Коронавірусна хвороба прийшла в Україну на початку березня: перший лабораторно підтверджений випадок зафіксували 3 березня у Чернівцях. Вже за тиждень уряд оголосив загальний карантин. Також для подолання спалаху створили Фонд боротьби з коронавірусом на майже 65 мільярдів гривень.

Для його наповнення уряд скоротив фінансування деяких галузей. Найбільше урізали видатки на культуру — фінансування скоротили у майже два рази, на 7 мільярдів гривень. Також на 5 мільярдів зменшили підтримку освіти.  Дісталося навіть медикам, зокрема їм урізали фінансування на підвищення професійної кваліфікації.

Натомість Верховна Рада підвищила видатки на діяльність Міністерства внутрішніх справ. Ба більше, бюджетний комітет Верховної Ради дозволив направити 2,7 мільярда гривень з фонду подолання пандемії на доплати правоохоронцям.

Це більше ніж доплати, які отримали медики, що беруть безпосередню участь у боротьбі з коронавірусом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(195) "Підпорядковані МВС структури вже уклали угод на понад 600 мільйонів гривень за коронавірусною процедурою." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Підпорядковані МВС структури вже уклали угод на понад 600 мільйонів гривень за коронавірусною процедурою.

Перші за витратами

З початком пандемії українські лікарі та державні установи стикнулися з нестачею якісного медичного обладнання та засобів індивідуального захисту. Для пришвидшення закупівель уряд дозволив купувати необхідне для подолання коронавірусу за спрощеною процедурою — без проведення публічного конкурсу. Деякі опорні заклади навіть на четвертий місяць боротьби з коронавірусом не мають достатньої кількості засобів індивідуального захисту.

Натомість, як виявив проєкт DOZORRO, найбільшим покупцем за коронавірусною процедурою стало Міністерство внутрішніх справ. Підпорядковані міністерству структури  вже уклали угод* на понад 600 мільйонів гривень за коронавірусною процедурою.

До прикладу, опорні лікарні та комунальні установи Києва за аналогічний період закупилися на суму в понад двічі меншу — 230 мільйонів гривень. На закупівлі силовиків припало понад 14% усіх коштів, витрачених на протидію коронавірусу. Це більше, ніж витрати 171 опорної лікарні з 18 областей.

На ці гроші правоохоронці купували необхідні засоби захисту, дезінфекційні та медичне обладнання. Значна частина витрат припадає на діяльність підпорядкованих Авакову медичних закладів.

Ці заклади мають обслуговувати винятково колишніх та теперішніх працівників МВС. На їх оснащення медичним обладнанням та необхідними засобами у МВС витратили понад третину грошей — майже 217 мільйонів.

Тільки на діяльність Центрального госпіталю МВС виділили понад 122 мільйони гривень. Ці кошти пішли на купівлю тестів та засобів індивідуального захисту. Водночас, за інформацією Міністерства охорони здоров’я підпорядковані МВС заклади не є опорними лікарнями: при виявленні симптомів коронавірусної хвороби, правоохоронці так само госпіталізуються до інших медичних закладів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(398) "За інформацією Міністерства охорони здоров’я підпорядковані МВС заклади не є опорними лікарнями: при виявлені симптомів коронавірусної хвороби, правоохоронці так само госпіталізуються до інших медичних закладів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За інформацією Міністерства охорони здоров’я підпорядковані МВС заклади не є опорними лікарнями: при виявлені симптомів коронавірусної хвороби, правоохоронці так само госпіталізуються до інших медичних закладів.

Для прикладу, загалом опорні лікарні Чернівецької області витратили на коронавірусні закупівлі втричі менше, ніж Центральний госпіталь МВС — 38,3 мільйона гривень. Ця область займає лідируючі місця за кількістю виявлених випадків коронавірусу — на кінець червня їх було понад 4,4 тисячі. Натомість, за інформацією правоохоронців, за весь час пандемії у госпіталі МВС проходило лікування три десятки людей з підтвердженим діагнозом COVID-19.

Проєкт DOZORRO неодноразово звертався за коментарем до Центрального госпіталю МВС, але до публікації матеріалу отримати позицію не вдалося.

До того ж, підпорядковані МВС заклади за цей час неодноразово ставали фігурантам журналістських розслідувань про завищення цін на закупівлях. Зокрема йдеться й про Центральний госпіталь МВС.

