Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже понад місяць. За цей час міжнародна спільнота застосувала до рф 5 262 санкції. Тож якщо врахувати попередні обмеження, за їхньою загальною кількістю — 8 016 на 30 березня — росія обігнала Іран і вийшла на перше місце у світі.

За даними сервісу Castellum.AI, найбільше санкцій протягом останнього місяця на рф наклали Швейцарія (868), Британія (861) та Європейський Союз (705). США — на п’ятій сходинці з показником 690. Однак звісно, варто враховувати не лише кількість, а й силу обмежень, а також їхній обсяг до початку вторгнення. 

Санкції проти росії запровадили 46 країн, хоча в ООН проти війни рф виступила 141 держава. Пітер П’ятецький, очільник Castellum.AI, пояснює різницю в цих числах тим, що більшість країн не мають власних санкційних програм. За їхнім законодавством, вони повторюють запровадження обмежень за ООН та/або ЄС. 

“Оскільки росія є постійним членом Ради Безпеки з правом вето, ООН не може ввести проти неї санкції. Тож для країн, які в цьому питанні покладаються на ООН, правових способів запровадити односторонні санкції навіть не існує. Це стосується  зокрема Бразилії, Нігерії та Індонезії. Навіть Нова Зеландія спершу виявилася не в змозі ввести обмеження проти росії, що змусило уряд ухвалити новий закон про санкції”,пояснює Пітер П’ясецький.

Якщо країна не запроваджує санкції, вона може підтримати міжнародні обмеження — так зробила Південна Корея. Водночас навіть так поки не вчинили Китай, Індія, Сербія, Туреччина та Ізраїль, які мають автономію на впровадження санкцій.

Утім росія все ж стала найбільш санкціонованою країною світу. І оскільки вона не зупиняє війну, проти неї впроваджують все нові й нові обмеження.

Ембарго на товари й енергоресурси

США заборонили імпорт нафти, газу й вугілля з рф, Канада та Австралія — нафти. Подібне рішення в один день зі Штатами запровадила Британія — до кінця 2022 року вона відмовиться від російської нафти та нафтопродуктів, а також розробляє план зупинки купівлі російського газу. 

Європейському Союзу відмовитися від енергоносіїв з рф складніше: він залежить від неї приблизно на 27% у постачанні нафти, 40% — газу, і 46% — вугілля. На початку березня Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС планує зупинити постачання енергоносіїв з росії до 2027 року. Своєю чергою, українські фахівці розробили план із 10 кроків, як світовій енергетиці стати менш залежною від рф. 

Утім протягом останніх двох тижнів в ЄС все частіше обговорюють можливу заборону імпорту російських енергоносіїв. росія відреагувала на це ідеєю продавати недружнім до неї країнам газ лише за рублі. Прем’єр Словенії скептично прокоментував таку вимогу: “Не думаю, що хтось в Європі справді знає, як виглядає рубль. Ніхто не платитиме в рублях”. Крім цього, країни G7 вже відмовилися платити за газ у рублях.  На допомогу ЄС у газовому питанні прийдуть США. У 2022 році Сполучені Штати поставлять щонайменше 15 млрд додаткових кубометрів скрапленого газу, а до 2030 року країни-члени ЄС наростять споживання американського газу до 50 млрд кубометрів на рік.

Крім цього, 15 березня ЄС заборонив імпорт російського заліза та сталі.

Обмеження накладали і на експорт до росії. Здебільшого вони стосуються:

  • товарів, які можна використати для війни; 
  • обладнання для нафтовидобувної галузі
  • запчастин для літаків і обладнання для авіації; 
  • високотехнологічної продукції, електроніки та технологій; 
  • предметів розкоші.

У доповнення до обмежень для конкретних компаній, такий тип санкцій дозволяє ширше охопити економіку країни. Наприклад, низка автомобільних компаній зупинила свою роботу в рф саме через заборону постачати туди запчастини.

Обмеження на продаж до рф товарів, якими вона може підсилити свій військовий потенціал, встановили зокрема Британія, США, ЄС і окремо Німеччина, Швейцарія, Нова Зеландія, Сингапур та Японія. 

Щоб вдарити по російських “елітах”, деякі країни забороняють постачати в рф товари розкоші: так зробили Британія, ЄС, Швейцарія, США та Японія.

Заморожені активи

Їх можна поділити на дві категорії: активи російського Центробанку та майно компаній і росіян за кордоном. 

На 13 березня через санкції США, Європи та їхніх союзників росія вже не мала доступу до 300 млрд дол, тобто майже половини, своїх золотовалютних резервів. Після цього, Франція заморозила кошти Центробанку рф ще на 22 млрд євро.

