Пандемія коронавірусу змусила державу та місцеву владу оперативно реагувати на загрозу, перерозподіляючи кошти бюджету. 1 квітня уряд вніс зміни до ЗУ “Про публічні закупівлі” та спростив процедуру закупівель для боротьби з COVID-19. Це допоможе областям оперативно закуповувати апарати штучної вентиляції легень, тести на коронавірус, захисні маски та необхідне медобладнання. 

На які товари в системі Prozorro зростає попит, як місцева влада адаптується до змін та які області закупили необхідне — про це ведучі Громадського радіо поговорили з директором програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іваном Лахтіоновим. 

Як відбуваються закупівлі медичного обладнання через систему Prozorro? У яких компаній закуповують: українських чи іноземних? 

Важливо наголосити, що ми аналізуємо виключно державні закупівлі через Prozorro, тому що сьогодні багато купує бізнес. Всі закупівлі здійснювались в українських постачальників. Купують багато масок, респіраторів, засобів дезінфекції, медичних халатів, тестів на визначення коронавірусу. Станом на 25 березня таких тестів закупили 15 000 штук на суму близько 7 млн грн. Найбільше тестів закупили Івано-Франківська, Київська, Харківська та Одеська області. Жодної закупівлі не здійснили Чернівецька, Миколаївська, Дніпропетровська, Херсонська і Рівненська області.

Також з 1-го січня по 28 березня було закуплено 385 апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легень) на загальну суму понад 286 млн гривень. Найбільше апаратів ШВЛ купили у Дніпропетровській, Київській, Херсонській й Львівській областях. Не поспішають Рівненська, Івано-Франківська й Запорізька області — там було закуплено лише по одному апарату. 

Через пандемію коронавірусу кількість медичних закупівель у системі Prozorro постійно зростає: лише за 30-31 березня у системі з’явилися  40 заявок на апарати ШВЛ.  Наша команда регулярно буде оновлювати аналітику та інфографіку закупівель. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(286) "Через пандемію коронавірусу кількість медичних закупівель у системі Prozorro постійно зростає: лише за 30-31 березня у системі з'явилися  40 заявок на апарати ШВЛ." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Через пандемію коронавірусу кількість медичних закупівель у системі Prozorro постійно зростає: лише за 30-31 березня у системі з'явилися  40 заявок на апарати ШВЛ.

Іван Лахтіонов

З чим пов’язана така ситуація? Чи можна припустити, що низькі показники медичних закупівель окремих областей стали наслідком нестачі місцевих державних коштів?

Я пов’язую це з тим, що ми не були готові до коронавірусної кризи. У бюджеті, який приймали минулого року, були мінімальні заплановані видатки на такі закупівлі. Якщо говорити, наприклад, про тести на визначення коронавірусної інфекції, їх взагалі не було закладено в бюджет. Отже, державі потрібен час на адаптацію. Кожен замовник має переформулювати свій бюджет і зрозуміти, від чого він готовий відмовитись. Насамперед, це залежить від влади на місцях, яка має подбати про вчасні закупівлі. 

Чи може бути в медичних закупівлях закладений корупційний момент? 

Корупційний момент може бути закладений теоретично в будь-якій закупівлі — саме тому ми постійно все аналізуємо. Наразі склалася ситуація, коли попит значно вищий за пропозицію. На жаль, в деяких аптеках не можна купити необхідні засоби захисту, зокрема маски. Логічно, що в ситуації шаленого попиту відбувається завищення ціни.  

Ми почали аналіз з кількості закупівель і загальної суми, наступний етап — дослідження цін і постачальників. Це допоможе визначити, на скільки змінилась вартість. Наприклад, ми бачимо, що вартість медичних масок збільшились. Те, що раніше коштувало 5 грн, зараз купують по 20-25 грн. В цій ситуації ми очікуємо активності Антимонопольного комітету. Нам відомо, що на деяких виробників та закупівлі вже відкриті справи. 

 

Під час інтерв’ю Іван Лахтіонов визначив три можливі причини низьких показників медичних закупівель окремих областей:

  1. Місцева влада не змогла вчасно й оперативно перерозподілити кошти бюджету для того, щоб зробити необхідні закупівлі;
  2. Області забезпечені усім необхідним;
  3. Усім необхідним лікарні забезпечує бізнес, наприклад, обласні штаби протидії коронавірусу.

Крім цього, Іван Лахтіонов відзначив, що команді ТІ Україна вдалося розробити спеціальну інструкцію для замовників системи Prozorro, за допомогою яких можна знайти постачальника необхідного товару. 

Станом на 6 квітня у світі зафіксовано 1 275 542 лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом COVID-19. В Україні зафіксовано 1319 випадків коронавірусної хвороби. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(236) "Державі потрібен час на адаптацію. Кожен замовник має переформулювати свій бюджет і зрозуміти, від чого він готовий відмовитись." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Державі потрібен час на адаптацію. Кожен замовник має переформулювати свій бюджет і зрозуміти, від чого він готовий відмовитись.

Іван Лахтіонов

Джерело: hromadske.radio