11 червня ми нарешті змогли ознайомитися з офіційним текстом меморандуму між Міжнародним валютним фондом та Україною. 

Під документом стоять 4 підписи: Зеленського, Шмигаля, Марченка та Смолія. І це дає надію, що взяті зобов’язання, наша влада таки планує виконати. Адже після першого траншу у $2,1 млрд має прийти інший — $2,9 млрд. Чи варто казати, що він нам справді дуже треба?

Угода охоплює багато питань, серед яких чимало антикорупційних. Відповідно до меморандуму, ми маємо докласти максимум зусиль боротьби з корупцією на високому рівні. НАБУ, САП і ВАКС мають залишатися незалежними та доброчесними — зокрема завдяки наданню достатніх ресурсів. А судова реформа таки розпочнеться, бо… скільки вже можна чекати?

Отже, що в документі?

1️. Вищий антикорупційний суд. Держава обіцяє, що до серпня 2020-го у власність ВАКС перейде постійна будівля. Це важливо, бо епопея з відсутністю постійного і релевантного приміщення триває вже понад рік. Сумніваюся, що це завдання вдасться реалізувати у такі терміни. Потенційна передача поточної будівлі на баланс суду — це тільки перший і дуже маленький крок.

Своєю чергою ВАКС публікуватиме звіти про свою діяльність. Наприклад, НАБУ та САП щопівроку звітують. Це потрібна практика, яка дає відповіді суспільству на багато запитань і дозволяє ставити нові.

2️. НАБУ. Бюро має бути забезпечене всіма необхідними ресурсами, у тому числі — для організації незалежного прослуховування та гідного рівня зарплат. Історія з “прослушкою” взагалі ледь не феноменальна. З минулого року законодавство гарантує ці можливості. Але по факту в бюджеті не закладені кошти, зокрема на обладнання. І це проблема, яка напряму впливає на незалежність розслідування. 

І нарешті! Українська сторона обіцяє провести аудит НАБУ. Чому “нарешті”? Ми про це вже говоримо кілька років.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(186) "Відповідно до меморандуму, ми маємо докласти максимум зусиль боротьби з корупцією на високому рівні. " ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Відповідно до меморандуму, ми маємо докласти максимум зусиль боротьби з корупцією на високому рівні.

Андрій Боровик

3️. Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Інституція має бути забезпечена більшою автономністю та належними ресурсами. Інтригує, якщо згадати останні непорозуміння між САП та ГПУ). А зовнішній аудит мають проводити авторитетні експерти з міжнародним досвідом. Чесно, про це ми теж втомилися говорити.

4️. Електронне декларування. До політично значущих осіб мають застосовуватися вимоги про всебічне та публічне декларування майна, і це має стати пріоритетом. Ми, як завжди, тільки “за”. Лише цікаво, наскільки з цим пунктом корелюватимуться останні зміни в закон “Про запобігання корупції”. Запитання до депутатів і Банкової.

5️. Судова реформа. “Ми посилимо верховенство права шляхом забезпечення незалежності, доброчесності та підзвітності судових органів”, — зазначено в документі. Фактично йдеться про судову реформу, а точніше – про ВРП. Вкрай болюча тема, адже потреба в цій реформі вже давно переросла навіть рівень “дуже треба”. 

За угодою з МВФ ми зобов’язуємося обрати доброчесний склад ВРП та створити постійно діючу комісію для дисциплінарних справ. До цього зобов’язання МВФ прикріпив “структурний маяк” — до кінця жовтня 2020. Це означає, що за виконанням цього пункту Фонд оцінюватиме виконання Україною меморандуму. 

6. Бенефіціарні власники. За угодою Україна зобов’язується верифікувати бенефіціарних власників, а механізм ефективних санкцій створять до кінця грудня 2020. Закон про бенефіціарних власників зобов’язує українські компанії повідомляти, хто є їхніми вигодоодержувачами. Однак на сьогодні немає ефективного способу перевіряти ці дані та притягувати до відповідальності за недостовірну інформацію. І розв’язання цієї проблеми від нас чекає МВФ.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(374) "За угодою з МВФ ми зобов’язуємося обрати доброчесний склад ВРП та створити постійно діючу комісію для дисциплінарних справ. До цього зобов’язання МВФ прикріпив “структурний маяк” — до кінця жовтня 2020." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

За угодою з МВФ ми зобов’язуємося обрати доброчесний склад ВРП та створити постійно діючу комісію для дисциплінарних справ. До цього зобов’язання МВФ прикріпив “структурний маяк” — до кінця жовтня 2020.

Андрій Боровик

7. Закупівлі під час пандемії. Медичні закупівлі, у тому числі для боротьби з COVID-19, мають відбуватись через систему Prozorro із зазначенням бенефіціарних власників компаній-учасниць. Державна аудиторська служба України повинна буде здійснити фактичний аудит закупівель за програмою COVID-19 із залученням/консультаціями з зовнішніми аудиторами — це визначено як структурний маяк до кінця березня 2021. Кабмін обіцяє надати детальний звіт про використання коштів Фонду COVID-19. 

Для справедливості скажу, що у меморандумі зазначені певні кроки, які парламент та уряд вже здійснили, як то адекватне НАЗК, законодавчо забезпечена прослушка для НАБУ (нюанси я вказав вище), створення ВАКС. Також ми обіцяємо продовжувати реформу охорони здоров’я, поширюючи новий режим фінансування на ланки вторинної та спеціалізованої допомоги. Щодо приватизації – надалі здійснюватиметься продаж та оренда держмайна завдяки прозорим аукціонам Prozorro.Продажі.

Логічні та правильні речі, хоча деякі доволі обмежені. Тепер справа за імплементацією, і з цим у нас зазвичай виникають проблеми.

Проте не цього разу, правда?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(378) "Для справедливості скажу, що у меморандумі зазначені певні кроки, які парламент та уряд вже здійснили, як то адекватне НАЗК, законодавчо забезпечена прослушка для НАБУ (нюанси я вказав вище), створення ВАКС. " ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Для справедливості скажу, що у меморандумі зазначені певні кроки, які парламент та уряд вже здійснили, як то адекватне НАЗК, законодавчо забезпечена прослушка для НАБУ (нюанси я вказав вище), створення ВАКС.

Андрій Боровик

Джерело: blogs.pravda.com.ua