За даними соціологічної групи Рейтинг, понад 65% українців вживають алкоголь. На щастя, лише 1% опитаних п’ють щодня. Найпопулярніші напої — вино, пиво та горілка. Проте наскільки можна довіряти даним соціологічних опитувань, особливо коли йдеться про спиртне? Напевно, слід завжди уважно читати про методологію і вибірку. Наприклад, Рейтинг цьогоріч опитував респондентів лише старше 18 років. Хоча у 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я у своєму дослідженні відмітила, що в Україні багато п’ють і підлітки: 45% опитаних від 15 до 19 років. 

Чому точно можна довіряти — так це даним про публічні закупівлі з модуля аналітики BI Prozorro. Адже усі бюджетні установи, органи місцевого самоврядування і навіть великі державні підприємства звітують у систему про свої закупівлі або проводять їх там. Наприклад, якщо вино або коньяк знадобиться Адміністрації президента або якомусь заводу, суттєва частка якого належить державі, — це буде видно усім.

Проєкт DOZORRO дослідив, скільки грошей у Prozorro витрачають на алкоголь, та хто і навіщо взагалі його там купує.

Загальні витрати й головні замовники

У 2019 році державні структури витратили на алкогольні напої 13,5 млн грн. Здебільшого купували горілку, коньяк, віскі, вино та пиво. У 2020 році ці витрати зменшилися майже вдвічі й становили лише 7,4 млн грн. За сім місяців цього року алкоголю в Prozorro вже придбали на 8 млн грн.

Водночас із них 6,5 млн грн припали на 9 великих замовників. Витрати кожного з них — від 250 тис. грн до понад 1 млн грн.

Цьогорічний рекордсмен — Міжнародний аеропорт «Львів», який виділив на алкоголь понад 1,3 млн грн. 1,2 млн грн витратив «Київкінофільм». Третю сходинку посіло ДП «Антонов», яке віддало за спиртні напої 900 тис. грн.

Навіщо купують

Те, що ці структури закупили найбільше алкоголю, не означає, що їхні працівники найбільше п’ють. Насправді найчастіше у Prozorro подібні напої придбавають, особливо великими партіями, для своїх магазинів, кафе, буфетів — тобто щоб потім перепродати. Також алкоголь часто купують як сувеніри або для заходів. 

Щоб перепродати

Багато алкоголю через Prozorro купують підприємства, які далі його реалізують у своїх магазинах, кафе чи буфетах. Наприклад, саме для цього 1,2 млн грн на алкоголь витратило КП «Київкінофільм». Воно володіє мережею комунальних кінотеатрів у столиці: Київська Русь, Братислава, Ленінград, Загреб, Флоренція, Лейпциг та інші. Саме у кафе кінотеатрів підприємство і реалізує придбані понад 27 тисяч літрів пива, 170 літрів  «Артемівського» шампанського і 230 літрів міцного алкоголю. Також у комунальних кінотеатрах столиці можна буде скуштувати коньяк «Закарпатський», горілку «Немирів», віскі Jameson, Ballantine’s, Jake Daniels, Chivas Regal, ром Bacardi та лікери Jägermeister і Baileys. 

Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького реалізує придбаний алкоголь у двох своїх кафе-барах та пропонує, в межах послуг, пасажирам внутрішніх та міжнародних рейсів у двох бізнес-залах. Нагадуємо, аеропорт цьогоріч придбав горілку, віскі, коньяк, лікер та вино на 1,3 млн грн. Найбільше закупили віскі Johnnie Walker — 132 пляшки.  Також аеропорту вдалося вельми вигідно придбати коньяк Remy Martin Centaure de Diamant по 20,3 тис. грн за 0,7 літра, в магазинах такий коньяк коштує на 12 тис. дорожче.  

ДП «АНТОНОВ» витратило на закупівлю алкогольних напоїв 900 тис. грн. Алкоголь підприємство закупило для продажу у своїх кафе, крамниці і торговому павільйоні у селі Круглик Київської області, де розташована філія «Антонов-Агро» ДП «АНТОНОВ».  

