19 квітня набрала чинності нова редакція Закону “Про публічні закупівлі”. Вона принесла чимало змін у сферу, тож інколи її називають “другою закупівельною революцією”. Однак наскільки ефективними були нововведення?

Щоб підбити перші підсумки 8 місяців дії нової редакції Закону, 9 грудня відбулася дискусія “#Зрадоперемога. Як змінився рівень справедливості у публічних закупівлях 2020 року”. У ній взяли участь представники Prozorro, замовників, бізнесу, АМКУ та громадськості — зокрема, і директор програми інноваційних проєктів Трансперенсі Інтернешнл Україна Іван Лахтіонов.

Він зазначив, що позитивні зміни справді помітно, однак ми досі маємо низку недоліків, над якими варто працювати. Насамперед новий Закон не вирішив дуже важливої для сфери проблеми контролю за публічними закупівлями. Навіть найкращі механізми і правила не можуть убезпечити систему від порушень, якщо немає ефективного механізму контролю. 

DOZORRO здійснює громадський моніторинг за публічними закупівлями. Приміром, протягом листопада громадські організації нашої спільноти виявили 1125 порушень у закупівлях та надіслали 757 звернень до замовників, контролюючих і правоохоронних органів.

Але громадський моніторинг лише частково втілює контроль над сферою. Ми допомагаємо виявляти порушення. Вказуємо на них замовникам, аудиторам і правоохоронцям. Однак саме вони мають повноваження накладати відповідальність за ці порушення.

Проте Закон справді приніс багато хороших змін. Відколи він набрав чинності, ми проаналізували ефективність уже двох його нововведень. Команда DOZORRO презентувала результати дослідження “Аномально низька ціна в Prozorro: чи вдалося захистити замовника?” і наступного тижня представить результати аналізу ефективності спрощених закупівель.

Обидва механізми безумовно позитивно вплинули на сферу. Водночас аналіз виявив, що наразі вони працюють не зовсім у такий спосіб, як було задумано. Тому зараз важливо визнати свої помилки та вдосконалити правила.

Суттєва частина наших досліджень, окрім аналізу даних самої системи — опитування замовників і бізнесу про їхні враження від того чи іншого механізму в Prozorro. Саме вони найперші на практиці стикаються з нововведеннями і швидко помічають їхні недоліки і переваги. Зазвичай їхні слова підтверджує і аналіз даних. 

 “Ми маємо прислухатися до замовників і бізнесу, коли змінюємо щось у системі чи впроваджуємо нові механізми. Бо приміром, зараз Держаудитслужба активно намагається ввести обов’язок для замовників у довільній формі оприлюднювати обґрунтування очікуваної вартості їх закупівель. Однак замовники зараз і так публікують багато інформації, а цей новий документ навряд допоможе аудиторам виявляти порушення,” — вважає Іван Лахтіонов.

Загалом впровадження нового Закону — це далеко не кінець. Насправді це лише новий початок клопіткої роботи. Корупція швидко реагує на зміни і знаходить нові шпарини в системі. Ми маємо діяти ще швидше, щоб захистити рівні правила і прозорість наших публічних закупівель.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(229) "Навіть найкращі механізми і правила не можуть убезпечити систему від порушень, якщо немає ефективного механізму контролю. и" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Навіть найкращі механізми і правила не можуть убезпечити систему від порушень, якщо немає ефективного механізму контролю. и

Іван Лахтіонов