Нещодавно Transparency International Ukraine  представила звіт про свою діяльність у 2020 році. 

Операційна директорка ТІ Україна Анастасія Мазурок поділилась основними викликами і перемогами в інституційному розвитку організації, а також розповіла про своє бачення ролі команди. Вона вже майже 4 роки працює над змінами в країні в ТІ Україна і бачила метаморфози організації на різних етапах її розвитку. 

В основі розвитку організації — саме інституційний розвиток, адже він забезпечує виконання усіх стратегічних пріоритетів організації: запобігання, покарання та залучення до боротьби з корупцією. Він — про зростання і трансформацію команди: як її членів, так і завдань. 

 

Отже, чим відзначився пандемічний 2020-й? 

 

Адаптивність — нова норма реальності

Ми, як і весь світ, стикнулися з ковідом, який змусив змінюватись, адаптуватись, переорієнтовуватись, приймати нову реальність як форму життя. Ми вистояли, не втратили темп. Наша ефективність не впала, а подекуди — зросла. Але ми відчуваємо, кожну перемогу 2020 року набагато ціннішою, ніж в інші роки.

 

Ми біжимо марафонську дистанцію темпами спринтера

Організація в своїй основі — це люди. Наша робота більшою мірою залежить від політичної та законотворчої адженди. В умовах, коли ці процеси хаотичні та швидкозмінні, у людей часто наступає вигорання, втома, зневіра. Тому для нас критично важливо формування теплої атмосфери в колективі попри все. Бо це  плацдарм для відновлення команди.

 

Ми продовжували робити свою роботу, навіть коли ці теми були “в тіні актуальності” на фоні COVID-19

Моніторинг роботи антикорупційних органів і відстоювання цілісності антикорупційної інфраструктури, моніторинг законодавчих ініціатив, зміни законів, адвокатування необхідних змін, підвищення прозорості та підзвітності на регіональному рівні — все активно і результативно продовжувалось. 

 

Громадський сектор — це не опозиція. Це один із соратників

Робота в третьому секторі відрізняється від активізму. Наша цінність в тому, що ми можемо говорити фахово і чесно, як щодо позитиву, так і щодо негативу. Ми спрямовані на збалансованість і глибину, але водночас гнучкі, оскільки орієнтовані на досягнення результату. За це нас цінують і до нас дослухаються.

 

Залучення масовість

Це один з наших стратегічних пріоритетів. У 2020-му ми зрозуміли, що приєднувати людей до боротьби з корупцією можна не тільки офлайн. Ми знайшли нові шляхи, розробили нові інструменти.Наприклад, розробили карту закупівель за процедурою COVID-19 та онлайн-мапу шкільних закупівель, запустили онлайн-платформу Прозорості та підзвітності міст тощо. Головне, є запит: люди хочуть бути активними й стежити за життям у своїй країні, громаді, впливати на нього.

 

Ми інституційно зміцніли

І це доведено Оцінкою інституційної спроможності від PACT. ТІ Україна набрала 3,9 бала із 4 можливих (після 2,8 у 2017 році). Це всесвітньо визнана методологія оцінювання інституційної сталості організації і чіткий доказ того, що ми рухаємось у правильному напрямку. 

 

Команда виросла і подорослішала

Ще одна інституційна перемога року — 16 нових членів команди. І йдеться не тільки про кількість людей, ми стали більш “дорослими”. Організація оновилась і збільшилась. Цьогоріч ми шукали, приймали й інтегрували людей повністю онлайн, цей досвід ні з чим не зрівняти. Пандемія вчила нас самостійності — бо ж як-не-як, а в офісі є ілюзія контролю, а коли співробітники залишаються на самоті, вони вимушені пріоритезувати завдання і більше рішень приймати самостійно.

 

“Ти знаєш, що ти — людина?”

У новій реальності відбулась актуалізація базових цінностей і розуміння їх особливої важливості в команді. Ми змінювали формати взаємодії, переорієнтовували свої плани, пристосовувались до індивідуальних особливостей, графіків, життєвих обставин. І головне — залишались перш за все людьми, навіть у критичних робочих і не тільки  моментах.

 

Є “палаючі очі”

І ці очі — не окремих людей, є ком’юніті. Наші люди живуть тим, що вони роблять. Вони цікавляться цим, і навіть в позаробочий час не тому, що в них задача так стоїть, а тому що їм важливо те, що відбувається, важливо мати змогу впливати. Досвід показує, що інші люди в нас не затримуються, вони не відчувають себе “своїми”, відтак, вони йдуть. Відсутність hard skills для нас — не така проблема, як відсутність спільних цінностей.

 

Ми будемо складати новий план!

Цьогоріч закінчується трирічна стратегія розвитку ТІ Україна. Відповідно, в нас буде нове поле для дослідження, аналізу та планування нашої ефективної роботи.

 

Втілюємо зміни, щоб наше післязавтра було кращим за сьогодні

Ми маємо спроможність втілювати ті зміни, які не завжди видаються найбільш актуальними. Ми системно й планомірно втілюємо зміни для покращення країни. Довіра команди, яка йде з нами втілювати ці зміни — це надихає і дає сил. 

 

Більше про наш 2020-й рік читайте у річному звіті ТІ Україна: https://report.ti-ukraine.org/2020/ua

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(348) "Наші люди живуть тим, що вони роблять. Вони цікавляться цим, і навіть в позаробочий час не тому, що в них задача так стоїть, а тому що їм важливо те, що відбувається, важливо мати змогу впливати." ["quote_author"]=> string(97) "Анастасія Мазурок, операційна директорка ТІ Україна " }

Наші люди живуть тим, що вони роблять. Вони цікавляться цим, і навіть в позаробочий час не тому, що в них задача так стоїть, а тому що їм важливо те, що відбувається, важливо мати змогу впливати.

Анастасія Мазурок, операційна директорка ТІ Україна

Джерело: report.ti-ukraine.org