Звісно, тему корупції оминути я не могла. Хоча, здається, що ж тут неочевидно? Слово «корупція» скоро буде викликати алергію в кожного українця. Цим явищем максимально просто пояснити будь-які провали, проблеми чи обґрунтовувати реформи.

Але сьогодні не про корупцію чиновників, не про те, що корупція є ТОП-проблемою для України. Сьогодні про місце корупції в щоденному нашому з вами житті.

За 11 років (з 2007 до 2018) на 25-відсоткових пунктів знизилася частка тих, хто особисто або його члени сім’ї стикалися з проявами корупції: з 67% до 42%.

З одного боку, майже половина населення Україні і досі каже, що у своєму житті стикалися з проявами корупції. З іншого, ці дані демонструють суттєві покращення щодо рівня побутової корупції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(241) "За 11 років на 25-відсоткових пунктів знизилася частка тих, хто особисто або його члени сім’ї стикалися з проявами корупції: з 67% до 42%." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За 11 років на 25-відсоткових пунктів знизилася частка тих, хто особисто або його члени сім’ї стикалися з проявами корупції: з 67% до 42%.

За останні 5 років частка тих, хто вважає, що хабар є виправданим, якщо необхідно вирішити питання, які мають особисту значимість, зменшилася з 37% до 13%. Опосередковано ці дані підтверджують тренд на зниження толерантності до корупції.

При цьому декларують готовність до бодай мінімальних антикорупційних дій (як, наприклад, повідомлення про корупцію до ЗМІ) не більше 12,5% українців, а роблять це – 4%. Решту активностей готові робити від 6% до 9%, а реально роблять – близько 2%.

І що?

Хоч корупція і є наскрізною проблемою більшості сфер життя, хоч про неї і говорять на кожному стовпі, хоч слово корупція і асоціюють з ТОП-корупцією, в реальному житті українці дійсно відчувають покращення і позитивні зміни.

Часто ці зміни є результатами не власних зусиль, а дій громадських організацій, представників місцевих і національних органів управління, роботи правоохоронних органів, втілення реформ тощо.

Очевидно, проблем є багато і тут я про них не згадувала, але між “зрадоперемогою” не хочеться впадати у відчай тотальної зради.

Підписуйтеся на соціологічні матеріали нашої колеги – керівниці відділу моніторингу та оцінки Анастасії Мазурок на Facebook.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(156) "За останні 5 років частка тих, хто вважає, що хабар є виправданим, зменшилася з 37% до 13%. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

За останні 5 років частка тих, хто вважає, що хабар є виправданим, зменшилася з 37% до 13%.