Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик розповів на Європейській регіональній зустрічі Партнерства “Відкритий Уряд” про те, як громадськість разом з урядом втілює реформи і планує відбудову. 

Громадянське суспільство в Україні завжди було активним. Це стало особливо помітно після Революції Гідності. 

Проте останні роки наша роль змінилася. За останні 8 років ми стали партнерами уряду під час впровадження багатьох реформ. Ба більше, здається, більшість українських реформ, що були успішними, вдалися якраз тому що уряд і громадянське суспільство були партнерами:

  • децентралізація;
  • публічні закупівлі;
  • початок приватизації.

Не ворогами, а саме партнерами. 

Війна

Багато організацій громадянського суспільства стали ключовими партнерами держави практично з її початку:

  • займаються міжнародною адвокацією; 
  • допомагають уряду спілкуватися з урядами інших країн; 
  • спілкуються з ГО з інших країн, щоб їхні уряди допомагали Україні;
  • поширюють інформацію про те, що відбувається в Україні.

Армія воює на фронті. Уряд має вирішувати купу проблем, які зараз спричиняють російські ракети, наприклад в енергетичному секторі. А громадянське суспільство не лише адвокує необхідність відбудови, а й бере активну участь у її плануванні.

Відбудова

У Лугано ми оголосили про започаткування коаліції RISE Ukraine, яка просуває принципи доброчесності, прозорості й підзвітності, відкритих даних, цифровізації та залучення громадян і бізнесу до планування відбудови України після війни. 

До неї уже долучилися понад 35 організацій з усього світу. Водночас принципи коаліції підтримують і державні органи та міжнародні партнери — вони підписують відповідні меморандуми. 

Наша мета — відбудувати Україну кращою і більш зручною для життя. Для цього потрібно залучити достатньо ресурсів і впевнитися, що їх прозоро і ефективно витратять.

Ми досліджуємо досвіди відновлення інших країн після війни, щоб не припускатися тих самих помилок. І зараз своїми ключовими напрямами бачимо діджиталізацію процесу відбудови і налагодження контролю і покарання за корупцію в процесі. 

Електронна система для менеджменту і моніторингу відбудови забезпечить прозорість усіх процесів — усі бачать все. Зокрема це дасть можливість контролюючим і правоохоронним органам швидше помічати порушення. Натомість реформа антикорупційної інфраструктури має забезпечити покарання за такі порушення. 

Залучення

На жаль, зараз держава залучає громадянське суспільство не в усі процеси, що відбуваються. Наприклад, я не знаю жодної організації, яку б запросили на Конференцію з відновлення України у Берліні, де міжнародні партнери плануватимуть допомогу Україні з відбудовою. 

Проте саме громадянське суспільство завджи було секретною зброєю України. Воно неодноразово доводило це раніше, і так само доводить це зараз під час війни. 

Важливо залучати громадські організації ще на етапі планування. Так ми зможемо розділяти відповідальність. 

Спільна мета

Дуже важливо робити усе, щоб ми були об’єднані. Зараз, коли росія знищує енергетичну інфраструктуру, Україна не може експортувати електроенергію в Європу. Ця війна впливає не лише на українців, але й на всіх європейців.

Щоб рухатися з відбудовою, потрібно виграти війну. Щоб виграти війну, потрібна ваша підтримка. Якщо ви з громадської організації, поцікавтеся у свого уряду, як вона допомогла Україні цього тижня. Якщо ви представляєте уряд, поцікавтеся в колег, скільки зброї ви передали в Україну цього тижня.

Естонія передала на підтримку України 1% свого ВВП. Якби всі європейські країни робили так само, війна б уже давно закінчилася. 

 

Європейська регіональна зустріч Партнерства “Відкритий Уряд” (Open Government Partnership) — це конференція, яку спільно влаштували уряди Італії та Естонії. 11-12 жовтня на ній зібралися організації, що підтримують ініціативу, представники урядів та зацікавлені сторони. Головними темами обговорення були антикорупція, цифровізація і залучення громадськості. 

Партнерство “Відкритий Уряд” — глобальна ініціатива, в межах якої уряди країн-учасниць розробляють спільно з інститутами громадянського суспільства дворічні плани дій з впровадження Ініціативи; забезпечують відкритість процесу впровадження Ініціативи та консультацій з громадськістю; проходять незалежне оцінювання результатів діяльності.

Transparency International Ukraine бере активну участь в ініціативі з її початку в Україні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(324) "За 8 років ми стали партнерами уряду у впровадженні багатьох змін. Більшість успішних українських реформ вдалися якраз тому, що уряд і громадянське суспільство працювали разом." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

За 8 років ми стали партнерами уряду у впровадженні багатьох змін. Більшість успішних українських реформ вдалися якраз тому, що уряд і громадянське суспільство працювали разом.

Андрій Боровик