У рамках міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» було підписано Меморандум про співпрацю у розбудові механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників. Що взагалі це означає і навіщо потрібен документ з такою довгою назвою? Спробуємо розібратися.

Навіщо знати бенефіціарів компаній

Україна однією з перших у світі ухвалила закон про бенефіціарних власників. Цей документ, що прийнятий у жовтні 2014 року, мав пролити світло на реальних власників.

Закон про бенефіціарних власників зобов’язує українські компанії повідомляти, хто є їхніми вигодоодержувачами. При реєстрації компанії необхідно обов’язково вказати таких осіб. Вся ця інформація зберігається в Єдиному державному реєстрі (ЄДР). Це гарна світова практика – зберігати в загальному реєстрі всіх: організації, компанії і фізичних осіб-підприємців.

Окрім того, про бенефіціарних власників можна дізнатися в Реєстрі електронних декларацій. Коли чиновники подають декларації, вони мають вказати всі компанії, бенефіціарними власниками яких є вони або члени їхніх сімей. І йдеться не лише про бізнес, зареєстрований в Україні, а й про компанії за кордоном. Тобто, якщо ми зайдемо на електронну декларацію Петра Порошенка, то побачимо там і Віргінські острови, і Кіпр, і Липецьк.

Нову компанію не зареєструють, якщо вона не вкаже своїх бенефіціарних власників. Водночас, зі старих компаній тільки близько 20% повідомили, хто їхні бенефіціарні власники. І хоча закон є чинним вже кілька років, далеко не всі його дотримуються.

І тут ми впираємося в стіну – закон не виконується, але покарання немає.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Зі старих компаній тільки близько 20% повідомили, хто їхні бенефіціарні власники. І хоча закон є чинним вже кілька років, далеко не всі його дотримуються. " ["quote_author"]=> string(39) "Анастасія Козловцева" }

Зі старих компаній тільки близько 20% повідомили, хто їхні бенефіціарні власники. І хоча закон є чинним вже кілька років, далеко не всі його дотримуються.

Анастасія Козловцева

Чому потрібно оновити ЄДР і всю систему фіксації бенефіціарних власників

На сьогодні всі дані компанії вводяться в ЄДР українською мовою, тобто кирилицею. Крім того, немає якогось обов’язкового правила введення цих даних — десь крапка, кома, вулиця не та. А це вже дозволяє заховати сліди цієї компанії, просто ввівши неправильно якусь одну букву.

Україна – перша країна, яка погодилась надавати всю інформацію про бенефіціарних власників у міжнародний реєстр Open Ownership. Йдеться про організацію, яка намагається зробити реєстр всіх власників усіх компаній світу. Але для повноцінного обміну даними існує кілька проблем:

  • дані часто записані кирилицею. Тож людина з-за кордону не знайде компанію, яка їй потрібна;
  • дані не завжди вчасно оновлюються;
  • лише невелика частина компаній все ж таки подала необхідну інформацію.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(394) "Україна – перша країна, яка погодилась надавати всю інформацію про бенефіціарних власників у міжнародний реєстр Open Ownership. Йдеться про організацію, яка намагається зробити реєстр всіх власників усіх компаній світу." ["quote_author"]=> string(39) "Анастасія Козловцева" }

Україна – перша країна, яка погодилась надавати всю інформацію про бенефіціарних власників у міжнародний реєстр Open Ownership. Йдеться про організацію, яка намагається зробити реєстр всіх власників усіх компаній світу.

Анастасія Козловцева

Що декларує Меморандум і як зміниться система реєстрації компаній

У світі не існує якогось єдиного механізму верифікації бенефіціарних власників, який би всі наслідували. Є вдалі практики у різних країнах, наприклад, в Австрії. Але Україна буде розробляти свій механізм покращення обміну цими даними. І саме для цього ми й підписали Меморандум, розробили Дорожню карту, в якій зазначено, як саме це буде відбуватися.

Зараз триває загальне оновлення ЄДР, і технічний аспект вводу інформації про бенефіціарних власників зміниться також. Ми сподіваємося, що внаслідок апдейту будуть уніфіковані правила вводу інформації, усі адреси будуть підтягуватися згідно з реєстром вулиць. Це напряму вплине на якість даних, і всю необхідну інформацію буде легше знайти і в загальному реєстрі Open Ownership.

Крім технічних проблем, ще є питання перевірки бенефіціарних власників — чи дійсно зазначена людина є бенефіціарним власником, чи не підставна це особа. Як вирішити? Можна синхронізувати дані декларацій та ЄДР.

До розробки та впровадження цих документів були залучені різні державні органи:

  • Міністерство юстиції, яке відповідає за ЄДР;
  • Національні інформаційні системи;
  • Держфінмоніторинг, адже через банківські перекази можна дізнатися, чи отримує людина якусь вигоду від компанії;
  • НАЗК, яке має перевіряти декларації;
  • АРМА, яке працює з арештованими активами.

Потрібно згенерувати систему, яка зможе синхронізувати та звіряти необхідну інформацію з реєстрів і держорганів. І саме це ми будемо напрацьовувати в рамках Меморандуму.

Transparency International Ukraine (ТІ Україна) долучилася до процесу від початку. Серед іншого, експерти ТІ Україна зможуть протестувати ввід інформації про бенефіціарних власників і надати свої рекомендації ще до того, як система буде фіналізована.

Сподіваємося, тестовий ЄДР запрацює до кінця літа, а до грудня почнеться тестування механізму верифікації. Втім, перевірки відбуватимуться не автоматично, а вручну. Адже для того щоб забезпечити автоматичний обмін даними між реєстрами, мають бути ухвалені регуляторні політики на рівні Кабміну.

Але за допомогою розробленого механізму ми зможемо тільки перевірити, чи інформація правдива. Відповідальність за неправдиві дані або ігнорування приписів закону – це окрема сфера, над якою треба працювати. ТІ Україна, зі свого боку, зможе адвокатувати цей процес.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(475) "Ми сподіваємося, що внаслідок оновлення ЄДР будуть уніфіковані правила вводу інформації, усі адреси будуть підтягуватися згідно з реєстром вулиць. Це напряму вплине на якість даних, і всю необхідну інформацію буде легше знайти і в загальному реєстрі Open Ownership." ["quote_author"]=> string(39) "Анастасія Козловцева" }

Ми сподіваємося, що внаслідок оновлення ЄДР будуть уніфіковані правила вводу інформації, усі адреси будуть підтягуватися згідно з реєстром вулиць. Це напряму вплине на якість даних, і всю необхідну інформацію буде легше знайти і в загальному реєстрі Open Ownership.

Анастасія Козловцева

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].

Джерело: thepage.com.ua