ДП Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» витратило на алкогольні та слабоалкогольні напої 540 тис. грн. Підприємство придбало спиртне для реалізації в кафе-барі пансіонату, яким володіє.

Цікаво свої закупівлі алкоголю пояснило КП «Червонограджитлокомунсервіс». Звичайна житлово-комунальна служба міста увійшла у перелік найбільших цьогорічних закупівельників алкоголю, бо витратила на них 250 тис. грн. Найбільше підприємство придбало пива, зокрема купували  «Чернігівське», «Перша Приватна Броварня», «Павлівське». Також купувало горілку та вино. Виявилося, що реалізувати це все будуть в буфеті лазні, будівля якої перебуває на балансі підприємства. 

Для заходів

Деякі державні структури купують алкоголь для кейтерингу. Особливо великі суми, як порівнювати з іншими, на це у 2021 пішло у двох підрозділів Державного управління справами. 

ДП  «Гарант-Сервіс» обслуговує Адміністрацію президента України, Кабінет міністрів України, Верховну Раду України та інші органи влади. Це підприємство, зокрема, відповідає за харчування під час проведення офіційних заходів. За сім місяців 2021 року «Гарант-Сервіс» витратив на алкогольні напої 828 тис. грн. Найчастіше купували вино, шампанське, міцний алкоголь (горілка, коньяк, віскі). 

ДО «Резиденція «Синьогора» витратила на алкоголь 400 тис. грн. Найбільше придбали  коньяку, віскі, горілки, текіли та джину на  —  256 тис. грн, 93 тис. грн витратили на вино, ще 49,5 тис. грн — на пиво.  Реалізувати це все будуть у барі, колибі та їдальні. Окрім них на території резиденції розташовані триповерховий готель та 6 котеджів.  До речі, саме в цій резиденції Володимир Зеленський зустрічав Новий 2021 рік. 

На подарунки чи сувеніри

Також алкоголь — одна з альтернатив традиційним годинникам і статуеткам, які бюджетні установи щороку закуповують в Україні на десятки мільйонів гривень. 

ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) — організація, відповідальна за забезпечення функціонування іноземних дипломатичних представництв в Україні. Цього року ГДІП витратила на алкогольні напої 662 тис. грн. Найбільше — 540 тис. грн — на вино. У травні дирекція придбала 875 пляшок вина, зокрема, колекційного та сувенірного (подарункового) з написом «30 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ», «30 РОКІВ ГЕНЕРАЛЬНІЙ ДИРЕКЦІЇ З ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНОЗЕМНИХ ПРЕДСТАВНИЦТВ». Найдорожча велика колекційна пляшка на 6 л Moet & Chandon Каберне-Мерло Imperial Magnum коштує 10,8 тис. грн, 5-літрова пляшка Каберне-Мерло Jeroboam Magnum цього ж шампанського — 8,3 тис. грн, 3-літрова Каберне-Мерло Double Magnum — 5,6 тис. грн. Того ж місяця підприємство купило 9 «Музичних скринь Горілка Президентський стандарт» по 3,5 тис. грн. 

Як і інших замовників, ми питали ГДІП, навіщо вона купувала алкоголь. Однак дирекція відповіла,  не є розпорядником інформації у розумінні 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», а отже, на нього не поширюється положення Закону України «Про доступ до публічної інформації». 

Виконавчий комітет Ізмаїльської міської ради планує придбати 500 пляшок білого та червоного сухого вина. Алкоголь закуповують у межах проєкту «EFIGE – транскордонний комплекс. Поєднання культурної спадщини в Придунав’ї» Спільної Операційної Програми «Румунія-Україна 2014-2020» за кошти ЄС. Вино планують використовувати як сувенір під час проведення заходів, офіційних прийомів іноземних представників і переговорів, щоб популяризувати проєкт. Ця закупівля не увійшла в дані, відображені в загальній інфографіці, бо ще не завершилась. 

Джерело: dozorro.org