Керівниця юридичного відділу Transparency International Ukraine, співголова комісії з відбору голови Національного агентства із запобігання корупції Катерина Риженко прокоментувала, як вплинули попередні посади, які обіймав новий керівник НАЗК Олександр Новіков, на процес обрання.

Про це вона заявила в етері програми «Нині вже» на hromadske.

«8 людей, яких ми запросили на співбесіди, нас дуже приємно вразили. Було дуже важко зробити фінальний вибір, — розповіла Катерина. — Ми довго проводили обговорення, хто і як найкраще впорається з функціями нового голови НАЗК».

Також «Ми в першу чергу як комісія оцінювали ті наявні факти, які у нас були на руках. І окрім того, що кандидати нам безпосередньо самостійно і, звичайно, добровільно подали, щоб показати себе в кращому світлі, ми ж, як комісія, додатково працювали, щоб встановити теж доброчесність кандидата», — наголосила вона.

За словами Риженко, щодо кандидатів проводилась спецперевірка, а також аналізувались дані НАБУ.

«Крім того, громадські організації проводили аналіз і ми самостійно, з допомогою аналітиків та доступів до реєстрів», — додала вона.

Співголова комісії з відбору також зауважила, що стосовно декларацій усіх кандидатів, їм були поставлені додаткові запитання, на які комісія отримала письмові відповіді.

«На жаль, ми не можемо їх опублікувати через те, що там певна інформація міститься конфіденційна. Якщо у членів комісії були додаткові сумніви, а щодо деяких кандидатів вони були, їх усі озвучували під час співбесіди, отримували додаткові відповіді», — пояснила Риженко.

Нагадаємо, що 16 грудня Комісія з відбору голови НАЗК оголосила ім’я переможця. Ним став прокурор Олександр Новіков.

Наразі він — прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ. Зараз одна з його гучних справ у суді — щодо можливого підроблення результатів Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

У 2015 році він був претендентом на посаду Голови/першого заступника Голови САП. Тоді комісія пропонувала призначити  Новікова як одного з трьох кандидатів заступником Холодницького.

Джерело: hromadske.ua