Минулого року від коронавірусу померли понад 400 українських медиків. Однак лише 36 родин отримали компенсаційні виплати від держави. Лікарні продовжують купувати страхування своїх працівників у Prozorro.

7 травня Верховна Рада ухвалила закон про страхування медичних працівників від COVID-19. Проте згідно з ним, виплати лікарі можуть отримати лише, якщо через коронавірус помруть або отримають інвалідність.. Саме інфікування цей захист не покриває. Тоді для медиків визначили такі суми виплат: 

 

  • 630 тисяч гривень — III група інвалідності
  • 735 тисяч гривень — II група 
  • 840 тисяч гривень  — І група
  • 1,5 мільйона гривень — виплати родині медика у разі летального випадку 

 

Своєю чергою Кабмін на початку літа затвердив постанову, яка регулює страхові виплати медпрацівникам, хворим чи померлим від COVID-19. Їх має здійснювати Фонд соціального страхування України. Із державного бюджету на це виділили 233 мільйони гривень.

За 2020 рік Фонд виплатив кошти сім’ям 36 померлих медичних працівників на загальну суму 56,8 млн грн. Ще 5,99 млн грн виплатили 9 медиків, які внаслідок ускладнень від COVID-19 отримали інвалідність (II група – 3 медпрацівники, III група – 6 медпрацівників).  

Щоб отримати компенсацію, потрібен був висновок розслідування комісії за участю Державного управління з питань праці, роботодавця та представників обласного Фонду соціального страхування. Саме комісія приймала рішення – міг медичний працівник захворіти на робочому місці чи ні. Такі розслідування тривали від 5 до 15 робочих днів, залежно від важкості випадку. 

Тож отримати страхові виплати від держави виявилося не так і просто. Рідні померлих не можуть довести, що медики заразилися COVID-19 на роботі. 

Серед родин померлих медпрацівників, які не отримали виплати – сім’я лікаря-хірурга з Черкас Олега Гайди. У місцевій лікарні чоловік працював 26 років, і цього літа пішов з життя від ускладень, спричинених коронавірусом. Те, що медик інфікувався на роботі, підтвердили дві комісії Держпраці. Проте Фонд соціального страхування із ними не погодився — і тепер оскаржує це рішення в суді.  

Ще одна історія — напевно, одна з найвідоміших — про лікаря з Почаєва Івана Венжиновича. Саме він дивився на нас із соціальної реклами про вдячність медикам. Іван Венжинович помер наприкінці вересня у тій самій лікарні, де раніше лікував хворих. Компенсації родина не отримала, бо ПЛР-тест показав негативний результат. Утім, колеги лікаря кажуть, що він мав усі симптоми COVID-19.

У кінці 2020 року в уряді заговорили  про спрощення процедури надання допомоги родинам медиків, померлих від COVID-19. І 5 січня Кабмін затвердив постанову, яка вносить зміни у розслідування. Тепер їх будуть проводити комісії медзакладів, де працював лікар, без залучення представників Держпраці та Фонду соціального страхування. Урядовці також скоротили строки — віднині розслідування мають проводити протягом 5 робочих днів з моменту утворення комісії. Оскільки з 1 січня 2021 року зріс прожитковий мінімум, суми виплат тепер також будуть більшими — на 50-200 тисяч грн залежно від випадку. 

Чи справді це допоможе лікарям та їм сім’ям отримати допомогу від держави, можна буде оцінити трохи згодом. Наразі, на 8 лютого Фонд отримав майже 40 тис. повідомлень про клінічно підтверджені випадки захворювання медичних працівників на COVID-19. Із них 467 — смертельні. 

Страхування в Prozorro 

Щоб захистити своїх працівників, деякі заклади охорони здоров’я почали самостійно страхувати їх на випадок інфікування COVID-19 ще до ухвалення закону. Забезпечувати такий захист можуть благодійні організації, волонтери, бізнес. Наприклад, у Львівській області запровадили власну програму страхування лікарів. Кошти у спеціальний стабілізаційний фонд збирали переважно благодійними внесками від бізнесу і громадян. Ця програма дозволила застрахувати від COVID-19 понад 5 000 медпрацівників Львівщини.

Звісно, лікарні й самі закуповували такі послуги — через Prozorro. У 2020 році  у такий спосіб медичні заклади застрахували 28 828 своїх працівників. Найбільше медиків захистили у Миколаївській (4 042), Сумській (3 927) і Вінницькій (3 500) областях.  Найменше — у Кіровоградській (77) та  Хмельницькій (98) областях.

Найбільше медиків застрахували у червні, листопаді та грудні: 4 886, 4 884 і 4 990 відповідно. На кінець року не лишилося жодної області, де лікарні не купували таких послуг. Хоча ще в жовтні у Хмельницькій і Харківській областях не було жодного застрахованого від коронавірусу через Prozorro медика. 

За нашими підрахунками, застрахувати усіх медиків, що працюють з хворими на COVID-19, можна було б менше, ніж за 30 млн грн. Це вартість ремонту однієї дороги міського значення у Херсонській області. Однак окрім того, що подібної державної програми досі не організували, закупівлі страхування навіть не включили до переліку послуг, які можна купувати за коронавірусною процедурою.

 

Найбільше договорів з медзакладами на страхування від ковід підписала ПАТ «НАСК «ОРАНТА». У 2020 році компанія уклала 91 угоду і застрахувала понад 7 тисяч медиків. 

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» заснована в 1994 році. Кінцевим бенефіціаром через «БТА Банк» значиться казахський бізнесмен, венчурний інвестор Кенес Ракішев.  

Тестем Кенеса Ракішева є казахський політик Імангалі Тасмагамбетов, який із 1993 до  2004 обіймав посади помічника президента, глави президентської адміністрації та віцепрем’єра Казахстану. У 2004-2014 роках Тасмагамбетов був головою адміністрації Алма-Ати і потім Астани (нині — Нур-Султан). У 2014 році він знову повернувся в уряд (спочатку був міністром оборони, а потім віцепрем’єром). У лютому 2017 року його назначили послом в Росію.  

На другому місці за кількістю укладених договорів — страхова компанія  «Ю.Ес.Ай». Вона застрахувала від коронавірусу понад 6 тисяч працівників, уклавши 70 договорів. 

 СК «Ю.Ес.Ай» заснована в 2003 році. Кінцевим бенефіціаром страхової компанії “Ю.Ес.Ай” через ТОВ “БК-ЕКСПЕРТ” є Олексій Кочерев, який у 2012-му році балотувався в парламент від  політичної партії “Україна — Вперед!”  Наталії Королевської. 

Медичний персонал має справу з вірусом практично щодня, тож найбільше ризикує заразитися COVID-19. І часто у боротьбі з хворобою їм доводиться жертвувати власним здоров’ям, а іноді й життям. Хоча в державі є програма фінансової допомоги медикам та їх родинам, вона покриває далеко не кожен випадок інфікування. Та й отримати страхові виплати у 2020 році було відверто складно. І поки уряд запроваджує нові, спрощені процедури виплат, лікарні змушені самостійно страхувати своїх працівників або звертатися за допомогою до благодійних організацій, волонтерів чи бізнесу.

Джерело: dozorro.org