Нещодавно Рахункова палата України оприлюднила звіт за результатами аудиту ДП “Прозорро.Продажі”. Після аналізу маю сумніви щодо його об’єктивності та неупередженості. Прогнозую, що окремі висновки та твердження можуть дискредитувати електронну торгову систему Prozorro.Продажі та саме державне підприємство. Давайте розберемося з деякими пунктами звіту.

Принагідно хочу зазначити, що проведення будь-яких аудитів у цілому спрямоване на виявлення недоліків у роботі підприємств і чимало ДП їх потребують. Більшість українських ДП неефективні, часто їм потрібні дотації з держбюджету. І саме в таких випадках діяльність Рахункової палати необхідна. 

Утім окремі моменти цього аудиторського звіту викликали в мене подив.

Щодо “неефективного використання майна ДП “Прозорро.Продажі”

ЕТС Prozorro.Продажі була створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України та операторів українських електронних майданчиків. Зокрема, система побудована за схожою архітектурою, цінностями та принципами системи закупівель Prozorro. 

Слід зазначити, що на створення та експлуатацію системи не було виділено жодної бюджетної гривні. Натомість міжнародні партнери та представники бізнесу спрямовували благодійні внески та міжнародну технічну допомогу на розвиток проєкту. ТІ Україна стала майданчиком, який адміністрував створення та розвиток системи. Зі свого боку ТІ Україна забезпечила повноцінну передачу у державну власність усіх компонентів ЕТС Prozorro.Продажі. 

У період тимчасового перебування системи на балансі ТІ Україна, безоплатну ліцензію та відповідні права на використання програмного забезпечення було передано ДП “Прозорро.Продажі”. Передача обох центральних баз даних відбулась із дотриманням вимог чинного законодавства та з відповідним погодженням органу управління ДП “Прозорро.Продажі” — Мінекономрозвитку.

РПУ зазначає про, що ДП “Прозорро.Продажі” постійно здійснюється замовлення послуг з розробки та покращення ЕТС. Хіба це погано? Будь-яка електронна система потребує  систематичного вдосконалення та доопрацювань. Для проведення різних процедур аукціонів у системі такі витрати є цілком обґрунтованими та необхідними. І звинувачувати ДП в неефективних витратах цих коштів недоречно, адже дані видатки в повній мірі відповідають меті Статуту підприємства. 

Щодо “неефективного продажу лотів на голландському аукціоні у системі”

У звіті РПУ зазначено про нібито неефективність даного виду аукціону. 

Модифікований голландський аукціон було запроваджено у системі з жовтня 2017 року з метою зменшення кількості неуспішних аукціонів на проблемні кредити. Дослідження Київської Школи Економіки показують, що такий вид аукціону призводить до збільшення доходів від продажів проблемних кредитів і відповідно більшої конкуренції. 

Зокрема, голландський аукціон став певного роду порятунку для не привабливих активів. Відтак в організаторів торгів завжди є можливість виставити на продаж майнові права чи майно, якщо такий лот так і не вдалось успішно реалізувати кілька разів до цього. 

Очевидно, що Рахунковій палаті варто трактувати ефективність продажу різного роду активів більш критично та усвідомлювати, що не все майно можна продавати за вищу суму, ніж його стартова вартість. До прикладу, йдеться про права вимоги за кредитними зобов’язаннями із складною історією, майно, що не підлягає експлуатації тощо.

Думаю, РПУ варто брати до уваги факти, які свідчать про реальну ефективність роботи системи.

За весь час існування торгової системи дохід до державного та місцевих бюджетів України склав 23,6 млрд грн. Зокрема, використання системи дало можливість громадянам, бізнесу та владі різних рівнів отримати доступ до даних про майно, що заплановане до реалізації, а також самого процесу цієї реалізації: умов, учасників, договорів купівлі-продажу чи оренди. Це, серед іншого, відкрило доступ до відповідного ринку ширшому колу потенційних учасників торгів.

І наостанок.

Prozorro.Продажі визнана однією з найкращих у світі. У 2017 році проект став одним із найкращих антикорупційних стартапів світу в рамках конкурсу Citi T4I Challenge. А у 2018 році отримала антикорупційну нагороду від C5 Accelerate та USA Institute of Peace в рамках конкурсу “The Shield in the Cloud Innovation Challenge”. У 2019 році команда стала переможцями в номінації Doing More for Less Global у престижній міжнародній Public Service Team of the Year-2019.

Сподіваюся, система буде вдосконалюватися і розвиватися, і покаже достойні результати в майбутньому.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(173) "Окремі висновки та твердження можуть дискредитувати електронну торгову систему Prozorro.Продажі " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Окремі висновки та твердження можуть дискредитувати електронну торгову систему Prozorro.Продажі