Міністерство Юстиції запускає  новий Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Дані будуть переноситися з 7 по 16 серпня 2020 року, а 16 серпня очікується офіційний запуск ЄДР.

Раніше в ЄДР був один рядок “засновник”, в якому зазначались і засновники, і бенефіціарні власники одним текстом. З такою інформацією було незручно працювати, аналізувати її. По суті, ім’я, адреса, дата народження та інші дані бенефіціарного власника були записані без розділення. Тепер усі ці дані структуровані в окремі поля, і їх можна буде аналізувати відповідно до потреби.

У новому ЄДР створили поняття «кінцевий бенефіціарний власник», відокремлене від засновника, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». 

Чітке структурування  та внесення інформації  про бенефіціарних власників в окремі блоки допоможе публікувати інформацію про кінцеву особу, що здійснює вирішальний контроль за діяльністю юридичної особи у форматі відкритих даних, контролювати бенефіціарних власників для запобігання відмиванню коштів та незаконним фінансовим потокам.

Серед інших очікуваних переваг нового реєстру:

  • спрощення доступу користувачів до реєстру за допомогою зручного вебінтерфейсу;
  • Створення нових реєстраційних дій та нових форм;
  • удосконалення реєстраційних  бізнес-процесів,  відображення проведених змін, можливість сформувати виписку після проведення будь-якої реєстраційної дії;
  • створення додаткових механізмів контролю та модулів безпеки;

Варто зазначити, що відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чи засновника юридичної особи подають та в подальшому оновлюють усі юридичні особи, крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(383) "Раніше в ЄДР був один рядок "засновник", в якому зазначались і засновники, і бенефіціарні власники одним текстом. Тепер усі ці дані структуровані в окремі поля, і їх можна буде аналізувати відповідно до потреби." ["quote_author"]=> string(39) "Анастасія Козловцева" }

Раніше в ЄДР був один рядок "засновник", в якому зазначались і засновники, і бенефіціарні власники одним текстом. Тепер усі ці дані структуровані в окремі поля, і їх можна буде аналізувати відповідно до потреби.

Анастасія Козловцева