Колишній спеціальний прокурор Перу Хосе Карлос Угас Санчес не з чуток знає, як це — посадити президента за ґрати.  В ексклюзивному інтерв’ю «Фактам тижня» гроза перуанських корупціонерів розповів, як можна подолати корупцію на різних рівнях.

У 2000 році Угаса не зупинило навіть те, що він відкрив справу щодо того ж президента — Альберто Фухіморі — який призначив його на посаду.

«За 10 днів після того, як мене призначили, випливла інформація, що Пабло Ескобар, який був одним із найбільших наркобаронів у світі, дав 1 мільйон доларів на фінансування кампанії президента Фухіморі, — згадує Угас. — Тож я відкрив проти Фухіморі кримінальне провадження».

Суд відправив президента Фухіморі та його та його прибічника, голову таємної розвідки Владимиро Монтесіноса  відправили до в’язниці. Загалом за півтора року у прокурорському кріслі Угас відкрив 250 кримінальних проваджень та посадив півтори сотні чиновників. 

Але, попри такі динамічні зрушення у боротьбі з корупціонерами в останні роки, Латинська Америка досі залишається однією із найбільш корумпованих частин світу. Зокрема, Хосе Угас згадав про гучну схему в Бразилії, яка дозволила відмити 22 мільярди доларів.

«16 колишніх президентів Латинської Америки пов’язані з розслідуванням під назвою «Lava Jato», що перекладається як «Автомийка», — розповідає Угас. — Це масштабний корупційний скандал, який вплинув на 12 країн. 16 президентів або у в’язниці, або під слідством, або вилетіли за кордон».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(462) "За 10 днів після того, як мене призначили, випливла інформація, що Пабло Ескобар, який був одним із найбільших наркобаронів у світі, дав 1 мільйон доларів на фінансування кампанії президента Фухіморі. Тож я відкрив проти Фухіморі кримінальне провадження." ["quote_author"]=> string(17) "Хосе Угас" }

За 10 днів після того, як мене призначили, випливла інформація, що Пабло Ескобар, який був одним із найбільших наркобаронів у світі, дав 1 мільйон доларів на фінансування кампанії президента Фухіморі. Тож я відкрив проти Фухіморі кримінальне провадження.

Хосе Угас

На думку колишнього прокурора, який у 2014-2016 роках очолював Transparency International, корупція у світі тільки зростає. 

«Існує два бачення проблеми, — пояснює Хосе Угас. — Є люди, які кажуть, що корупція не збільшується — просто глобальна комунікація зробила її помітнішою. Моя позиція в тому, що корупція збільшилася, зокрема, на найвищих рівнях».

В Україні однією з причин корупції часто називають низькі зарплати чиновників. Колишній прокурор Перу це заперечує:

«Люди крадуть гроші з багатьох причин. Коли ти крадеш мільйони або мільярди, це не тому, що в тебе низька зарплата, а тому що ти хочеш жити у розкоші».

Сьогодні Хосе Угас консультує антикорупціонерів по всьому світу і всюди наполягає на одному — корупція ховається там, де немає прозорості фінансів. І поки є хоч найменша можливість обійти систему, нею скористаються.

Нагадаємо, що на початку листопада Хосе Угас відвідав Київ на запрошення ТІ Україна з нагоди 5 років від отримання організацією повної акредитації представника глобального руху Transparency International.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(266) "Люди крадуть гроші з багатьох причин. Коли ти крадеш мільйони або мільярди, це не тому, що в тебе низька зарплата, а тому що ти хочеш жити у розкоші." ["quote_author"]=> string(17) "Хосе Угас" }

Люди крадуть гроші з багатьох причин. Коли ти крадеш мільйони або мільярди, це не тому, що в тебе низька зарплата, а тому що ти хочеш жити у розкоші.

Хосе Угас

Джерело: ft.ictv.ua