Через війну в Україні росія вже стала найбільш підсанкційною країною світу — вона обігнала навіть Північну Корею та Іран. Утім ці обмеження, попри їх небачені масштаби, не можуть одразу ізолювати рф від усього світу. Низка країн Азії, Близького Сходу, Африки та Латинської Америки продовжують співпрацювати з росією: допомагають їй переводити активи, продавати та купувати необхідні ресурси. Однією з таких країн, яка не лише не запровадила санкції проти рф, а й публічно не засудила збройну агресію росії, є Китай. 

Поки що він намагається акуратно тримати баланс між двома сторонами: визнає українські території та не надає росії військову підтримку, однак не засуджує рф та навіть посилює з нею співпрацю. Фахівці пояснюють це тим, що зараз для Китаю співробітництво з росією — це спосіб унеможливити співпрацю Штатів із рф. Обидві країни Китай відносить до Заходу, і у такий спосіб намагається послабити його. 

Товарообіг між росією та Китаєм

Китай залишається найбільшими торговим партнером росії. Протягом останніх років він забезпечив понад 23% всього російського імпорту. У 2020 і 2021 роках це було 54,9 та 72,6 млрд доларів відповідно. Найбільші категорії імпорту росії з Китаю —  машини, обладнання та апаратура (51%), метали та вироби з них (7,5%), текстиль (7%) та продукція хімічної промисловості (6%).

Для Китаю ці продажі були значно менш важливими, у 2020 вони становили 2% від загального китайського експорту. Однак йому потрібна нафта — понад 70% потрібних обсягів Пекін купує за кордоном. У 2020-2021 роках дві третини імпорту з росії припало на нафту та нафтопродукти. А від початку повномасштабної військової агресії росії в Україні Китай почав  активно нарощувати імпорт російської нафти, газу і вугілля, від яких через санкції поступово відмовляються західні споживачі. Наприклад, за перші сто днів повномасштабної російсько-української війни Китай придбав російських енергоносіїв майже на 13 млрд доларів, ставши їх найбільшим покупцем. Також росія пропонує Пекіну знижки на свої ресурси. 

 КНР продовжує експансію російського ринку, і його компанії займають ніші, які звільнилися після виходу міжнародних компаній. Зокрема китайські автовиробники JAC Motors і Great Wall Motors оголосили, що залишаються в росії та планують зайняти ніші, які звільнилися після відходу західних компаній. Китайські бренди смартфонів, такі як Realme, Vivo, Mi, Tecno, Infinix, iTel значно наростили обсяги продажів в рф. 

Як Китай допомагає рф обходити санкції 

Розрахунки в юанях

Юані використовують для торгових контрактів росії як з Китаєм, так і з Індією. Посол Китаю в росії Чжан Ханьхуей повідомив, що санкції “викликали певні перешкоди у діловому співробітництві між росією та Китаєм”. Тому Пекін планує й надалі збільшувати розрахунки в національних валютах у торгівлі з росією та готовий повною мірою задіяти відповідну фінансову інфраструктуру та інститути, щоб забезпечити стабільний розвиток двосторонньої торгівлі.

Продаж товарів, які можуть використати у війні

За перші п’ять місяців 2022 року постачання мікросхем із Китаю до росії сягнуло 50 млн дол, що майже вдвічі більше порівняно з  минулим роком. Також значно зріс експорт друкованих  плат — спеціальних пластин для електроніки. Обсяги експорту оксиду алюмінію, який використовується для виготовлення металевого алюмінію, важливого матеріалу у виробництві зброї та аерокосмічній промисловості, у 400 разів перевищили показники минулого року. За продаж електроніки, яка може знадобитися у війні, США вже почали запроваджувати санкції до китайських компаній.

Секретний договір між росією та КНР

За даними видання Intelligence Online, на початку вторгнення Китаю вдалося домовитися з росією про те, що незалежно від результатів війни, Пекін продовжить самостійно управляти своїми інтересами в Україні. У КНР прогнозували найбільш імовірним результатом конфлікту передачу України під протекторат росії. Також угода гарантує, що об’єкти, в які інвестував Пекін, не постраждають в ході бойових дій. Своєю чергою Китай пообіцяв публічно не приймати жодної сторони в суперечці. Китайським медіа начебто дозволили називати війну в Україні максимум «напруженістю». Як повідомляють Наші Гроші, російські ракети та бомби досі обходили олійний завод у Маріуполі та зерновий порт у Миколаєві, які належать інвесторам з Китаю. 

Поки Китаю більш-менш вдається балансувати і не підставлятися під удар за свою дружбу з росією. Однак ставки ростуть. І ймовірно, подальші рішення Китаю щодо підтримки росії чи України у війні будуть також ґрунтуватися саме на їхній стратегії з відновлення китайського панування у світі.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Джерело: blog.liga.net