працюють? Підписуйтеся на сторінки Transparency International Ukraine у різних соцмережах, та спробуйте самі:

ТІ Україна на Facebook: https://www.facebook.com/TransparencyInternationalUkraine

ТІ Україна в Instagram: https://www.instagram.com/transparencyukraine/

ТІ Україна в Telegram: https://t.me/fightcorruptor

ТІ Україна в Twitter: https://twitter.com/TransparencyUA

ТІ Україна на Youtube: https://www.youtube.com/c/TransparencyInternationalUkraine

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(349) "LinkedIn, Twitter, WhatsApp, Facebook або навіть Instagram мають групові функції, за допомогою яких можна спілкуватися, обмінюватися думками, ділитися новинами чи просто влаштувати офлайн-зустріч з однодумцями. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

LinkedIn, Twitter, WhatsApp, Facebook або навіть Instagram мають групові функції, за допомогою яких можна спілкуватися, обмінюватися думками, ділитися новинами чи просто влаштувати офлайн-зустріч з однодумцями.

Джерело: voices.transparency.org