Існує багато рейтингів, які оцінюють можливості, умови чи середовище для ведення бізнесу. Рейтинг інвестиційної привабливості, інвестиційної активності.

Ми в Transparency International Україна нещодавно випустили рейтинг інвестиційної прозорості. В ньому оцінюємо те, наскільки міста чують голос бізнесу при розробці регуляторних актів, наскільки місто проактивно інформує потенційних підприємців та інвесторів про переваги інвестування в місто, наскільки місто відкрите до підприємців.

В методології вимірювання інвестиційної прозорості є три індикатори, які вимірюють дружність міст до підприємців. Зупинимося на кожному з них детальніше.

“Чи підключено місто до офіційної платформи, яка допомагає відкрити власний бізнес?”

Мається на увазі Державний інформаційний сервіс для відкриття бізнесу, який розробив Офіс ефективного регулювання. Це така собі юридична консультація онлайн – на цьому сайті за допомогою декількох кліків можна дізнатися, які кроки треба зробити для того, щоб відкрити певний тип бізнесу – пекарня, автозаправка, салон краси тощо.  На момент оцінювання (липень-серпень 2018) до цієї платформи було підключено 5 міст – Вінниця, Житомир, Миколаїв, Одеса, Чернівці. Жодне з них не надало більше 5 кейсів-прикладів відкриття бізнесу. Але це індикатор, який найбільше розвивається – станом на кінець жовтня ще 7 міст підключилися до системи. Всього в системі є 100 кейсів різного бізнесу. За словами директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради, це місто локалізувало 17 із них. Тобто зараз мешканці Житомира, які хочуть відкрити бізнес, мають можливість вибрати із 17 прикладів, і їм не потрібно ходити по різних установах, стояти в чергах, щоб дізнатися, як зареєструвати бізнес.

“Чи ухвалила міська рада програму розвитку підприємництва та чи фінансується вона в 2018 році?”

Органи місцевого самоврядування мають практичні інструменти допомоги в розвитку підприємництва. Наприклад, відшкодовувати частину відсотків за взяті кредити підприємцями, співфінансування стартапів, фінансування навчання підприємців та промоцію місцевих брендів. Для цього переважно затверджують цільову програму чи створюють цільовий фонд. Існування та функціонування таких програм та фондів є практичним інструментом виконання обіцянок про розвиток підприємництва. Під час оцінювання ми виявили, що така програма ухвалена та фінансується в 41 місті зі 100 досліджених. Але суми, виділені на підприємництво на 2018 рік, не особливо вражають, хіба що Київ виділив 3 млн. грн, а інші міста – від 10 тис. грн до 200 тис. грн.

“Чи ухвалила міська рада рішення про запровадження електронних аукціонів для продажу прав на розміщення об’єктів сезонної торгівлі?”

Цей індикатор відноситься до найкращих практик прозорості, й тут мається на увазі створення рівних умов для продажу прав на розміщення таких об’єктів, знищення можливих корупційних ризиків. Коли через аукціон вирішується, кому таке право буде надане, це забезпечує можливість більшій кількості учасників долучитися до аукціону, а отже – результат буде кращим, і бізнес розвиватиметься – створюватиме ВВП та робочі місця. Розвиватися можливість матиме весь бізнес. На момент оцінки тільки чотири міста запровадили в себе аукціони – Київ, Львів, Хмельницький, Дрогобич. Команда ProZorro.Sale активно працює над тим, щоб, таких міст ставало більше.

Загалом рейтинг інвестиційної прозорості показує, що на даний момент міста не особливо дружні до підприємців, але активно рухаються в цьому напрямку. Особливо це стосується новітніх найкращих практик, які охоче впроваджують ті міста, які й так є лідерами в багатьох рейтингах, не тільки прозорості.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(276) "Загалом рейтинг інвестиційної прозорості показує, що на даний момент міста не особливо дружні до підприємців, але активно рухаються в цьому напрямку. " ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Цибенко" }

Загалом рейтинг інвестиційної прозорості показує, що на даний момент міста не особливо дружні до підприємців, але активно рухаються в цьому напрямку.

Катерина Цибенко

Джерело: biz.nv.ua