На початку квітня правоохоронці підписали угоду про постачання апаратів штучної вентиляції легень з новоствореною компанією «Мрія-Медікал». За умовами угоди підприємці мали поставити до госпіталю 50 апаратів іноземного виробництва. Ціна одного апарату склала понад мільйон гривень. Загалом на закупівлю мали витратити понад 51 мільйон гривень. Натомість журналісти виявили, що ринкова вартість таких апаратів менша на 100-220 тисяч гривень за одиницю. Після розголосу у госпіталі закупівлі скасували — пояснили відсутністю потреби у цьому обладнанні.

Схожу ситуацію проєкт DOZORRO виявив на закупівлях Окремої комендатури охорони і забезпечення Державної прикордонної служби, також підпорядкованої МВС. Комендатура уклала угоду на майже 20 мільйонів з київською компанією «Медгарант»: придбала три рентгенівські апарати до медичних закладів Державної прикордонної служби по 6,4 мільйона кожен. На звернення журналістів у «Медгарант» запропонували набагато меншу ціну за такий самий рентген — 4,6 мільйона гривень за одиницю. За словами прикордонників, це була найкраща запропонована ціна.

У закупівлях всі свої

Головним постачальником індивідуальних засобів захисту для Міністерства внутрішніх справ стало казенне підприємство «Форт». Воно також підпорядковане МВС. До пандемії «Форт» спеціалізувався на розробці й виготовленні вогнепальної зброї та спецзасобів для співробітників правоохоронних органів. Але за останні кілька місяців державне підприємство стало постачати імпортовані засоби індивідуального захисту до підпорядкованих міністерству структур. За цей час на рахунках «Форту» осіла понад чверть усіх витрат МВС на коронавірус — майже 154 мільйони гривень. За ці гроші підприємство постачало захисні маски, костюми біологічного захисту. Як раніше повідомляло Слідство.Інфо, «Форт» продав Центру обслуговування підрозділів Національної поліції України 1800 багаторазових масок-респіраторів за завищеними цінами. Поліціянти купили респіратори по 4,7 тисячі, хоча до цього Центральна поліклініка МВС купувала такі респіратори на 15% дешевше у цього ж підприємства.

Фото: УНН

Ще понад 60 мільйонів “осіли” на рахунках компанії «Технополіс 15». До цього року фірма жодного разу не перемагала на публічних закупівлях. Примітним є те, що цю компанію прив’язують до орбіти Віктора Поліщука — власника мережі магазинів електроніки «Ельдорадо» і ексвласника банку «Михайлівський», який фігурує у кримінальному провадженні ДБР. Нещодавній візит цього бізнесмена до будівлі Міністерства внутрішніх справ зафіксували журналісти проєкту Bihus.Info.

Пандемія коронавірусної інфекції вплинула не тільки на тих, хто бере безпосередню участь у подоланні кризи. Також наслідком стало закриття культурних та тимчасове зупинення освітніх проєктів. Це не оминуло й новостворений Архів національної пам’яті. Для початку роботи установи необхідно провести реконструкції будівлі. На це у 2020 році було передбачено понад 57 мільйонів гривень. Однак ці гроші направили на подолання пандемії. Натомість Міністерство внутрішніх справ продовжує працювати без скорочення видатків. Навесні правоохоронці оголосили тендер на реконструкцію будівлі власного готелю у центрі Києва — на це спрямували понад 37 мільйонів гривень. Роботу довірили фігуранту кримінального провадження та журналістських розслідувань.

У Міністерстві внутрішніх справ таку ситуацію з витратами пояснили тим, що правоохоронці перебувають у зоні ризику. За словами Артема Шевченка, керівника департаменту комунікацій МВС, співробітники міністерства — другі за кількістю захворілих на коронавірус. На його думку, поширення вірусу серед правоохоронців може нести загрозу для національної безпеки. Тому міністерство дбає про закупівлі всього необхідного для захисту своїх співробітників та підготувало свої установи для приймання хворих. Підпорядковані міністерству медичні заклади підготували понад тисячу ліжко-місць для колишніх та теперішніх співробітників МВС.

* у всьому тексті зазначаються чинні, розірвані та завершені угоди

Матеріал написано у співавторстві з Олексієм Ярильченком.