Лабораторним центрам не вистачає реагентів для ПЛР-тестування на коронавірус. А все тому, що постачальники не можуть упоратися із замовленнями.

За даними Міністерства охорони здоров’я, щодня в середньому проводять понад 20 тисяч тестувань. І ця цифра, кажуть у МОЗ, буде лише збільшуватися. Вона й так істотно збільшилася влітку, розповідають лікарі. Причин кілька. По-перше, хвороба шириться з новою силою. А по-друге, чимало українців тестувалися або перед виїздом за кордон, або після повернення.

Майже 600 тисяч ПЛР-тестів закупили українські лабораторії з початку пандемії через систему Prozorro. Йдеться про понад 100 мільйонів гривень.

Кількість тестів по областях дуже різна. Наприклад, Кіровоградщина не придбала жодного. Луганщина – лише пів сотні. Донеччина – понад 500. Рівненщина – понад 50 тисяч. А найбільше Київщина – майже 150 тисяч.

“Лікарні та лабораторні центри можуть також отримувати тести централізовано від МОЗ або від волонтерів. На початку літа ми спостерігали тенденцію до збільшення кількості тестів. Якщо за березень-червень закупили 56 тисяч тестів, то за три місці літа удесятеро більше”, – пояснює спеціаліст з публічних закупівель TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Точна кількість ПЛР-систем, які мають лабораторії, невідома. Держава такого обліку не веде. Як і незрозуміло, яким чином МОЗ вирішуватиме проблему нестачі реагентів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(488) "Лікарні та лабораторні центри можуть також отримувати тести централізовано від МОЗ або від волонтерів. На початку літа ми спостерігали тенденцію до збільшення кількості тестів. Якщо за березень-червень закупили 56 тисяч тестів, то за три місці літа удесятеро більше." ["quote_author"]=> string(111) "спеціаліст з публічних закупівель TI Ukraine Ярослав Пилипенко. " }

Лікарні та лабораторні центри можуть також отримувати тести централізовано від МОЗ або від волонтерів. На початку літа ми спостерігали тенденцію до збільшення кількості тестів. Якщо за березень-червень закупили 56 тисяч тестів, то за три місці літа удесятеро більше.

спеціаліст з публічних закупівель TI Ukraine Ярослав Пилипенко. 

Джерело: www.5.ua