На початку вересня Кабмін ухвалив проєкт розпорядження, яким визначив Держаудитслужбу органом, що проведе аудит витрат фонду на боротьбу із COVID-19.

Про виклики перевірки, використання “ковідних” коштів, та чому фонд не передбачений бюджетом у 2021 році журналістка Українського радіо поговорила з директором програми інноваційних проєктів TI Україна Іваном Лахтіоновим.

Христина Стець: Які маєте прогнози з приводу аудиту, пане Іване? Мені видається, що цей аудит мали би проводити якісь ну зовсім незалежні аудитори, зовсім незалежні експерти. Чи можемо ми такими вважати представників державної аудиторської служби?

Іван Лахтіонов: Тут важливо одразу зрозуміти, чому це робить саме Державна аудиторська служба. Тому що дійсно складається враження, що уряд сам себе перевіряє. Тобто розподіляє всі ці видатки Кабінет Міністрів, у підпорядкуванні якого, через Міністерство фінансів України, є Державна аудиторська служба.

В першу чергу важливо згадати підписаний меморандум з Міжнародним валютним фондом, в якому передбачено, що буде робити аудит саме Державна аудиторська служба. В моєму розумінні, наприклад, є Рахункова палата — незалежний орган, який підпорядковується Верховній Раді України. Враховуючи, що Верховна Рада виділяла кошти на фонд, то було б добре, щоб його досить прискіпливо перевіряли.

І от буквально на днях було дане доручення саме Державній аудиторській службі. Насправді це логічний крок, тому що Державна аудиторська служба мала це робити відповідно до меморандуму. Тобто, це така лише формальність для того, щоб надати повноважень Державній аудиторській службі для перевірки цього фонду.

І головне на сьогодні питання, яке дискусійне доволі, — це виділення з цього фонду основної частини на ремонт доріг. Дійсно, в умовах, коли, по-перше, в країні такі проблеми з фінансами, коли лікарні значно менше забезпечені фінансово, ми левову частину витрачаємо грошей на дороги. Всі ці кошти мають бути досить прискіпливо перевірені, і, щоб це зробити, потрібно досить багато часу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(356) "Складається враження, що уряд сам себе перевіряє. Тобто розподіляє всі ці видатки Кабінет Міністрів, у підпорядкуванні якого, через Міністерство фінансів України, є Державна аудиторська служба." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Складається враження, що уряд сам себе перевіряє. Тобто розподіляє всі ці видатки Кабінет Міністрів, у підпорядкуванні якого, через Міністерство фінансів України, є Державна аудиторська служба.

Іван Лахтіонов

Наскільки мені відомо, Державна аудиторська служба вже робила деякі перевірки: наприклад, на Закарпатті. Зовсім нещодавно з’явилася інформація, що вони виявили витрачені кошти, які передбачалися на доплату заробітної плати, тобто підвищення окладів з урахуванням обов’язкових доплат медичним та іншим працівникам, які були задіяні до реагування на випадки коронавірусної хвороби. І ревізори виявили такі виплати протягом квітня-травня медичним та іншим працівникам, які не були безпосередньо задіяні у наданні медичної допомоги. А йдеться про 5,8 млн грн.

І, щоб звести велику картину по всіх мільярдах, які є у коронавірусному фонді, потрібно провести дуже багато контрольних заходів. А також, за контрольними заходами дійсно стоять колосальні витрати – в першу чергу, людських ресурсів, адже все це треба перевірити. Зрозуміти, чи правильно було все це діло нараховано, чи відповідно до законодавства, і так далі.

Христина Стець: Так, справді, значного росту захворюваності (хоча приріст певний є) ми не спостерігаємо, але це ж не означає те, що: “Ну добре, окей, у нас залишилися гроші, давайте ми їх на дороги будемо використовувати”, – тим більше це ж не про “залишилося”. Тобто, 7,6 млрд – це йдеться на дороги, а 2,7 млрд – це доплати до зарплати і співробітникам МВС, і МОЗ, і виконавчої служби, і всіх. Ну, і там ще трішки, 262 млн, на закупівлю обладнання. І от у мене просто виникає запитання: станом на зараз це вже не може вважатися порушенням, нецільове використання грошей з фонду COVID-19 на дороги?

Іван Лахтіонов: Дійсно, на перший погляд, це нецільове фінансування. Але річ у тім, що, коли створювався коронавірусний фонд, пандемія лише починалася. І тоді, коли приймали цей ряд нормативно-правових актів, які регламентують діяльність цього фонду – вже тоді наша громадська організація, Transparency International Україна, казала, що, умови наповнення і саме використання цього фонду виписані так, що, звідти можна брати гроші на будь-які видатки. 

І тут основне питання також в тому, як на нас подивляться західні партнери, міжнародні фінансові організації, які, в тому числі давали гроші на цей фонд. Тому що, дійсно, в країнах переважно ці гроші направлені саме на сферу охорони здоров’я. Загалом на будівництво доріг передбачено 35 млрд грн, тобто левова частина з усіх майже 6,6 млрд грн йде на дороги. Як на мене, це не зовсім правильно. І, дійсно, тут важливо розуміти, що, напевно, це пов’язано також з проєктом “Велике будівництво”, який досить розпіарений, і, насправді, результати якого є. Але питання цільового використання коштів тут дійсно має бути на першому плані. 

І, оскільки контрольні заходи зокрема мають дати оцінку цьому, я не певен, що Державна аудиторська служба назве це нецільовим використанням грошей. Адже вони будуть переважно перевіряти саме тендери, використання цих грошей, чи правильно було нараховано, чи неправильно. А от такі глобальні речі, на рівні створення фонду, на що пішли гроші – то тут уже дійсно і Верховна Рада має дати оцінку, і, можливо, Рахункова Палата, яка, ми сподіваємось, все-таки в наступному році все перевірить. 

Христина Стець: Пане Іване, і коротко спитаю вас: профільний міністр заявив, що проект державного бюджету вже не передбачає фінансування таких фондів, як фонд COVID-19, хоча пандемія коронавірусу не завершилась. Як вважаєте, яка причина і яка доцільність цього? 

Іван Лахтіонов: Дуже коротко: насправді, гроші в коронавірусному фонді були досить оперативно передбачені, адже на початку 20-го року, коли формувався бюджет, ніхто не планував, що буде така проблема з пандемією. Вже зараз, наскільки я розумію, на 21-й рік частина грошей все одно закладена: там є гроші на вакцину, там є гроші на забезпечення шкіл, там є збільшені видатки на Міністерство охорони здоров’я.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(406) "Щоб звести велику картину по всіх мільярдах, які є у коронавірусному фонді, потрібно провести дуже багато контрольних заходів. За контрольними заходами дійсно стоять колосальні витрати — в першу чергу, людських ресурсів." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Щоб звести велику картину по всіх мільярдах, які є у коронавірусному фонді, потрібно провести дуже багато контрольних заходів. За контрольними заходами дійсно стоять колосальні витрати — в першу чергу, людських ресурсів.

Іван Лахтіонов

Джерело: www.nrcu.gov.ua