Країни активно блокують й інші російські активи, зокрема:

  • Франція — на 850 млн євро;
  • Нідерланди — на 392 млн євро;
  • Польща — на 33 млн дол;
  • Норвегія — на 2,8 млрд дол;
  • Багамські острови — на приблизно 3 млрд дол;
  • Швейцарія — на понад 6 млрд дол. ​​

Під санкції потрапляють кошти, елітна нерухомість, яхти та літаки.

Також уже існують дві програми, які допоможуть відшукати й заморозити активи росіян:

  • міжнародна оперативна група REPO (Russian Elites, Proxies, Oligarch), яка збирає докази та обмінюється інформацією щодо заморожування та конфіскації активів;
  • американська програма Kleptocracy Asset Recovery Rewards Program, яка пропонує до 5 млн дол винагороди за інформацію про активи російських корупціонерів.

Обмеження фінансового сектору

Як ми вже згадували, держави заморожують активи банків рф. Також ЄС, Канада, Британія, Швейцарія, Південна Корея та Японія відключили низку російських банків від SWIFT. Яких саме, список у кожного свій. ЄС застосували цю санкцію до 7 банків: ВТБ, Росія, Откритіє, Новікомбанк, Промсвязьбанк, Совкомбанк та ВЕБ.РФ. Британія до цього переліку додала ще Сбєрбанк.

Відключити росію від SWIFT важливо, адже це основна (хоч і не єдина) система міжнародних розрахунків. Через неї проходить більшість платежів банків, компаній і просто фізичних осіб — наприкінці 2021 року це було приблизно 30 млн повідомлень на день. Чим більше банків рф будуть відрізані від цієї системи, тим важче росіянам буде надсилати й отримувати платежі.

Також Британія встановила обмеження на депозити, які росіяни можуть розміщувати в її банках та заборонила купувати державні облігації рф.

Обмеження для бізнесу

Насамперед, на низку компаній наклали санкції напряму. Це здебільшого стосується державних та приватних підприємств оборонного комплексу, суднобудівних та автомобільних заводів, а також підприємств з виробництва електронної техніки.

Однак країни вживають і таких заходів, що охоплюють російські компанії за певними галузями та всі загалом. Приміром, ЄС заборонив інвестиції в енергетичний сектор рф, Британія закрила доступ до свого ринку капіталу всім російським компаніям.

Крім цього, ЄС заборонила своїм кредитним рейтинговим агенціям оцінювати російські компанії та надавати їм послуги — це означає, що з часом вони втратять доступ до європейських фінансових ринків.

Закрите небо та порти

ЄС, США, Британія, Канада, Ісландія, Норвегія, Швейцарія, Албанія та Північна Македонія закрили своє небо для російських літаків. Це означає, що вони не можуть не лише приземлятися чи злітати в цих країнах, а й пролітати над ними. Порти для росіян поки що офіційно закрили лише Канада та Британія, однак таку заборону розглядають також ЄС та США. Крім цього, блокаду російських суден оголосила профспілка портових працівників Швеції. Вона розпочнеться 28 березня, але за потреби профспілка готова діяти і раніше. Під блокаду потраплять судна, що належать росії, прямують до чи з неї, а також судна, які перевозять російські товари.

Персональні санкції

За місяць війни на російських політиків і олігархів наклали 4 556 персональних санкцій. Переважно вони стосуються депутатів держдуми рф, олігархів, власників і членів правління банків, керівників державних й великих приватних підприємств, а також їхніх родичів. Останнє подеколи викликає особливі обурення: приміром, дочка речника путіна дмитра пєскова заявила, що вважає санкції проти неї абсолютно несправедливим та необґрунтованим.

Крім цього, санкції запроваджують і проти російських пропагандистів. Так, Австралія застосувала обмеження до 32 осіб, що відіграють важливу роль у поширенні кремлівських наративів. Серед них — старші редактори Russia Today, Фонду стратегічної культури, InfoRos і NewsFront. 

 

Усі ці санкції вже мають безпрецедентний вплив на російську економіку. Рейтингове агентство Fitch прогнозувало, що разом з витратами на війну вони коштуватимуть росії 8% ВВП у 2022 році. Це більше, ніж дефолт 1998 року, коли економіка країни впала на 5,4%.  

Водночас цих обмежень все одно недостатньо — рф продовжує вбивати людей і нищити українські території. росія старається адаптуватися під нові умови і постійно шукає лазівки, щоб утримати економіку. Тому міжнародна спільнота має запроваджувати ще жорсткіші санкції — тим паче, від цього залежить не лише наша, а і їхня безпека.