У відповідь на повномасштабну війну рф проти України, проти росії запровадили понад 9 тисяч санкцій. Приміром, Євросоюз узгодив сім санкційних пакетів. Вони передбачають широкий спектр секторальних заходів, серед яких обмеження щодо фінансів, енергетики, технологій та товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту та предметів розкоші. 

У червні президент росії володимир путін назвав санкції проти рф «шаленими та бездумними» та додав, що російська економіка нібито з ними впоралася.

«Ми крок за кроком нормалізуємо економічну ситуацію. російські бізнес та влада рф працювали зібрано та згуртовано. Ми придушили інфляційний сплеск, державні фінанси є стійкими»сказав російський президент  під час виступу на петербурзькому економічному форумі.

То як воно насправді: чи працюють санкції проти росії і чи достатньо сильно вони б’ють по економіці країни? 

Думки експертів

Західні фахівці здебільшого сходяться на позиції, що ефекту від обмежень рф уникнути не вдалося. Експерти називають різні аргументи:

  • із росринку вийшла понад тисяча іноземних компаній, що становлять від 30% до 40% російського ВВП;
  • бюджет рф уперше став дефіцитним;
  • імпортозаміщення — дуже складний процес, оскільки російська промисловість потребує  західної сировини та технологій;
  • ЄС очікують падіння російської економіки на 10%, Марія Шагіна з Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Цюриху — на 6%. 

Як вплинули санкції на різні сфери економіки? 

Фондовий ринок 

Відтік капіталу з росії, за прогнозами її ж центрального банку, у 2022 році може скласти 246 млрд дол, що втричі перевищує показники минулого року. В четвертому кварталі 2021 року з росії вивели 20 млрд дол, а в першому кварталі 2022 року — уже 70 млрд. Власники капіталів активно їх інвестують у нерухомість  в ОАЕ.

Із 28 лютого центральний банк майже місяць не дозволяв відкривати московську фондову біржу через загрозу обвалу. А іноземним інвесторам заборонили продавати цінні папери. У квітні Британія офіційно відкликала у московської фондової біржі статус визнаної. Це означає, що інвестори більше не отримають доступу до податкових пільг у Британії при торгівлі цінними паперами на московській біржі. Індекс мосбіржі впав удвічі,  найбільше знизилися  акції  “роснафти” та “газпрому”. 

Інфляція

Обвал курсу рубля викликав значне зростання цін на продукти. Наприклад, звичайна питна вода в 5-літрових бутлях зросла в ціні на 42%, соняшникова олія подорожчала на третину, сметана — на чверть, палиця ковбаси — у півтора раза, а плавлений сир — удвічі.

Однак за підрахунками міністерства економіки рф у травні інфляція нібито сповільнилася до  рекордного мінімуму — 17%, а роздріб нібито подорожчав лише на 11,8% з початку року.

Міжнародна торгівля 

Імпорт

У порівнянні з 2021 роком, імпорт рф із США знизився на 85%, з ЄС — на 45%. Зокрема, значно просіло ввезення транспортних засобів, машин, механічних пристроїв, які рф використовувала для виробництва військового обладнання. 

Під впливом санкцій було порушено технологічні, виробничі й логістичні ланцюжки. Багато промислових підприємств росії скорочують або зупиняють виробництво через розрив зовнішніх контрактів. Так, у росії почали розбирати частину літаків, щоб отримати запчастини для інших. 

Експорт

Головне місце у структурі російського експорту посідають сировина та енергоносії — понад 60%. А в останні місяці ця частка навіть зросла через значний спад в більшості галузей промисловості. 

За перші сто днів війни дохід росії від експорту енергоносіїв склав 93 млрд євро. ЄС імпортував 61% цього обсягу на приблизно 57 млрд євро. Найбільшими імпортерами за цей період були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро) та Італія (7,8 млрд євро). У газовому балансі Європи газ з рф займає понад 40%, а в структурі російського газового експорту на ЄС припадає 83%. Втрата європейського ринку збуту матиме для економіки росії  більші наслідки, ніж для ЄС. Тим не менш, рф продовжує газовий шантаж — головний інструмент впливу росії на європейських споживачів. За червень-липень «газпром» скоротив постачання до Європи майже на 70%.

ЄС також намагається зменшити залежність  від російського газу — відповідний  план вже презентували. Він передбачає диверсифікацію поставок газу для виробництва тепла та електрики. Також європейські лідери вирішили продовжити роботу атомних електростанцій, вкладати кошти в розвиток відновлюваних джерел енергії. Очікується, що завдяки цим заходам Європа зможе компенсувати російський газ за 1-3 роки.

Шостий пакет санкцій ЄС  наклав заборону на  російську нафту, яка транспортується морем. Частка рф в європейському імпорті нафти становить приблизно 25%. А ось для росії ринок ЄС є ключовим — туди йде більше половини її нафтового експорту. Також санкції на нафту застосовували США, Канада, Австралія, Японія, Швейцарія та Британія. 

росія намагається зменшити вплив західних санкцій через переорієнтацію своїх експортних маршрутів до азійських країн — переважно до Китаю та Індії. Проте на східному напрямку у рф відсутня така розвинена мережа трубопроводів, яку вона має в Європі. До того ж, співробітництво з азійськими країнами не таке вигідне, як з Європою. Китай та Індія використовують західні санкція рф для своєї вигоди — купують російську нафту за цінами, нижчими від ринкових.

За перші шість місяців 2022 року російсько-китайська торгівля зросла на чверть порівняно з минулим роком і становила майже 78 млрд дол. Загалом експорт із рф збільшився на 50% та у два рази перевищив імпорт з Китаю. Левова частка російського експорту припадає на енергоносії, також різко збільшилися поставки зерна. Індія стала значним імпортером російської нафти, купуючи 18% експорту країни.

Що ще потрібно зробити

Чи означають позитивні санкційні новини, що у цій сфері вже зробили, що можливо і потрібно? Ні. Цих обмежень не досить, щоб повністю і якомога швидка зупинити російську воєнну машину, і діяти санкції також починають не одразу. Тому світові потрібно підсилювати ті обмеження, що вже працюють, і додавати нові..

Дохід від експорту енергоносіїв залишається ключовим фактором фінансування російської армії. Міністр фінансів рф антон силуанов заявив, що прибутки країни від експорту викопного палива цього року зростуть до 14 мільярдів євро (через високі ціни), а частина збільшених надходжень буде спрямована на фінансування «спецоперації» в Україні. росія витрачає на вторгнення приблизно 840 мільйонів євро на день, поки що дохід від експорту викопного палива перевищує цю суму. Тому вже зараз необхідно посилювати санкції проти рф, поширюючи їх на всі енергоносії, які експортує росія, та залучати до застосування санкцій країни Азії. 

Також дуже важливо, щоб США визнали росію державою-спонсором тероризму. У такому випадку передбачаються санкції проти інших держав, які зберігають торговельні відносини із спонсором тероризму. Зараз до списку спонсорів тероризму в США включені чотири країни – Іран, КНДР, Куба та Сирія.

Крім цього, необхідно запровадити візовий бан для росіян, відключити всі їхні банки від системи SWIFT та запроваджувати більше персональних санкцій, зокрема до керівників компаній військово-промислового комплексу. А також думати наперед — які ще обмеження можуть зменшити фінансові можливості росії. 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Джерело: blog.liga.net