4 липня Малиновський районний суд Одеси має винести вирок 8 фігурантам справи щодо придбання заводу Краян фактично у 17 разів дорожче від початкової вартості.

Серед них — мер Одеси Геннадій Труханов, його заступник Павло Вугельман, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради (ОМР) Олексій Спектор, екс-директор ТОВ “Еліт Девелопмент” Петро Загодіренко. Тепер їм загрожує від 7 до 12 років з конфіскацією. 

Про що ця справа і якими фактами оперує слідство?

Завод Краян: історія нерухомості

Краян почав свою історію ще наприкінці 19 століття як залізнична майстерня, потім був “відомим в Союзі” виробником воєнки та важких кранів, в 90-х приватизований, а у 2000-х збанкрутував. Що природно, через відсутність належного догляду він перетворився на руїни, частина цехів згоріла.

На початку 2016 року холдингова компанія-власник руїн заводу “Краян” продає литовській “Uab Naster” свої 14 тисяч квадратів за 3,8 мільйона гривень. За півроку балтійці перепродають нерухомість компанії “Девелопмент еліт”, як була створена за день до операції. За скільки? Вже утричі дорожче — за 11 мільйонів.

З чого почалася справа Краяну?

У 2016 році Одеська міська рада міркувала над тим, як розмістити всі виконавчі органи ОМР в одному приміщенні. За даними НАБУ, місцевій владі потрібно було знайти 44 тисячі квадратних метрів. Адже загальна кількість працівників сягала 1700 осіб. До поля зору ОМР потрапили 7 тисяч квадратів заводу “Краян”. Ага, корисної площі у 8 разів менше за потреби.

Утім, як розповідає слідство, не проводячи оцінку приміщення, місцева влада визнала пропозицію про купівлю Краяна доцільною. А Одеський міський голова та його заступник на погоджувальній раді запевнили депутатів, що Краян готовий до експлуатації” і йдеться лише про “косметичний ремонт”.

Але… У документах про технічний стан будівлі НАБУ та САП виявили підтвердження, що внутрішні інженерні мережі взагалі відсутні, комунікації незадовільні, а фізичний знос — 55%.

Водночас під час засідання міськради фігуранти переконували депутатів, що ті голосують за “згоду купити”, але в проекті рішення йшлося про купівлю будівлі за 185 млн.

Примітно, що експертиза встановила орієнтовну вартість будівлі на рівні 34 — 92 млн грн (залежно від підходу до оцінки майна).

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(520) "На початку 2016 року холдингова компанія-власник руїн заводу “Краян” продає литовській "Uab Naster" свої 14 тисяч квадратів за 3,8 мільйона гривень. За півроку балтійці перепродають нерухомість компанії "Девелопмент еліт", як була створена за день до операції утричі дорожче — за 11 мільйонів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

На початку 2016 року холдингова компанія-власник руїн заводу “Краян” продає литовській "Uab Naster" свої 14 тисяч квадратів за 3,8 мільйона гривень. За півроку балтійці перепродають нерухомість компанії "Девелопмент еліт", як була створена за день до операції утричі дорожче — за 11 мільйонів.

Як НАБУ та САП проводили розслідування

20 обшуків, допити 70 свідків, тимчасові доступи до 50 документів, 80 томів у  кримінальному провадженні № 52016000000000411. Ці цифри детективи НАБУ озвучили, коли справу вже було передано до суду. 

НАБУ зареєструвало провадження у листопаді 2016-го. Але про саме розслідування щодо Труханова більшість українців дізналися після того, як у березні 2017-го НАБУ-САП здійснили низки обшуків в Одесі. Тоді в Бюро заявили, що виявити злочин і своєчасно заблокувати кошти на рахунках ТОВки “стало можливим завдяки активній громадянській позиції жителів Одеси, низки народних депутатів України та громадських організацій”, які звернулись до НАБУ із заявами про злочин ще на стадії його вчинення. Тобто йшлося навіть не про одне звернення до НАБУ, а низку.

