29 липня мало відбутися фінальне засідання конкурсної комісії з відбору Голови Агентства з розшуку і менеджменту активів, проте його перенесли на 15 серпня. Катерина Риженко, заступниця виконавчого директора з юридичних питань, розповіла в ефірі Українського радіо, чому склалась така ситуація.

Що не так з конкурсним відбором керівника

У липні претенденти на посаду Голови АРМА пройшли співбесіди щодо відповідності критеріям доброчесності. До цього етапу дійшло 10 кандидатів, троє з яких відмовилися від участі, а семеро — презентували свій досвід. Однак до кожного з них були питання щодо їхньої доброчесності або ефективності як професіоналів. 

“Від початку вибір кандидатів був не найкращих з найкращих, а з тих, хто в принципі подав документи. Сталося так тому, що на час оголошення про старт набору, в публічному доступі не було ні порядку проведення конкурсу, ні регламенту роботи комісії. Думаю, що саме через непрозорість процедури на момент подачі кандидатами своїх документів, певну невизначеність і нерозуміння, як буде відбуватись конкурс, на цю посаду подалось не так багато охочих, як на схожі посади керівників інших антикорупційних органів”, — вважає Катерина Риженко. 

Більше про конкурс АРМА і чому він потребує перезапуску — читайте або слухайте у коментарі для Українського радіо.

Чим важливе Агентство 

АРМА — антикорупційний орган, який розшукує та виявляє активи осіб, що фігурують у кримінальних провадженнях. В умовах війни також ідеться про росіян або фірми, пов’язані з росією. За рішенням суду Агентство управляє цими активами, щоб вони не втратили своєї економічної вартості.

Конфіскація активів росіян необхідна, щоб певним чином заплатити за відбудову України. Тому важливо знайти максимальну кількість таких активів і управляти ними на користь держави достатньо ефективно. І саме цим має займатися АРМА. 

Відтак потрібно, щоб очільник Агентства був професійним і незалежним, аби всі ці дії, які він має робити, зокрема з російськими активами, принесли нашій державі економічну вигоду.

Джерело: radio.suspilne.media