4 лютого 2020 року розпочався перехід Верховної Ради України на електронну форму документообігу. Повна діджиталізація запланована на вересень 2020 року. До того паперова та електронна форми документообігу діятимуть паралельно.

Раніше документообіг ВРУ потребував дуже багато паперу. За нашими підрахунками у 2017 році Верховна Рада купила 32 тонни офісного паперу, у 2018 році — 40 тонн, у 2019 році —  96  тонн. Можна припустити, що таке раптове збільшення закупівель паперу минулого року пов’язане з початком роботи Верховної Ради IX скликання. У серпні-вересні минулого року новообрані депутати були максимально активними в законодавчій сфері — працювали в режимі «шаленого принтера».

Активна Верховна Рада — це звісно добре, але така активність з паперовим документообігом потребує неабияких ресурсів. Для виготовлення 96 тонн офісного паперу необхідно зрубати приблизно 2300 дерев. Це може бути ділянка лісу 1 га, якщо відстань між деревами приблизно 2 м.

З 2020 року депутати  розглядатимуть законопроєкти в електронній формі за допомогою електронних девайсів.  Це, своєю чергою, повинно  було б зменшити використання офісного  паперу.

Для цього Верховна Рада ще в грудні 2019 купила 528 комплектів планшетів Lenovo Miix 520-12IKB. Платникам податків електронні девайси обійшлися майже в 13,8 млн грн.

За даними Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України ринкова ціна закуплених  пристроїв становить приблизно 30 тисяч гривень за штуку, а ВР закупила їх по 26 тисяч грн.

Однак,  якщо заглибитись у тендерну документацію — в технічній частині вказані досить детальні параметри планшету.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(316) "Раніше документообіг ВРУ потребував дуже багато паперу. За нашими підрахунками у 2017 році Верховна Рада купила 32 тонни офісного паперу, у 2018 році — 40 тонн, у 2019 році — 96 тонн. " ["quote_author"]=> string(33) "Ярослав Пилипенко" }

Раніше документообіг ВРУ потребував дуже багато паперу. За нашими підрахунками у 2017 році Верховна Рада купила 32 тонни офісного паперу, у 2018 році — 40 тонн, у 2019 році — 96 тонн.

Ярослав Пилипенко

Обидва учасники, які брали участь в закупівлі, запропонували саме Lenovo Miix 520-12IKB.

Ми спробували знайти аналоги електронного девайсу, які підійшли б за всіма характеристиками, і не змогли. Потенційні аналоги — планшети Microsoft Surface Pro 6, 8/256  та HP Elite x2 1012 G2 8/256 — не задовольняють вимоги тендерної документації, оскільки мають інший  тип оперативної пам’яті — DDR3, а замовник вимагає DDR4.

Lenovo Miix 520-12IKB має не тільки сучасний дизайн, а й досить хороші технічні характеристики. 2-ядерний  процесор  Intel Core i3 сьомого покоління та наявність 8 гігабайт оперативної пам’яті  забезпечують користувачам продуктивну роботу не тільки в інтернеті, а й з такими додатками як Adobe Photoshop.

Чи потрібні депутатам планшети саме такої конфігурації і для чого вони будуть їх використовувати?

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України зазначило,  що основне призначення планшета, який є мобільним робочим місцем народного депутата, – це робота з автоматизованими системами електронного документообігу, електронного законопроєкту, електронного порядку денного пленарного засідання, електронними зверненнями громадян.

З такими завданнями, на нашу думку, могли б  справитися і планшети,  які мають дещо простіші технічні характеристики та коштують дешевше. Так, наприклад,  Lenovo IdeaPad D330 FHD  має дещо меншу діагональ екрану, об’єм вбудованої пам’яті та фотокамеру гіршої якості, проте коштує майже вдвічі дешевше — 15 тис. грн. Чи Microsoft Surface PRO m3, який має сучасний дизайн, непогані технічні характеристики і коштує 17 тис. грн.

Разом з тим, в закупівлі взяли участь лише дві компанії, інші потенційні конкуренти не оскаржували технічні вимоги, встановлені Управлінням справами Апарату Верховної Ради України та не виявили бажання поставити продукцію для законодавчого органу.

Наостанок, переможець закупівлі ТОВ «ФІРМА ВАЛТЕК» фігурує у кримінальному провадженні Державного бюро розслідувань щодо можливого завдання збитків державному бюджету під час закупівлі Держспецзв’язком  програмного забезпечення. Про це писали Наші гроші.

За нашими підрахунками на закупівлю 96 тонн паперу в 2019 році  Верховна Рада витратила майже 3,3 млн грн, а в 2020 році планує витратити ще 2,3 млн грн. Тобто планшети планшетами, але успішність діджиталізації буде залежати від того, як швидко парламенту вдасться повністю відмовитися від паперу. Це відбудеться точно не цього року.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(320) "Планшети планшетами, але успішність діджиталізації буде залежати від того, як швидко парламенту вдасться повністю відмовитися від паперу. Це відбудеться точно не цього року." ["quote_author"]=> string(33) "Ярослав Пилипенко" }

Планшети планшетами, але успішність діджиталізації буде залежати від того, як швидко парламенту вдасться повністю відмовитися від паперу. Це відбудеться точно не цього року.

Ярослав Пилипенко