16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними низку норм закону “Про НАБУ”. 

Вони втратять чинність 16 грудня. Верховна Рада України має дедалі менше часу для виправлення ситуації. Тож, найпевніше, скоро Національне антикорупційне бюро матиме чималі перешкоди у своїй роботі. І хоча ряд законопроєктів вже подано, їх ще навіть не розглядали в комітеті. Обіцяний від Президента законопроєкт на цю тему теж поки не зареєстровано.

Нагадуємо, про що це рішення КСУ, і які можливі наслідки від затягування ухвалення змін у законодавство.

Рішення від 16 вересня 

Суд визнав неконституційними деякі норми закону про НАБУ. Ідеться, зокрема, про повноваження Президента України створювати НАБУ, брати участь у його формуванні та у «запуску» структур, які його контролюватимуть.​

Згідно з рішенням КСУ від 16 вересня, не відповідають Конституції повноваження Президента:

  • утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора Національного антикорупційного бюро України;
  • делегувати трьох осіб до конкурсної комісії з відбору майбутнього директора НАБУ;
  • визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності роботи НАБУ;
  • затверджувати положення про Раду громадського контролю НАБУ та про порядок її формування.

 

Верховна Рада зволікає із виправленням ситуації, хоча для цього залишився тільки місяць.

Щодо цієї ситуації у коментарі Радіо Свобода керівниця юрвідділу ТІ Україна Катерина Риженко зазначила:

«Про це рішення Конституційного Суду спершу багато говорили, але, зрештою, за іншими «зрадами» і кризами встигли про нього забути. КСУ визнав усі речі, які за законом Президент України робить у контексті НАБУ, неконституційними, і дав Верховній Раді три місяці для виправлення законодавства. Парламент досі не розглянув цього ні в комітетах, ні в першому читанні. І якщо упродовж місяця у терміновому порядку не розгляне – ми опинимося в ситуації, коли старі норми вже не діють, а нові замість них не ухвалили. Виявиться, що статті закону, на підставі яких утворені НАБУ та його Рада громадського контролю, неконституційні. А далі буде законодавчий та юридичний хаос. І як саме розгортатимуться події – важко уявити».

Рішення Конституційного Суду упродовж останнього року не є випадковими: вони системно послаблюють антикорупційну інфраструктуру – так оцінили розвиток подій у самому Національному антикорупційному бюро. Головним викликом у НАБУ вважають збереження незалежності антикорупційних органів.

 

Які наслідки?

Радіо Свобода зібрало думки експертів про наслідки, які очікують на Україну у разі, якщо Верховна Рада не зреагує вчасно. 

Правовий хаос: українські суди ставитимуть під сумнів ті чи інші дії НАБУ, особливо кадрові рішення його керівництва.

Збільшиться тиск на НАБУ з боку тих сил, які не зацікавлені у розкритті корупційних злочинів.

Одним з наступних рішень КСУ може стати визнання неконституційними дій парламенту в процесі формування антикорупційного бюро.

Не буде жодних юридичних механізмів для призначення або звільнення детективів НАБУ, а також для призначення або звільнення самого директора бюро.

Якщо проблема не вирішиться до моменту завершення повноважень Артема Ситника, призначити нового керівника цього органу буде неможливо.

Міжнародна підтримка України надалі зменшуватиметься, оскільки створення працюючої антикорупційної інфраструктури було одним із зобов’язань України перед західними партнерами.

 

Чи є вихід?

Наразі є дві проблеми:

  1. Як пригальмувати потяг КСУ до знищення реформ та євроінтеграційного поступу України. 
  2. Як повернути дієвість антикорупційної системи та знову надати необхідні для цього інструменти.

Якщо їх не почати вирішувати вже зараз, то дуже скоро ми можемо прокинутися в іншій країні — без реформ і з колапсом економіки. 

 

Ми пропонуємо такий план дій:

Судді КСУ, які підтримали те ганебне рішення, мають добровільно піти у відставку. Але це станеться, тільки якщо вони ще мають крихту поваги до себе та держави. Україна не повинна бути їх заручницею.

Парламент і всі фракції мають відкласти в сторону свої політичні забаганки і сконцентруватися на головному – Конституційному Суді України.

Депутати мають змінити закон про Конституційний Суд України у розрізі кворуму та необхідної кількості голосів суддів для прийняття рішення на не менше 15.

Необхідно внести зміни у закон про Конституційний Суд України та прописати прозору, максимально аполітичну та підзвітну конкурсну процедуру.

Вже за новими правилами, провести конкурс та заповнити вакантні місця – їх наразі три.

Президент та парламент мають розпочати повне перезавантаження ВРП і ВККС з повною ліквідацією Окружного адміністративного суду Києва. Cитуація з КСУ ще один показник проблеми відсутності в Україні повноцінної судової реформи (чи якось так).

Так ми запустимо в дію правовий механізм перезавантаження КСУ із запобіжниками (кворум) до свавільних чи стимульованих ворогами країни дій. Всі ці дії цілком законні, відповідають і Конституції і повноваженням законодавчої гілки влади, а тому будуть адекватно сприйняті експертним середовищем і нашими міжнародними партнерами.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(173) "Парламент досі не розглянув цього ні в комітетах, ні в першому читанні зміни до закону про НАБУ" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Парламент досі не розглянув цього ні в комітетах, ні в першому читанні зміни до закону про НАБУ

Джерело: www.radiosvoboda.org