“Відбулась знакова подія в економічній історії України. Можливо, для когось це перебільшення. Але для тих, хто розуміє контекст і вихідні умови приватизації, — ні. Це був перший успішний досвід приватизації настільки великого об’єкта за новими прозорими правилами.”

Такою була реакція експерта з питань державного майна ТІ Україна Христини Зелінської на продаж готелю “Дніпро”.

Ідеться про те, що 1,1 млрд грн від приватизації готелю нарешті надійшов до державного бюджету України. Таким чином продаж офіційно завершився.

На думку Христини, це знакова подія, адже тільки на кінець третього десятка незалежності приватизація почала рухатись:

“Приватизація держпідприємств фактично стояла на місці роками. Чому? Може, тому, що ДП — ціла корупційна безодня. Призначення директорів, закупівлі, продаж сировини та активів — це як чорна діра проблем. З точки зору “криміналістики” — це напевне, цікаві трактати. З точки зору громадянина — це сором…”

Нагадаємо, що початкова ціна об’єкта становила приблизно 81 млн грн. Отже, готель продали у понад 13 разів дорожче.

Останні два місяці тривала перевірка компанії. Фонд державного майна України ретельно дотримувався відповідної процедури. Адже важливо не тільки заробити на продажі об’єкта, але і забезпечити майбутній розвиток раніше державного підприємства.

Чудову новину повідомив на своїй сторінці голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. Також він пояснив, що тривала і прозора перевірка переможця — це справді необхідність. Адже дуже важливо не допустити російського капіталу на приватизовані українські об’єкти.

Однак перевірка завершилася успішно й інвестор вже перерахував державі усі кошти.

Джерело: www.facebook.com