Ігри Солом’янського райсуду: арешти, запобіжні заходи фігурантів та арешти майна

Ці 185 мільйони гривень і передано до Агентства з розшуку та менеджменту активів. Лише з 1 січня по 31 грудня 2017 року «Девелопмент Еліт» понад 50 разів звертався до Солом’янського райсуду про скасування арешту. Але суд постійно відмовляв. 

Тож тактика змінилася. 9 січня 2018 року “Девелопмент еліт”  і Одеська міська рада міняють ціну договору зі 185 млн грн до 90 млн грн, компанія повертає громаді частину переплати. З решти суддя Солом’янського суду Людмила Кізюн, яка не мала вже на той час повноважень слідчої судді, зняла арешт і повернула бізнесу, який має ознаки фіктивності. Пізніше за це рішення Вища рада правосуддя її звільнить. 

Врученню підозри Труханову передувала дуже яскрава передноворічна історія, майже мем. 26 грудня міський голова покинув робоче місце і подався у відрядження та відпустки: Туреччина, Греція, Швейцарія, Чехія. 50 днів його не було в Одесі. Його заступника Вугельмана довгий час не бачили в Україні.

У лютому 2018 року НАБУ доставила в мерію Одеси повідомлення про підозру Труханову та чотирьом його підлеглим. А наступного дня хлопці повернулися. Тож детективи НАБУ та прокурори САП затримали їх обох в аеропорту Бориспіль по прильоту.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(231) "Лише з 1 січня по 31 грудня 2017 року «Девелопмент Еліт» понад 50 разів звертався до Солом’янського райсуду про скасування арешту." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Лише з 1 січня по 31 грудня 2017 року «Девелопмент Еліт» понад 50 разів звертався до Солом’янського райсуду про скасування арешту.

15 лютого їм обрали запобіжний захід. Попри клопотання САП про заставу у 50 мільйонів гривень, суддя Максим Вишняк відпустив чиновників на поруки. За Геннадія Труханова поручився одеський нардеп від БПП Дмитро Голубов.​

Скільки просять прокурори?

Малиновський районний суд отримав справу Труханова у жовтні 2018 року. В обвинувальному акті стосовно восьми осіб ідеться про заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, зловживання своїм службовим і попередню змову. А в директора приватної компанії-продавця заводу ще й стаття за фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом (ч.1 ст. 205 та ч.2 ст. 15, ч.3 ст. 209 ККУ).

Як повідомляє INSIDER, САПівці просять суд ув’язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, Вугельмана — на 11. Голові постійної комісії з комунальної власності Василеві Шкрябаю, директору департаменту комунальної власності Олексієві Спектору та його заступнику Володимирові Родіонову – по 10 років.

Директору компанії, яка продавала будівлю заводу одеській міськраді – ТОВ “Девелопмент еліт”, – Петрові Загодіренку прокурор попросив 10 років. Директору ТОВ Valton Group Ігореві Кравченку – 11 років, а оцінщиці Галині Богдановій — 7. 

У травні прокурори змінили обвинувачення для Труханова та інших фігурантів. САП зменшила суму імовірного злочину. Наприкінці червня прокурори зачитали нове обвинувачення міському голові. 

Малиновський районний суд розглядав цю справу безпрецедентно швидкими темпами. Підозрюю, аби встигнути до початку роботи Антикорсуду. Чому? Вирок має дати відповідь на це питання.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(507) "САПівці просять суд ув’язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, Вугельмана — на 11. Голові постійної комісії з комунальної власності Василеві Шкрябаю, директору департаменту комунальної власності Олексієві Спектору та його заступнику Володимирові Родіонову – по 10 років." ["quote_author"]=> string(0) "" }

САПівці просять суд ув’язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, Вугельмана — на 11. Голові постійної комісії з комунальної власності Василеві Шкрябаю, директору департаменту комунальної власності Олексієві Спектору та його заступнику Володимирові Родіонову – по 10 років.