“Аудитори призначають перевірки закупівель з виходом на об’єкт лише в 6,5% випадків, коли моніторинг підтвердив порушення. Цього замало”,  — вважає директор програми інноваційних проєктів Трансперенсі Інтернешнл Україна Іван Лахтіонов.

Водночас представники Держаудитслужби говорять про бажання покрити максимум порушень іншими контрольними заходами, окрім превентивного моніторингу. Тому незрозуміло, чому перевірок призначають так мало.

28 липня ТІ Україна оприлюднила результати дослідження про роботу Державної аудиторської служби. Зокрема, аналітики підрахували, що аудитори виявили порушення у 92% закупівель, які моніторили.

Лахтіонов наголошує, що цю цифру не можна вважати репрезентативною. 

“Аудитори попередньо обирають закупівлі для “офіційного моніторингу”. А це значить, що цифра 92% підтверджених порушень не така вже й релевантна. Такий підхід дещо викривлює ідею, яка закладалася на самому початку. Закупівлі для моніторингів мали обирати випадково. Тоді їхні результати відображали б, наскільки дійсно поширені порушення в закупівлях”, — пояснює він. 

Окрім цього, Лахтіонов звертає увагу на те, що з 92% підтверджених порушень лише у 39% випадків порушення усувають, а в 0,7% — усувають частково. Щодо решти закупівель інформація відсутня чи порушення не усунуті. Тобто, те, що аудитори знайшли порушення, зовсім не означає, що замовник його усуне.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(253) "“Аудитори призначають перевірки закупівель з виходом на об’єкт лише в 6,5% випадків, коли моніторинг підтвердив порушення. Цього замало.”" ["quote_author"]=> string(170) " — директор програми інноваційних проєктів Трансперенсі Інтернешнл Україна Іван Лахтіонов." }

“Аудитори призначають перевірки закупівель з виходом на об’єкт лише в 6,5% випадків, коли моніторинг підтвердив порушення. Цього замало.”

— директор програми інноваційних проєктів Трансперенсі Інтернешнл Україна Іван Лахтіонов.