Яку закупівлю можна назвати вдалою з точки зору замовника, пояснив для майданчика Zakupki. Prom ua Іван Лахтіонов.

Ефективність — це оперативно купити за найменші гроші найякісніше.Тут має бути витриманий баланс.

Ефективна закупівля — це звісно насамперед та, яка дозволяє зекономити кошти, а ці зекономлені кошти потім направити на щось інше. Проте водночас вдала закупівля має бути оперативною. Адже сьогодні закупівлі відбуваються у тривалий проміжок часу. І для замовників це колосальний тягар: пройти від оголошення до укладення договору і постачання товару.

«Тому, з позиції замовника, ефективна закупівля — це закупівля, яка пройшла гладко: коли ти купив швидко, вчасно, дешево і те, що треба», — підсумував директор програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Наскільки ефективна та чи інша закупівля, або всі закупівлі країни загалом, можна перевірити за допомогою публічного модуля аналітики BI Prozorro

Наприклад, за допомогою закупівель через систему Prozorro у 2019 та 2020 роках вдалося зекономити майже 61 мільярд гривень. 

Наскільки оперативно вдалося закупити, можна оцінити за успішністю і тривалістю закупівлі. Буває, що тендери доводиться відміняти, бо не приходить достатньо учасників або їхні пропозиції не відповідають запиту. Також на оперативність впливають оскарження, які також можна відстежувати.

Найважче зазвичай оцінювати якість. Адже для цього потрібно розбиратися саме у тих товарах/послугах/роботах, які купують.Однак, врешті решт публічні закупівлі переважно потрібні для якісного забезпечення державних послуг для громадян. Тож саме вони мають оцінювати якість того, що придбали за їхні податки для них.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(232) "З позиції замовника, ефективна закупівля — це закупівля, яка пройшла гладко: коли ти купив швидко, вчасно, дешево і те, що треба." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

З позиції замовника, ефективна закупівля — це закупівля, яка пройшла гладко: коли ти купив швидко, вчасно, дешево і те, що треба.

Іван Лахтіонов