За даними асоціації автовиробників України за три квартали 2019 року,  найпопулярнішою маркою серед легкових автомобілів в Україні є Renault, на другому місці – Toyota, на третьому KIA. Ми вирішили з’ясувати, які автомобілі купують органи державної влади та державні підприємства через систему електронних закупівель ProZorro.

Як виявилось, найпопулярнішою маркою автомобілів серед державних замовників також є Renault, а найпопулярнішим автомобілем — Renault Duster. У 2019 році Національна поліція України вже купила 100 Renault Duster і планувала купити ще 413,  Державна прикордонна служба України — 95, ДП «Український державний центр радіочастот» — 23, Служба зовнішньої розвідки України — 7. Популярність цієї автівки можна пояснити наявністю підвищеного кліренсу та повного приводу за найбільш доступною ціною (від 490 до 530 тисяч гривень).

Серед автомобілів бізнес-класу найпопулярніший автомобіль — японський седан Toyota Camry. В Україні Camry користується величезною популярністю у чиновників та автозлодіїв (протягом багатьох років Toyota Camry очолює рейтинг викрадених авто в Україні).

Toyota Camry залежно від комплектації в середньому купували за 740-860 тис. грн. Гібридна версія Camry коштувала  Рахунковій палаті Україні 1,1 млн грн,  а Camry, обладнана сейфом для зберігання зброї та боєприпасів, обійшлася військовій частині А0515 в 899 тис. грн.

 В 2019 році Toyota Camry купили Рахункова палата УкраїниДержавне бюро розслідуваньЦентральна виборча комісіяКонституційний суд УкраїниВищий антикорупційний судДП Міжнародний аеропорт «Бориспіль»Автобаза Управління справами Апарату Верховної Ради України.

 Серед державних замовників трапляються і поціновувачі Lexus. Так, ЦВК крім  16 Toyota Camry, купила ще й Lexus es250 за 1,1 млн грнзаточивши тендер саме під цю модель.

Японські кросовери та позашляховики також мають попит серед державних замовників. У квітні Державна екологічна інспекція України за кошти Кіотського протоколу купила 40 гібридних кросоверів Toyota Rav 4 з 2,5 літровим бензиновим двигуном і двома електричними двигунами по 895 тис. грн.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(242) "Як виявилось, найпопулярнішою маркою автомобілів серед державних замовників також є Renault, а найпопулярнішим автомобілем — Renault Duster." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як виявилось, найпопулярнішою маркою автомобілів серед державних замовників також є Renault, а найпопулярнішим автомобілем — Renault Duster.

Повнопривідні позашляховики Toyota Land Cruiser купували ДБР та аеропорт «Бориспіль». ДБР придбало два Land Cruiser Prado з 2,7 літровим дизельним  двигуном  по 973 тис. грн. та один Land Cruiser Prado з 4,0 літровим бензиновим двигуном за 1,3 млн грн. Toyota Land Cruizer 200 обійшовся аеропорту “Бориспіль” в 2,2 млн грн.  У вересні 2019 року «Бориспіль» купив три мікроавтобуси  для перевезення VIP пасажирів: Mercedes-Benz Vito Tourer Pro за 1,3 млн грн, Mercedes-Benz V-Class  V220 за 2,9 млн грн, Mercedes Sprinter 311 за 3,1 млн грн.

Крім  аеропорту “Бориспіль” мікроавтобус Mercedes-Benz V-Class  купила Рахункова палата. Mercedes-Benz V-Class V250  в комплектації “Exclusive” (повний привід, довга база, акустична система “burmester surround-soundsystem”, шкіра nappa “Tartufo”, декоративні елементи салону а “ебенове дерево”) обійшовся Рахунковій  палаті в 2,9 млн грн.

Автобаза Конституційного суду також планує купити мікроавтобус Volkswagen Transporter Multivan за 1,9 млн грн.  Мікроавтобус повинен бути повнопривідним, з системою голосового керування, мати переговорну систему, систему паркування з “Rear View”,  сидіння з обшивкою “Alcantara”.

Як бачимо, в 2019 році автопарк державних чиновників значно оновився, і купували вони як бюджетні позашляховики, так і автомобілі преміум-класу.  Проте хтозна, як далеко би зайшли чиновники, якби Кабмін не встановлював максимально допустиму вартість легкової автівки. Для міністерств це 1,2 млн гривень, для органів виконавчої влади — 900 тисяч гривень. Тож розгулятися виходить лише на мікроавтобусах.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(261) "Як бачимо, в 2019 році автопарк державних чиновників значно оновився, і купували вони як бюджетні позашляховики, так і автомобілі преміум-класу. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як бачимо, в 2019 році автопарк державних чиновників значно оновився, і купували вони як бюджетні позашляховики, так і автомобілі преміум-класу.

Джерело: biz.liga.net