Останні гучні затримання, які відбулися у рамках антикорупційних розслідувань (у справах Лозинського, Коболєва тощо) — це результат ефективної роботи НАБУ та САП. 

Про це виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик розповів в ефірі телеканалу «Еспресо».

 

На його думку, поштовхом до активізації антикорупційних розслідувань стало призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яке відбулося влітку 2022 року. 

«Багато справ чекали на лідерство з боку САП. І ми бачимо, що нині чи не щодня передаються до суду справи, які стосуються внесення недостовірних відомостей до електронних декларацій. Якщо знайшли всі докази, то чому справа лежить чекає —  треба передавати її до суду. Хай вже далі вирішує суд чи винна особа», — запевнив Андрій Боровик.

 

Водночас він зазначив, що збільшення кількості гучних затримань не пов’язано зі збільшенням корупції в країні. А навпаки, це свідчить про ефективну роботу антикорупційних правоохоронних органів. 

«Це якраз частина того, що справжні незалежні антикорупційні органи починають активніше працювати. Раніше їм не вистачало, скажімо так, ланки постійного керівника САП. В НАБУ з точки зору повноважень нічого не змінилося — Гізо Углава фактично є повноцінним керівником. Хоч і в статусі виконуючого обов’язки. Вони просто виконують свою роботу і це те, чим вони насправді мають займатися», — резюмував виконавчий директор Transparency International Ukraine.