Член комісії зовнішнього контролю Павло Жебрівський заявив, що має намір піти у відставку. За умови, якщо Верховна Рада не врегулює всі питання роботи комісії. На думка П. Жебрівського, нинішня редакція закону «Про НАБУ» не дає відповіді на питання, за який кошт працює комісія та як проводить аудит.

https://goo.gl/c5y17R

Чи справді існує така невизначеність і що буде, якщо П. Жебрівський піде у відставку (а ми вважаємо, що його призначення суперечить закону), коментар члена Ради громадського контролю НАБУ та юридичного радника ТІ Україна Катерини Риженко:

«Призначення Президентом Павла Жебрівського третім членом комісії зовнішнього контролю НАБУ 19-го червня завершило процес формування комісії, який тривав вже не перший рік. Але, на жаль, це не внесло ясності у сам процес проведення аудиту Антикорупційного бюро та роботи членів комісії.

На сьогодні, лише пункт 6 статті 26 ЗУ «Про НАБУ» регламентує в загальних рисах процес відбору та роботи комісії зовнішнього контролю. У законі прописано, до яких матеріалів мають доступ аудитори та з ким саме вони можуть проводити інтерв‘ю. У той же час відсутня чітка регламентація процесу роботи такої комісії, її технічне забезпечення. Також незрозумілим лишається, які саме сфери роботи НАБУ підпадуть під аудит та який період роботи НАБУ буде оцінюватись. П. Жебрівський неодноразово заявляв про зміни до законодавства,, методологію та регламент, які вже розроблені членами комісії зовнішнього контролю НАБУ та передані на розгляд ВРУ. Тільки побачивши вищезазначені напрацювання можна буде оцінити, наскільки вони регулюють існуючі питання та відслідковувати, чи аудит відбуватиметься чесно, відкрито та ефективно.

Якщо ж Павло Жебрівський таки піде у вересні з посади аудитора НАБУ, Президент буде зобов’язаний призначити нову людину на його місце. У такому випадку сподіваємось, що така нова людина буде відповідати всім вимогам законодавства до членів комісії».