Закупівлі медичної продукції потребують особливого контролю. Моніторинг закупівель регіональними координаторами Трансперенсі Інтернешнл Україна показав 5 проблем у сфері медичних закупівель: недостатньо повна специфікація, необґрунтована вимога гарантійних листів, стислі строки поставки,  об’єднання наркотиків з лікарськими засобами та ігнорування звернення громадськості.

З листопада 2018 року громадські активісти DOZORRO у семи областях України перевірили 2400 закупівель фармацевтичної продукції і надіслали майже 1000 листів щодо виявлених порушень.

І виявили, що кожна третя закупівля медичних препаратів проводиться з порушенням. Дискримінаційні вимоги були зафіксовані у кожній другій закупівлі з порушеннями.

Моніторинг закупівель показав п’ять проблем у медичній сфері.

Проблема 1. Неповна специфікація

Коли державні та бюджетні установи закуповують до 200 тисяч гривень, то найчастіше вони не застосовують процедури допорогових закупівель, а укладають прямі договори з постачальниками. Проте, ці договори, як правило, не завантажують в систему електронних закупівель ProZorro, тому неможливо дізнатися, що саме придбав Замовник.

Так, у відповідь на звернення координатора щодо надання інформації про асортимент закупівлі Долинський дитячий будинок “Теплий дім “Івано-Франківської обласної ради зазначив, що не може надати таку інформацію. За словами замовника вони не можуть передбачити що саме будуть закуповувати. Зазначений договір було розірвано.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(277) "кожна третя закупівля медичних препаратів проводиться з порушенням. Дискримінаційні вимоги були зафіксовані у кожній другій закупівлі з порушеннями." ["quote_author"]=> string(0) "" }

кожна третя закупівля медичних препаратів проводиться з порушенням. Дискримінаційні вимоги були зафіксовані у кожній другій закупівлі з порушеннями.

Проблема №2. Гарантійні листи

Найчастішим порушенням по всіх областях є дискримінаційна вимога щодо надання гарантійного листа.

Замовники невгамовно продовжують вимагати гарантійні листи від виробника. Пустомитівська центральна районна лікарня наполягає на тому, що така вимога є “на даний час в 99%” медичних закупівель в ProZorro.

Більшість замовників зазначають, що без надання учасниками торгів таких листів ризики невиконання учасниками-переможцями своїх зобов’язань суттєво зростають, а вимога надання гарантій від виробників чи дистриб’юторів є поширеною практикою та встановлюється з метою запобігання фальсифікації препаратів та забезпечує вчасну поставку продукції.

Проте, вимога гарантійного листа носить дискримінаційний характер, тому що перешкоджає взяти участь у закупівлях тим учасникам, які не є виробниками продукції або їхніми представниками чи не мають договірних відносин із виробниками.

Чи дійсно гарантійний лист є імунітетом від неякісної продукції чи несвоєчасної поставки?

Ні. Цей лист абсолютно немає юридичної ваги, і він жодним чином не допоможе Замовнику в разі виникнення проблем з постачальником, тому що немає жодного договору чи зобов’язань між Замовником та виробником.

Для забезпечення поставок якісної продукції Замовнику потрібно вимагати від учасника внесення забезпечення договору, а також передбачати умови відшкодування збитків та стягнення штрафних санкцій.

Проблема№3. Стислі строки поставки

Деякі замовники прописують в документаціях, що фармацевтичну продукцію необхідно поставити майже негайно після отримання постачальником заявки від замовника.

Звичайно, таку вимогу зможуть виконати лише ті постачальники, що знаходяться в безпосередній близькості. А може ніхто цю норму і не збирається виконувати? Вона хіба що відлякує потенційних постачальників. Це звужує конкуренцію та унеможливлює шанс взяти участь у тендері великій кількості учасників. Наприклад, щоб пройшли “свої постачальники”.

