Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик під час Міжнародного кримінально-правового форуму-2019 в Києві розповів про місце України на антикорупційній мапі світу.

«Менше, ніж два бали в рік Україна набирає в Рейтингу сприйняття корупції. Добре це чи погано? Середній показник по світу – 43 бали. Україна відстає на 11 пунктів. Нам потрібно років 7-10 для того, щоб наздогнати середній показник. При тому, що світ не стоїть на місці, а рухається», наголосив Андрій Боровик.

Серед факторів, які стримують рейтинг України у СРІ, Боровик відзначив не виконання минулорічних рекомендацій ТІ Україна, низьку довіру до судової системи, напади на активістів і «абсолютну аморфність правоохоронців у розслідуванні цих справ».

«5 років ми формували антикорупційну інфраструктуру, останнім елементом якої має стати Вищий антикорупційний суд. Нам не соромно говорити, що ми робили все це вперше. І є певні помилки, які треба виправляти. Не всі антикорупційні органи є абсолютно незалежними. Деякі взагалі не спроможні на виконання певних функцій. Але я вірю, що ситуація в наступні 5 років покращиться», – підсумував Боровик.

Нагадаємо, з минулорічних рекомендацій ТІ Україна було виконано частково одну – стосовно Вищого антикорупційного суду. У серпні минулого року розпочався конкурс на суддів ВАС. У результаті відбору Вища рада правосуддя подала 38 правників  на підпис Президенту. Вони чекають на призначення з березня.

Довідково.  Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел (Global Insight Country Risk Ratings; World Economic Forum Executive Opinion Survey; IMD World Competitiveness Center World Competitiveness Yearbook Executive, Opinion Survey; The PRS Group International Country Risk Guide; Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings; Freedom House Nations in Transit; Bertelsmann Stiftung Transformation Inde; World Justice Project Rule of Law Index Expert Survey; Varieties of Democracy). Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.