Довгоочікуваний конкурс на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі перейшов в активну фазу 17 та 18 березня. Саме у ці дні кандидати проходили анонімні тестування на знання законодавства та загальні здібності.

За результатами комісія сформувала 2 рейтингові списки допущених до співбесід кандидатів. Перший — це кандидати на посаду керівника та заступника керівника САП, другий — на посаду керівника відділу у цій інституції.

Чому взагалі важливий цей конкурс?

САП є елементом антикорупційної трійки НАБУ-САП-ВАКС. Тому перед керівником цієї установи постане питання забезпечення сталості, незалежності та ефективності інституції.

Про необхідність проведення прозорого конкурсу неодноразово зазначала громадськість. Наприклад, Трансперенсі Інтернешнл Україна у своєму Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури рекомендувала органам державної влади забезпечити прозорий, незалежний, політично неупереджений відбір кандидатур на посаду керівника САП.

Варто зауважити, що керівнику САП потрібно бути не тільки талановитим правником, а й мати надзвичайні організаційні та управлінські якості.

Торік 21 серпня тодішній очільник САП Назар Холодницький звільнився з посади за власним бажанням, а виконувати його обов’язки, хай і не повною мірою через законодавчі обмеження, почав Максим Грищук. Питання обрання нового голови зависло у повітрі на понад пів року. І лише в середині березня 2021 шестерні тестування вивели конкурсну машину на повний хід.

Одразу за тестуванням на законодавство, де прохідний бал був 80 зі 100, відбулося тестування на загальні здібності, яке більш суттєво відфільтрувало кандидатів на посади. Така швидкість у проведенні тестів обґрунтовувалась з боку комісії піклуванням про кандидатів, які приїдуть з різних міст України, щоб в умовах локдауну якнайменше наражати кандидатів на небезпеку у транспорті.

Примітним був факт, що така аргументація була прийнята далеко не усіма кандидатами — деякі претенденти вважали такий короткий інтервал між іспитами порушенням права на підготовку до тесту на загальні здібності.

Однак маємо, що маємо — вже ввечері 18 березня Комісія оприлюднила повний список кандидатів, допущених до співбесід. Тож нумо знайомитися з ними детальніше.

Нагадаємо, що перший список складається з кандидатів на посаду керівника та заступника керівника САП. За результатами тестування нині в ньому 37 осіб. А очолює список керівниця першого підрозділу детективів НАБУ Олена Кроловецька, яка отримала рекордну кількість балів за два тестування — 232.

Цей результат видається ще цікавішим, якщо згадати, що загалом обидва тестування змогли успішно пройти лише 3 жінки. Решта 49 кандидатів — чоловіки.

У топ 3 за результатами складання тестів на загальні навички та законодавство потрапили:

На посаду керівника та заступника керівника САП

  • Олена Кроловецька 232 бали;
  • Олександр Формагей та Віталій Кравець — 230 балів;
  • Святослав Пікуль — 229 балів.

На посаду керівника відділу САП

  • Святослав Пікуль — 229 балів (так, він подавався на різні посади);
  • Андрій Легін — 221 бал;
  • Костянтин Петренко 217 балів.

Також обов’язково варто згадати про надзвичайно великий загальний досвід роботи кандидатів. Так сумарний досвід у першому списку сягає 629 років, що в середньому дорівнює 17 років на кандидата. А кандидати з другого списку загалом напрацювали 225 років, що в середньому дає 15 років на кандидата. Найдосвідченіший кандидат може похизуватися стажем у 39 років, а найменший професійний досвід складає 9 років. Загалом чимало, чи не так?

Найбільше кандидатів працюють у прокуратурі — 17 у першому списку і 9 у другому відповідно. Вихідців із НАБУ 10 та 3 кандидати, а найменше кандидатів із самої САП — 6 і 2. При цьому є також кандидати з Верховної Ради та корпоративного сектору.

Всіх цих людей чекають наступні випробування в межах конкурсу. Наступні етапи передбачають виконання практичного завдання, співбесіду з комісією, а на кандидатів на посаду керівника та заступника керівника САП чекає ще й перевірка на поліграфі.

Матеріал написано у співавторстві з юридичним радником Transparency International Ukraine Сергієм Курінним.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(315) "САП є елементом антикорупційної трійки НАБУ-САП-ВАКС. Тому перед керівником цієї установи постане питання забезпечення сталості, незалежності та ефективності інституції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

САП є елементом антикорупційної трійки НАБУ-САП-ВАКС. Тому перед керівником цієї установи постане питання забезпечення сталості, незалежності та ефективності інституції.

Джерело: blog.liga.net