На відновлення України потрібні мільярди доларів, тому лідери, які обіцяють кошти на реконструкцію, мають переконатися, що антикорупційна система України готова впоратися з цим викликом.

Ґретта Феннер, керівна директорка Базельського Інституту Управління, та Андрій Боровик, виконавчий директор TI Ukraine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загарбницька війна Росії проти України стала невимовною трагедією для мільйонів людей. Крім того, вона руйнує економіку країни та основну інфраструктуру. Їхня відбудова не поверне життя людей, які загинули під російськими бомбардуваннями. Але це критично важливо для відновлення України. Це також надзвичайно важливо для Європи та світу. Війна якнайкраще продемонструвала, наскільки ми всі вразливі та взаємозалежні. 

4–5 липня у швейцарському Лугано на Конференції з відновлення України лідери з усього світу пообіцяють — принаймні, ми на це сподіваємося — мільярди для фінансування цього відновлення. За оцінками, знадобиться до 1 трильйона доларів. Ця сума, ймовірно, буде збільшуватися поки триває війна.

Ми схвалюємо спільні зусилля для відбудови та сподіваємося, що вони не залишаться на папері і необхідні кошти виділять швидко й без вагань. Однак у наших рекомендаціях керівникам держав ми наголошуємо, що гроші — це завжди спокуса. Ми також підкреслюємо, що потрібно зосередитися на процесі відбору керівництва успішних антикорупційних інституцій в Україні, зокрема й судів, використовувати прозорі системи закупівель для відбудови та посилювати системи повернення активів, щоб отримати ще більше ресурсів на відбудову.

Андрій та Гретта на Міжнародній конференції з питань відновлення України у Лугано

Реконструкція завжди включає величезний корупційний потенціал. У цьому відношенні Україна нічим не відрізнятиметься від будь-якої іншої країни, у яку надійшла значна сума коштів внаслідок стихійного лиха чи війни. Згадайте Афганістан, Ірак, цунамі в Індійському океані 2004 року.

До війни боротьба з корупцією займала важливе місце в політичному порядку денному України.  Попри значні реформи з 2014 року, країна ще не повністю здатна протистояти навалі клептократів, організованих злочинних груп і корумпованих чиновників на всіх рівнях. Після війни вони можуть побачити  в українській трагедії золоту жилу.

Задовго до того, як Кремль вирішив здійснити вторгнення в Україну, він вже вів там іншу війну. Вона протиставляє верховенство права клептократичному радянському минулому, яке Кремль сьогодні беззастережно приймає як бачення свого сьогодення та майбутнього. Але він почав діяти по-іншому, коли усвідомив, що в України немає тяги за радянським минулим.  

За допомогою місцевих колаборантів він експортує корупцію, яка проникає у верхівку влади країни-мішені, щоб позбавити цю країну ресурсів і дестабілізувати соціальну структуру. Зрештою їхня державність руйнується настільки, що й сьогодні деякими з них керують підтримувані Росією клептократи, а виборні органи влади створюють  ілюзію легітимності.

Україні потрібна військова підтримка, щоб дати відсіч російській агресії, врятувати свій народ і відновити свою територіальну цілісність. Але їй також потрібна антикорупційна зброя, щоб вона могла битися з клептократичним Кремлем у цій паралельній війні. Якщо не зважати на корупцію, відбудова України стане великим здобутком саме для тих, хто отримує користь від цієї підривної клептократичної війни.

Про корупцію говорити завжди неприємно. Багатьом людям незручно визнавати, що у країні можуть бути корупційні ризики. Але якщо ми хочемо по-справжньому вшанувати героїчний український народ та його жертви, не можна випускати з поля зору корупцію, коли йдеться про планування та реалізацію відбудови України. 

Ми закликаємо світових лідерів пам’ятати про ці рекомендації. Якщо про них забути, ми дозволимо Кремлю зруйнувати Україну не раз, а двічі. Водночас — ніщо так не підірве клептократичний Кремль, як цілісна Україна, здатна відродитися.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(269) "Якщо не зважати на корупцію, відбудова України стане великим здобутком саме для тих, хто отримує користь від цієї підривної клептократичної війни." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Якщо не зважати на корупцію, відбудова України стане великим здобутком саме для тих, хто отримує користь від цієї підривної клептократичної війни.