Проте, щодо цих вимог Замовники доволі часто погоджуються з рекомендаціями та прибирають вимогу швидкісної поставки, та навіть узгоджують календарний графік поставки, що жодним чином не обмежує конкуренцію. Так зробив, наприклад, Херсонський психоневрологічний будинок-інтернат.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(182) "Найчастішим порушенням по всіх областях є дискримінаційна вимога щодо надання гарантійного листа." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Найчастішим порушенням по всіх областях є дискримінаційна вимога щодо надання гарантійного листа.

Проблема №4. Об’єднання наркотичних засобів з іншими лікарськими засобами в одному лоті

Це теж є дискримінаційною вимогою, тому що перешкоджає взяти участь в закупівлях постачальникам, які не мають відповідної ліцензії для обігу наркотичних препаратів, проте мають можливість запропонувати іншу медичну продукцію.

Замовники зазначають, що постачання наркотичних препаратів разом з іншими лікарськими засобами є надзвичайно важливим і повинне відбуватись одночасно, тому об’єднання в одну процедуру закупівель є об’єктивно обґрунтованим і не може бути порушенням законодавства.

Проте, відокремлення замовниками наркотичних засобів в окремий лот дозволить брати участь тим постачальникам, які можуть запропонувати  інші медичні препарати, що, в свою чергу, збільшить конкуренцію та надасть можливості купити медичну продукцію за нижчою вартістю.

Проблема №5. Замовники ігнорують звернення громадськості

У 2018 році МЕРТ та МОЗ на основі практики Комісії з оскарження Антимонопольного комітету України підготували рекомендації для замовників, як треба закуповувати лікарські засоби та яких вимог варто уникати. Проте більшість замовників не поспішають брати його до уваги.

Координатор у Львівській області неодноразово звертався до замовників з вимогою прибрати гарантійні листи з документації. На це замовники як під копірку відповідали, що вимога надання гарантій від виробників є поширеною практикою та встановлюється з метою запобігання фальсифікації препаратів. Виявилось, що майже всіх замовників консультує одна юридична фірма, яка здійснює всю закупівельну роботу замість замовника. Тому на запити до різних замовників надходять ідентичні за змістом листи.

Ще одна особливість Львівської області – замовники висувають в тендерній документації таку умову, як оплата консультанта. Вказують оплату послуг не як обов’язок, а як можливість, проте це створює тиск на постачальників та може послужити причиною для їхньої відмови в участі в тендері. Ну і звісно, ця оплата не може бути передбачена у вимогах до тендера, адже, це вже інший предмет закупівлі.

Але бувають і кумедні випадки в закупівлях. Так, на звернення координатора щодо вимоги надання гарантійного листа Державна установа “Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Луганській області” зазначила, що, на їхню думку, “дискримінаційні вимоги мають більш радикальні вимоги до учасників, як приклад: місце реєстрації учасників, конкретна матеріальна технічна база, кількість працівників їх ім’я та колір очей”.

Загалом по Україні замовники Дніпропетровської, Закарпатської та Івано-Франківської областей майже не беруть до уваги рекомендації координаторів з моніторингу публічних закупівель. Жоден замовник не прибрав вимогу гарантійного листа.

У Хмельницькій області тільки двома замовниками були внесені зміни в тендерну документацію. Хмельницькі замовники в основному ігнорують та не відповідають на листи.

У Херсонській та Сумській областях замовники більше йдуть на контакт та вносять зміни в тендерну документацію, або ж обіцяють врахувати рекомендації в подальших закупівлях.

Звичайно, ми не описали всі проблеми, які були виявлені під час моніторингу медичних закупівель. Їх набагато більше. Але всі порушення мають спільну рису, вони зменшують конкурентність та якість закупівель, а й разом з цим ефективне та раціональне витрачання коштів та наших з вами податків.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(436) "Загалом по Україні замовники Дніпропетровської, Закарпатської та Івано-Франківської областей майже не беруть до уваги рекомендації координаторів з моніторингу публічних закупівель. Жоден замовник не прибрав вимогу гарантійного листа." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Загалом по Україні замовники Дніпропетровської, Закарпатської та Івано-Франківської областей майже не беруть до уваги рекомендації координаторів з моніторингу публічних закупівель. Жоден замовник не прибрав вимогу гарантійного листа.

Джерело: dozorro.org